شناسهٔ خبر: 29678584 - سرویس بین‌الملل
نسخه قابل چاپ منبع: جوان | لینک خبر

در جست‌و‌جوی برجام از دست رفته

روزنامه جوان

بانیان توافق هسته‌ای ایران با ۱+۵ همچنان به این توافق خوش‌بین هستند، توافقی که معاون ظریف می‌گوید «نمرده است» و رئیس سازمان انرژی اتمی هم می‌گوید: «ما مطمئناً به شدت خوش‌بین هستیم»

صاحب‌خبر -
بانیان توافق هسته‌ای ایران با ۱+۵ همچنان به این توافق خوش‌بین هستند، توافقی که معاون ظریف می‌گوید «نمرده است» و رئیس سازمان انرژی اتمی هم می‌گوید: «ما مطمئناً به شدت خوش‌بین هستیم»، زیرا به گفته او «از سوی اتحادیه اروپا عزم و قاطعیت وجود دارد تا هر چه در توان دارند انجام دهند تا این توافقنامه را زنده نگه دارند.» عباس عراقچی نه تنها به تلاش‌های اروپا برای ایجاد سازو کار مالی وی‍ژه برای ایران خوش‌بین است بلکه می‌گوید که از برجام هم «قطع امید» نکرده، زیرا به گفته خودش «توافق هسته‌ای نمرده، فقط امریکا از آن خارج شده است». عباس عراقچی معتقد است باید به اروپا فرصت بیشتری برای طراحی ساز و کار مالی ویژه داد، هرچند تأکید کرده که این فرصت بی پایان نخواهد بود.
سیدعباس عراقچی در گفت‌وگو با خبرنگار ایرنا در الجزیره گفته که به دلیل «حساسیت موضوع» نمی‌تواند خبر‌ها درباره کشور‌های میزبان سازوکار ویژه مالی اروپا را تأیید کند، چرا که امریکایی‌ها به دنبال بستن همه راه‌ها هستند و از هم اکنون، فشارهای‌شان را بر کشور‌هایی که برای ایجاد این سازوکار تلاش می‌کنند، شروع کرده‌اند. او به ذکر این نکته درباره سازوکار مالی بسنده کرد که «اتحادیه اروپا تاکنون راه‌حل عملیاتی برای تعامل با ایران ارائه نکرده، ولی از آنجا که ما را در جریان تلاش‌های خود قرار می‌دهند، تصورمان این است که باید به اروپایی‌ها فرصت بیشتری داده شود، البته این فرصت، بی پایان نخواهد بود.» عراقچی در مورد ساز و کار ویژه کشور‌های اروپایی برای حفظ برجام و تأمین منافع اقتصادی ایران گفت: «سازوکار ویژه مالی یکی از موضوعات کنونی مذاکره ما با کشور‌های اروپایی است، آن‌ها در تلاش هستند که این ساز و کار را تشکیل بدهند تا یک نظام دریافت و پرداخت برای تعاملات اقتصادی ایران ایجاد شود.» وی با این حال اظهار کرد به دلیل حساسیت موضوع نمی‌تواند هیچ یک از شایعات و گفته‌های موجود در خصوص کشور‌های میزبان ساز و کار ویژه مالی ایران با اروپا را تأیید کند، چون امریکایی‌ها در عمل ثابت کرده‌اند به دنبال بستن همه راه‌های موجود هستند و فشارهای‌شان را بر همه کشور‌های اروپایی که تلاش دارند با این سازوکار کار کنند، از اکنون شروع کرده‌اند. عراقچی معتقد است اروپایی‌ها «اراده سیاسی» در مورد برجام دارند و ایران نشانه‌ای ندارد که «خلاف این اراده باشد» او گفته که البته آن‌ها هنوز موفق نشده‌اند که راه‌حل‌های عملیاتی مورد نیاز برای منافع ایران را در برجام طراحی و عملیاتی کنند: «ما شاهد هستیم که فشار‌های امریکا بسیار زیاد است و گره‌های فنی و حقوقی که بر سر این راه وجود دارد، بسیار جدی است و اروپایی‌ها درحال تلاش برای بازکردن این گره‌ها هستند. آن‌ها تاکنون نتوانسته‌اند راه‌حل‌های عملیاتی معرفی کنند، اما ما هم قرار نیست تا ابد صبر کنیم، حتماً در زمان خود، تصمیمات مقتضی را خواهیم گرفت، اما اکنون، چون در جریان تلاش‌هایی که انجام می‌دهند هستیم و آن‌ها ما را در جریان این تلاش‌ها قرار می‌دهند، تصور ما این است که باید فرصت بیشتری داده شود تا اروپایی‌ها بتوانند این راه‌حل‌ها را عملیاتی کنند، اما آن‌ها هم باید بدانند این فرصت چندان زیاد نیست و حتماً بی پایان نخواهد بود.»

برجام امریکا را منزوی کرد
معاون ظریف در خصوص منافع برجام برای ایران گفت: «منافع ایران از برجام فقط اقتصادی نیست. ما منافع سیاسی و منافع دیگری هم داریم که مجموعه منافع ما تا زمانی که تأمین باشد، در برجام باقی خواهیم ماند، ما هنوز به نقطه‌ای نرسیده‌ایم که به طور کامل از برجام قطع امید کنیم.» معاون سیاسی وزیر امور خارجه افزود: «تصور می‌کنیم که این توافق ظرفیت‌هایی دارد که می‌تواند مورد استفاده قرار گیرد. برجام تاکنون موجب شده که امریکا در انزوا قرار گیرد و به این لحاظ موفق بوده است. همچنین موجب حمایت و پشتیبانی جامعه بین‌الملل از ایران شده که این خود فی‌نفسه بسیار ارزشمند است.» وی در عین حال گفت: «البته منافع اقتصادی کشورما از برجام در اثر تحریم‌های امریکا به شدت کاهش پیدا کرده است، اما اروپایی‌ها و دیگران تلاش می‌کنند راه‌های جبرانی پیدا کنند.» معاون سیاسی وزارت خارجه معتقد است که «برجام بسیاری از تحریم‌ها در مورد برنامه هسته‌ای ایران را از بین برده» و البته تأکید دارد که این برنامه برنامه اکنون هم در محیطی بسیار شفاف و منطقی به حرکت خود ادامه می‌دهد. او می‌گوید: «اتهام‌هایی که سابقاً وجود داشته و پرونده پی‌ام‌دی، همه این‌ها بسته شده است. قطعنامه‌های شورای امنیت که ایران را تهدید معرفی می‌کرد، همه از بین رفته است، این‌ها مزایایی است که باعث شده ماندن ایران در برجام همچنان منفعت داشته باشد.» عراقچی تأکید کرد: تا زمانی که این منافع وجود دارد، ایران به حضور در برجام ادامه می‌دهد، اما از لحظه‌ای که به این نتیجه برسد که این منافع وجود ندارد، تصمیم دیگری خواهد گرفت.

مذاکره نمی‌کنیم
عراقچی در مورد تأثیر تحریم‌ها بر ایران گفت: «تحریم‌های امریکا موضوع جدیدی نیست، نزدیک ۴۰ سال است که ایران با این تحریم‌ها روبه‌رواست و اکنون بسیار خوب می‌داند چگونه راه خود را پیدا کند، طی ۴۰ سال گذشته با وجود تحریم‌های امریکا، ایران قوی‌تر شده است.» معاون وزیر امور خارجه افزود: «رؤسای جمهوری قبلی امریکا این مسیر را امتحان کرده‌اند، هر تحریمی که می‌توانستند اعمال کردند و هرگونه تهدیدی کردند، اما در نهایت مجبور به آمدن پای میز مذاکره شدند. ترامپ تجربه شکست خورده را تکرار می‌کند.» وی افزود: «امریکا ۴۰ سال پیش نزدیک‌ترین متحد خود را در منطقه از دست داد. رؤسای جمهوری امریکا راه‌های مختلفی را در خصوص برخورد با ایران امتحان کردند، اما همه شکست خوردند، بالاخره مجبور شدند واقعیت و قدرت ایران را بپذیرند و با ایران مذاکره کنند.» عراقچی در خصوص خروج امریکا از برجام و سرنوشت آن پس از این سیاست امریکا نیز گفت: «توافق هسته‌ای نمرده، فقط امریکا از آن خارج شده است، ایران و سه کشور اروپایی، روسیه و چین این توافق را ادامه می‌دهند. این کشور‌ها متعهد شده‌اند که نبودن امریکا در توافق هسته‌ای را جبران کنند. ایران با امریکا به عنوان کشوری که تعهدات خود را نقض کرده و از توافقی که همه دنیا از آن پشتیبانی می‌کند، خارج شده است، هیچ‌گونه مذاکره‌ای نخواهد کرد و حاضر نیست در این خصوص عقب‌نشینی کند یا امتیازی بدهد.»

اروپا مصمم به حفظ برجام!
رئیس سازمان انژری اتمی هم که به تازگی با مقام‌های اتحادیه اروپا ملاقات کرده، معتقد است که در اروپا یک عزم سیاسی برای نجات توافق هسته‌ای وجود دارد. علی اکبر صالحی در گفت‌وگو با یورونیوز گفته است: «با خانم موگرینی دیدار کردم. این یک نشست طولانی و حدود یک ساعته بود. روز گذشته من با آقای کانیته، کمیسر ارشد انرژی دیدار داشتم. هر دوی آن‌ها در ارتباط با تحولات آتی درباره «اس‌پی‌وی» بسیار خوش‌بین هستند. آن‌ها با ما در ارتباط با مشکلات فنی این روند صحبت کردند. اما آن‌ها در نهایت اعلام کردند سخت در تلاش برای حل و فصل این موضوع هستند.»‌صالحی در پاسخ به ضرب‌الاجل ایران گفت: «یک ضرب‌الاجل وجود داشت، اما من نمی‌خواهم به آن اشاره کنم، زیرا ممکن است ما از این روند خشنود نباشیم، اما یک ضرب‌الاجل وجود دارد.» صالحی که به تازگی گفته بود که ایران می‌تواند به سادگی شرایط را به قبل از برجام یا فراتر‌تر برگرداند، به یورونیوز گفته که در این باره بلوف نمی‌زند: «اگر دستوری صادر شود که برجام تمام شد خیلی راحت می‌توانند به شرایط سابق برگردند و حتی فراتر بروند.»
بر اساس گزارش بی‌بی‌سی، علی اکبر صالحی همچنین در بخشی از گفت‌وگو با یورونیوز گفته که «فشار‌های اقتصادی» در ایران «غوغا» می‌کند. صالحی توضیح داده که معادل دلاری حقوق ماهیانه او «به عنوان استاد دانشگاه» تا سال پیش ۳ هزار دلار بوده، اما اکنون به معادل ۷۰۰ دلار در ماه تنزل پیدا کرده است. صالحی گفته «این واقعاً فشار اقتصادی است. ببینید اقشار دیگر چقدر تحت فشار هستند.» البته به گفته صالحی «هزینه»‌ای که ایران و شهروندان این کشور می‌پردازند بابت «استقلال» است. به گفته او «ایران پس از انقلاب بهمن ۱۳۵۷ تبدیل به یک کشور مستقل شده است که برای خودش تصمیم می‌گیرد و غلام حلقه به گوش کسی نیست.» معاون رئیس‌جمهور گفته «البته ما هم به‌عنوان مسئول، ممکن است در این فشار‌هایی که به وجود آمده، بی‌ارتباط نباشیم یعنی ما هم قصوری داشته باشیم، اما عمدتاً از فشار‌های خارجی است. برای همین هم ملت در طول این ۴۰ سال، هشت سال جنگ تحمیلی را پایداری کرد، تمامی تحریم‌ها را توانسته است تحمل بکند.»

نظر شما