شناسهٔ خبر: 2634280 - سرویس سیاسی
نسخه قابل چاپ منبع: تسنیم | لینک خبر

مشروح/لاریجانی در همایش نقش پژوهش در فرآیند قانون‌گذاری:

پروژه‌های نیمه‌تمام کشور باید به بخش خصوصی واگذار شود

خبرگزاری تسنیم: رئیس مجلس با بیان اینکه بیماری اتکای به نفت در بودجه کشور وجود دارد گفت: پروژه‌های نیمه‌تمام کشور باید به بخش خصوصی واگذار شود.

صاحب‌خبر -

به گزارش خبرنگار پارلمانی خبرگزاری تسنیم، علی لاریجانی رئیس مجلس شورای اسلامی صبح امروز در سومین همایش نقش پژوهش در فرآیند قانون‌گذاری، با طرح این پرسش که اگر بخواهیم برای مرکز پژوهش‌های مجلس یک پرسش دقیق مطرح کنیم که چرا به وجود آمده است؟ به این سوال می‌رسیم که چرا مجلس نیازمند چنین مرکزی است؟ گفت: چون مجلس مظهر حکمت و اداره کشور است و نیازمند این است که تصمیماتش براساس شناخت گرفته شود.

وی ادامه داد: مجلس مظهر حکمت است و به تعبیر مقام معظم رهبری ریل‌گذار محسوب می‌شود؛ هر چه شناخت ما نسبت به مسائل عمیق‌تر باشد، انسان تکلیف خود را بیشتر می‌شناسد و اداره کشور جزء مشکل‌ترین نوع شناخت‌ها است، چرا که برای اداره کشور تنوع شناخت‌های زیادی وجود دارد و کانت می‌گوید سخت‌ترین شناخت سیاست مدرن است، یعنی شناخت سیاست بسیار مشکل است.

رئیس مجلس افزود: شناخت امر تکاملی است و مراحلی دارد؛ زمانی می‌توان شناخت کافی پیدا کرد که از همه اندیشمندان تا حد مطلوب استفاده کنیم؛ اگر مرکز پژوهش‌های مجلس با سایر مراکز تحقیقاتی در کشور مانند مرکز تحقیقات استراتژیک مجمع تشخیص مصلحت نظام یا انجمن‌های علمی، دانشگاهی ارتباط برقرار کند، می‌تواند به بخش حکمت‌آمیز مجلس کمک کند. انجمن‌های علمی دانشگاهی باید در فرآیند تصمیم‌سازی مرکز پژوهش‌های مجلس نقش داشته باشند.

لاریجانی گفت: امیدوارم ارتباط مرکز پژوهش‌های مجلس با سایر مراکز پژوهشی در کشور برقرار شود.

وی با اشاره به اینکه اداره کشور نیاز به عقلانیت دارد، اظهار داشت: مجلس محل آرای مختلف سیاسی است، اما سیاست‌ها باید از نوعی تفکر عقلانی برخواسته باشند و اگر این‌گونه نباشد اعوجاج به وجود می‌آید، چرا که تفکرات سیاسی باید از جریانات عقلانی برخواسته شود.

رئیس مجلس ادامه داد: بسیاری از امور کشور ربطی به گرایشات روزمره سیاسی ندارند، مانند بحث کم‌آبی؛ یعنی ما کشور کم‌آبی هستیم و فرقی ندارد که کدام نهله‌های فکری (اصولگرا یا اصلاح‌طلب) باید برای این موضوع فکری کنند تا مشکلات حل شود.

لاریجانی با بیان اینکه بهره‌وری در کشور ما پایین است بخش متفکر جامعه ما باید به موضوعات مهم اداره کشور بپردازد و مرکز پژوهش‌های مجلس باید این وسیله را فراهم کند.

وی با اشاره به وجود سند چشم‌انداز و سیاست‌های کلی در کشور ادامه داد: قوانین ما زمانی تدوین شده است که سیاست‌های کلی وجود نداشت لذا مرکز پژوهش‌های مجلس باید واحدی را درنظر بگیرد که این واحد بررسی کند که قوانین در چارچوب سیاست‌های کلی قرار دارند یا خیر یا کدام قانون از این سیاست‌ها عدول کرده‌اند، ضمن اینکه این کار، اقدامی غیر از تنقیح قوانین است.

رئیس مجلس افزود: مرکز پژوهش‌های مجلس باید گروه‌های مختلف را مامور کند تا تعامل سیاست‌های کلی با قوانین موجود را مورد رصد قرار دهند و من پیشنهاد می‌کنم که مرکز پژوهش‌های مجلس این اقدام مهم را انجام دهد.

لاریجانی با اشاره به شرایط فعلی کشور گفت: در شرایط فعلی کشور و مواجهه با جریان‌های بین‌المللی باید اولویت‌ها در نظر گرفته شود و در امتداد شرایط درازمدت باید به وضعیت امروز نیز هرچه سریع‌تر رسیدگی کنیم؛ سیاست اقتصاد مقاومتی بر این توجه دارد که هم به مسائل روز تمرکز کنیم و هم درازمدت را فراموش نکنیم لذا برای این مسائل باید اولویت‌بندی کرد.

وی با اشاره به پایین آمدن قیمت نفت گفت: مشکلات پایین آمدن قیمت نفت گریبان کشورهای منطقه را خواهد گرفت و بودجه دولت با وضعیتی که هم‌اکنون قیمت نفت با آن روبه‌روست، متفاوت است چرا که بیماری اتکا به نفت در بودجه وجود دارد و باید ما کار اضطراری انجام دهیم تا وضعیت کشورمان سروسامان پیدا کند.

رئیس مجلس گفت: اگر بودجه عمرانی در کشور راه نیفتد، بخش تولید فعال نمی‌شود و این در این شرایطی است که مهمترین مسئله ما خروج از رکود است.

وی افزود: وقتی بودجه متورم داریم، باید دید که چطور می‌شود بودجه عمرانی را حرکت داد، چرا که صرفاً روی کاغذ و با اینکه بگوییم 200 هزار میلیارد بودجه عمرانی نوشته شود، این مسئله دردی را دوا نمی‌کند. در این شرایط فقط بودجه جاری را می‌توان جواب داد و کمی هم به بودجه عمرانی رسید.

رئیس قوه مقننه واگذاری پروژه‌های نیمه‌تمام به بخش خصوصی را یکی از راهکارهای فعال کردن تولید دانست و گفت: یک پروژه بیمارستانی نباید 50 سال طول بکشد تا خودش به یک معضل و یک مجموعه کلنگی تبدیل شود، بنابراین یکی از مهمترین راهکارهای ما واگذاری پروژه‌ها به بخش خصوصی است.

لاریجانی ادامه داد: ما امروز 650 هزار میلیارد تومان نقدینگی در جامعه داریم. بنابراین باید روشی را در پیش بگیریم تا این را به بخش تولید وارد کنیم. در بودجه گذشته مجلس در بخش بهداشت و درمان به‌گونه‌ای ورود کرد که بهداشت و درمان کشور به یک آرامش رسید یا در بند (ق) 100 میلیارد دلار بود، این مبلغ برای پروژه‌های مختلف استفاده شد.

رئیس مجلس با طرح این پرسش که باید بررسی شود که چگونه می‌توان از این شرایط خارج شد، ادامه داد: باید روشی را در پیش بگیریم تا نقدینگی را به‌سمت تولید و بودجه‌های عمرانی سوق دهیم و این از طریق تخصیص مشوق‌های مختلف قابل انجام است.

وی افزود: باید دید چگونه می‌شود اوراق مشارکت تولید شود که نقدینگی به‌سمت بخش تولید برود، علت آن است که در سیستم دیوانی ما، سیستم بانکی به‌گونه‌ای عمل می‌کند که وثیقه‌های مختلف موجب می‌شود تا جلوی این امر گرفته شود و این مسئله ایجاد مانع می‌کند. بنابراین باید اوراق مشارکت توزیع شود تا منابع برای تولید جمع‌آوری شود.

لاریجانی با تأکید بر اینکه باید امکان توثیق اوراق مشارکت را فراهم کرد، یادآور شد: مسئله قابل توجه دیگر موضوع صادرات است، در مورد صادرات باید مشوق‌هایی فراهم کرد تا این امر به‌خوبی روال خود را در پیش گیرد چرا که بازارهای مهمی در اطراف کشور ما وجود دارد در حالی که مشوق‌های صادراتی ما به‌میزان کافی نیست. لذا اگر می‌خواهیم تولید رونق یابد، باید به صادرات توجه کنیم.

رئیس مجلس با بیان اینکه اگر می‌خواهیم تولیدمان رونق پیدا کند باید ظرفیت خود را شناسایی کرده و از آن استفاده کنیم، گفت: به طور مثال ظرفیت تولید مرغ در کشور 2.5 میلیون و نیاز کشورمان 1.5 میلیون است بنابراین ظرفیت بالایی را برای استفاده از تولید داریم و اگر موتور صادراتمان راه بیفتد، مسائل حل می‌شود.

وی افزود: باید به این سوال پاسخ دهیم که چگونه در روزهای آینده تکلیف تشویق صادرات را می‌توانیم فراهم کنیم چرا که این موضوع در فصل بودجه‌ریزی برای بودجه فعلی کشور دارای اهمیت است.

لاریجانی با اشاره به معوقات بانکی تولیدکنندگان و راه‌حل این موضوع گفت: با اختصاص سرمایه در گردش بانک‌ها و تخصیص سرمایه بانک‌ها به تولید بخشی از معوقات حل خواهد شد. البته بخشی از معوقات بانکی مربوط به کارخانجات است که به خاطر تلاطم‌های بازار دچار معوقات شده‌اند؛ این بخش با سوءاستفاده‌گران از بانک‌ها تفاوت دارند و در خصوص سوءاستفاده‌گران در بخش معوقات قوه قضائیه می‌تواند با آنها برخورد کند.

رئیس مجلس با بیان اینکه معادن در کشور ما دچار احتکار دولتی شد‌ه‌اند، تاکید کرد: دولت اجازه نمی‌دهد که بخش خصوصی از معادن استفاده کنند ولی برای تحول در کشور و دوری از تک‌محصولی بودن باید از معادن استفاده کرد و در بخش معادن تسهیلاتی را ایجاد کرد تا رونق تولید سامان دهیم.

وی با اشاره به ضرورت ایجاد مشاغل خانگی در کشور، گفت: در محاصره اقتصادی باید در بسیاری از موضوعات به خود متکی شویم، به طور مثال در بخش آبیاری تحت فشار می‌توانیم بودجه‌ای را به این بخش اختصاص دهیم.

لاریجانی با ارائه پیشنهادی مبنی بر تدوین بسته رونق تولید کشور در شرایط فعلی کشور گفت: پیشنهاد می‌کنم که مرکز پژوهش‌های مجلس بسته‌ رونق تولید کشور را با توجه به شرایط فعلی کشور هم از نظر اقتصادی و هم در مورد تمام مسائل تدوین کند چرا که اگر می‌خواهیم شرایط اقتصاد مقاومتی امروز معنا پیدا کند، می‌توان این بسته را فراهم کرد.

وی یادآور شد: توصیه می‌کنم که مرکز پژوهش‌های مجلس دوره پرکاری را در این زمان داشته باشد و نشست‌های فوق‌العاده را برای تدوین بسته رونق تولید کشور برگزار کند تا این بسته کمیسیون تلفیق بودجه را راهنمایی کند و بتوان از چنین بسته‌ای در زمان تثبیت بودجه استفاده کرد. چرا که این کار برای کشور نجات‌بخش است.

رئیس مجلس در پایان تاکید کرد: اگر ما می‌خواهیم در بخش هسته‌ای موفق باشیم باید دشمنان بدانند که ما شرایط کشور خودمان را فهم کرده‌ایم و در صورت شناخت شرایط کشور این موضوع می‌تواند در مذاکرات هسته‌ای هم تاثیرگذار باشد.

انتهای پیام/

نظر شما