شناسهٔ خبر: 25683559 - سرویس سیاسی
نسخه قابل چاپ منبع: اعتدال | لینک خبر

از استقبال نتانیاهو و امارات تا انتقاد موگرینی، جانسون و ظریف

فدریکا موگرینی به صحبت‌های وزیر خارجه آمریکا واکنش نشان داد. مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا در بیانیه‌ای برجام را حاصل بیش از یک دهه مذاکرات پیچیده و حساس دانست که متعلق به جامعه بین‌المللی است و به تایید شورای امنیت هم رسیده است.

صاحب‌خبر -
وزیر امور خارجه آمریکا در سخنانی با اعلام 12 شرط برای ایران جهت انجام توافق جدید با تهران بار دیگر اتهامات گسترده‌ای را علیه کشورمان مطرح کرد که با واکنش‌هایی در سطح جهانی روبه‌رو بوده است.

به گزارش اعتدال، مایک پامپئو، وزیر خارجه ایالات متحده در سخنانی در محل اندیشکده «هریتیج» این کشور مهمترین سرفصل‌های مسیر دیپلماتیک جدید آمریکا در قبال ایران را پس از خروج از برجام تشریح کرد.

بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر اسرائیل با حمایت از سخنرانی مایک پمپئو، وزیر خارجه ایالات متحده آمریکا از همه کشورهای جهان خواست تا از سیاست واشنگتن در برابر ایران، پیروی کنند.

نتانیاهو در جریان افتتاح سفارت‌خانه پاراگوئه در بیت‌المقدس با استقبال از سخنان مایک پمپئو گفت: «معتقدیم که این، سیاست درست است. باور داریم که این تنها سیاستی است که می‌تواند امنیت در خاورمیانه و صلح در منطقه را تضمین کند. ما تمام کشورها را به پیروی از آمریکا فرا می‌خوانیم، چرا که ایران یک قدرت مهاجم است.»

فدریکا موگرینی دیگر مقامی بود که به صحبت‌های وزیر خارجه آمریکا واکنش نشان داد. مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا در بیانیه‌ای برجام را حاصل بیش از یک دهه مذاکرات پیچیده و حساس دانست که متعلق به جامعه بین‌المللی است و به تایید شورای امنیت هم رسیده است.

موگرینی در ادامه این بیانیه می‌گوید: «برجام، هرگز برای پرداختن به تمامی موضوعات در روابط با ایران طراحی نشده است. ضمن اینکه سخنرانی وزیر خارجه پامپئو مشخص نکرد چطور خروج از برجام منطقه را در برابر تهدید اشاعه هسته‌ای امن‌تر کرده یا خواهد کرد یا اینکه چطور ما را در موقعیت بهتری برای اثرگذاری بر رفتارهای ایران در حیطه‌های خارج از برجام قرار می‌دهد. برجام هیچ جایگزینی ندارد.»

مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا همچنین گفت: «اتحادیه اروپا، تا زمان پایبندی ایران به تعهدات هسته‌ای خود، به تداوم اجرای کامل و موثر برجام پایبند است و پایبند خواهد بود و جامعه بین‌الملل انتظار دارد تمامی طرف‌ها به الزاماتی که بیش از دو سال پیش به آنها متعهد شده‌اند پایبند بمانند.»

وزیر خارجه ایالات متحده آمریکا روز دوشنبه با حمایت از تصمیم رئیس جمهوری این کشور برای خروج از توافق هسته‌ای ایران، ۱۲ شرط را برای گفتگو با تهران تایید کرد. حسن روحانی، رئیس جمهوری و محمد جواد ظریف وزیر امور خارجه ایران واکنش تندی به این سخنرانی نشان دادند.

ظریف در پیام توئیتری خود آورده است: دیپلماسی دغلکارانه آمریکا تنها بازگشت به عادات قدیمی است: با زندانی بودن در توهمات و سیاست های شکست خورده اش - دیکته شده توسط گروه‌های فاسد دارای منافع خاص - آمریکا انتخاب‌های اشتباه گذشته را تکرار کرده و بدین ترتیب نتایج بد قبلی را دریافت میکند. با این حال، ایران در حال همکاری با شرکای خود برای (دستیابی) به راهکارهای برجامی پساآمریکایی است.

رئیس جمهور روحانی نیز در واکنش به سخنان وزیر خارجه آمریکا گفت: ما سال گذشته با هم عهد کردیم که به عقب بازنگردیم و به عقب هم بازنگشتیم، اما امروز در آمریکا حکومتی روی کار آمده که یک شبه این کشور را به حدود 15 سال قبل بازگردانده و حرف‌های سال‌های 2003 و 2004 را تکرار می‌کنند. آمریکایی‌ها حرف‌هایی که در دوران بوش پسر زده می‌شد را تجربه کرده و به اشتباه بودن آن پی برده بودند و قدم‌هایی برای اصلاح آن برداشته بودند، اما دوباره عده‌ای آمده‌اند و آن حرف‌هارا تکرار می‌کنند. مگر دنیا می‌پذیرد که آمریکا بخواهد برای همه کشورها تصمیم بگیرد.

رئیس جمهور تصریح کرد: همه کشورهای دنیا خواهان استقلال در تصمیم‌ هستند و شاید آمریکایی‌ها بتوانند با فشار در بعضی جاها کاری به پیش ببرند، اما منطق نمی‌پذیرد که آنها بخواهند برای دنیا تصمیم بگیرند. اینکه یک آقایی که سال‌ها در یک مرکز جاسوسی مشغول فعالیت بوده، حالا بخواهد از جایگاه وزیر خارجه امور آمریکا برای ایران و دیگر کشورها تعیین تکلیف کند به هیچ وجه پذیرفتنی نیست. شما چه کاره‌اید که می‌خواهید برای ایران و جهان تصمیم بگیرد و بگویید ایران در زمینه فناوری هسته‌ای چه بکند و چه نکند. اینها از جنس همان حرف‌هایی است که قبل‌تر هم آمریکایی‌ها گفته‌اند و مردم ایران نسبت به آنها بی‌اعتنا بوده‌اند و حالا هم نسبت به آن بی‌اعتنا بوده و در کنار یکدیگر به راهشان ادامه خواهند داد.

لاریجانی رئیس مجلس شورای اسلامی نیز در پاسخ به اخطار حسینعلی حاجی دلیگانی، نماینده شاهین شهر درباره دلیل واکنش نشان ندادن او به صحبت‌های روز گذشته وزیرامورخارجه آمریکا گفت: وزیر خارجه آمریکا لیاقت نداشت که صحبتی در صحن نسبت به حرفهای او انجام شود آنقدر حرفهای بی حساب زد که احتیاج به پاسخ نداشت. کمااینکه وزیرامورخارجه کشورمان پاسخ او را داد.

حاجی دلیگانی با استناد به اصل ۱۱۰ قانونی اساسی در اخطار خود گفت: چرا رئیس مجلس پاسخی به یاوه‌گویی های روز گذشته وزیر امورخارجه آمریکا در نطق اول خود نکرد.

وزیر خارجه انگلیس هم با اشاره به مواضع خصمانه همتای آمریکایی اش گفت: دستیابی به یک توافق جدید با ایران پس از برجام بسیار دشوار است. بوریس جانسون افزود : واشنگتن به دنبال گنجاندن تمام موضوعات مورد مناقشه با ایران در مذاکراتی بسیار حجیم است و به نظر نمی رسد بتواند به توافقی دست یابد.

جانسون با اشاره به اینکه توافق هسته ای ایران با ۶ قدرت جهانی هدف بسیار روشنی داشت، افزود: برجام از دستیابی ایران به بمب هسته ای جلوگیری می کرد و در ازای آن منافعی اقتصادی به ایران می رساند. اما آمریکایی ها از آن (برجام) خارج شدند. 

وزیر خارجه انگلیس همچنین تاکید کرد: یک پیمان بزرگ جدید با ایران بسیار دشوار خواهد بود.

وی که در اجلاس وزیران خارجه گروه ۲۰ در بوینس آیرس پایتخت آرژانتین به سر می برد، تاکید کرد که سخنان تازه پمپئو در حاشیه این نشست مورد بحث قرار خواهد گرفت.

جانسون همچنین با اشاره به اختلاف نظرهای میان واشنگتن و اروپا درباره برجام، گفت: فکر می کنم در نهایت به نوعی الحاقات به برجام بازخواهیم گشت که از ابتدا در نظر داشتیم. اما این کار بسیار زمان خواهد برد.

وزیر خارجه انگلیس در پایان تاکید کرد که کشورش در حال بررسی انجام اقداماتی برای محافظت از شرکت های انگلیسی فعال در ایران برابر تحریم های آمریکا است.

سخنگوی وزارت امور خارجه چین هم بر تعهد کشورش به حفظ و اجرای برجام تاکید کرد. لو کانگ گفت: اتحادیه اروپا به عنوان هماهنگ کننده اجرای  برجام در حال هماهنگی با ایران، چین، روسیه، فرانسه، آلمان و انگلیس برای برگزاری نشست روز جمعه در وین است. 

زمیر کابولوف رئیس بخش آسیای وزارت خارجه روسیه تلاش آمریکا برای افزایش فشار بر جمهوری اسلامی ایران را موجب سرسخت تر شدن تهران دانست.

وزارت خارجه روسیه هم پیشتر اعلام کرده است اقدامات آمریکا برای تغییر سیاست‌های داخلی و منطقه‌ای ایران، نتیجه معکوس به دنبال خواهد داشت.

سرهنگ رابرت منینگ، سخنگوی پنتاگون گفت: «ما تمامی گام‌ها ‌[اقدامات] لازم برای رسیدگی به نفوذ بدخیم ایران در منطقه را اتخاذ خواهیم کرد ... ما در حال بررسی این مسئله هستیم که آیا لازم است اقدامات کنونی را افزایش دهیم یا اقدامات جدیدی را اجرا کنیم».

وزارت خارجه بحرین در بیانیه‌ای از اظهارات ضدایرانی "مایک پامپئو" وزیر خارجه آمریکا حمایت کرد.

قرقاش، وزیر مشاور در امورخارجه امارات در صفحه خود در توئیتر اتهامات همیشگی خود علیه جمهوری اسلامی ایران را تکرار کرد و گفت: اظهارات وزیر خارجه آمریکا درباره سیاست‌های ایران دقیق است و استراتژی اعلام‌شده توسط پامپئو نتیجه رفتارهای ایران در منطقه است.
ادعاهای پمپئو علیه ایران

نظر شما