بيشتر از هشت روز است آلودگي بر هواي اروميه چنبره انداخته و ضمن تعطيلي چند روزه مدارس روند زندگي عادي مردم مختل شده است. پايداري جوي، سکون هوا و وارونگي دما در حالي علت اصلي اين آلودگي عنوان ميشود که وجود خودروهاي فرسوده، تردد خودرو بيش از تعداد جمعيت به همراه افزايش کانون ريزگردهاي داخلي طي سالهاي اخير را نبايد به عنوان يکي از مهمترين دلايل آلودگي هواي اروميه فراموش کرد.
متاسفانه در روزهاي اخير وجود مه غليظ در فضاي شهر اروميه نيز بر روند آلودگي هوا افزوده و براساس اعلام مسئولان هواشناسي آذربايجان غربي آلودگي هوا اين ميهمان ناخوانده در آسمان شهر اروميه ماندگار است.
در پي تداوم آلودگي هوا مديريت بحران و کارگروه مديريت کاهش آلودگي هوا در اروميه تشکيل و با اعمال محدوديتهاي ترافيکي، دعوت مردم به عدم حضور در فضاي باز و استفاده کمتر از خودروهاي شخصي به همراه تعطيلي موقت برخي واحدهاي آلاينده سعي در مديريت اين بحران داشته اما متاسفانه در برخي مواقع همراهي مردم کم و چارهساز نبوده است.
رئيس اداره امور آزمايشگاههاي حفاظت محيط زيست آذربايجان غربي گفت: در هشتمين روز از آلودگي هواي اروميه شاخص کيفيت هواي اروميه به 156 و ناسالم براي تمامي افراد رسيده است.
سعيد موسوي با بيان اينکه وضعيت کيفي هواي اروميه براساس شاخص AQI در اين چند روز ناسالم است، اظهارداشت: در اين راستا اکنون ذرات معلق کمتر از 10ميکرون 119 و ناسالم براي گروههاي حساس و ذرات معلق کمتر از 2.5 ميکرون 156 و ناسالم براي تمامي گروههاي سني است.
وي ادامه داد: به دليل تداوم آلودگي هوا ضمن اعمال محدوديتهاي ترافيکي از اوايل هفته جاري چند روز مدارس اروميه نيز تعطيل بوده اما به دليل پايداري جوي، سکون هوا و وارونگي دما همچنان شاهد آلودگي هستيم.
موسوي در ادامه با اشاره به اعتراض دانشجويان درخصوص علت تعطيل نشدن مراکز دانشگاهي و درج اين مطالب در شبکههاي اجتماعي افزود: مطابق دستورالعمل شرايط ويژه آلودگي هوا در کلانشهرها تنها زماني ميتوان مراکز دانشگاهي را تعطيل کرد که وضعيت اضطرار سطح بالا ( بنفش) حاکم باشد که شاخص آلودگي هوا بين 201 تا 300 قرار گيرد. در حالي که در کلانشهر اروميه تاکنون شاخص کيفيت هوا بالاتر از 162 نرسيده و وضعيت قرمز يا اضطرار سطح پايين بوده است.
رئيس اداره امور آزمايشگاههاي حفاظت محيط زيست آذربايجان غربي با اشاره به تشکيل کارگروه مديريت کاهش آلودگي هوا در اروميه اظهارداشت: در اين کارگروه براي مديريت بحران آلودگي هوا تصميماتي از جمله جلوگيري از انجام کليه فعاليتهاي عمراني، استقرار اکيپهاي سيار اورژانس و هلال احمر در مناطق آلوده تر و پرتردد به همراه تعطيلي مدارس تمامي مقاطع تحصيلي آموزش پرورش، مهدکودکها و آموزشگاهها اعمال شده است.
وي کنترل مضاعف و جلوگيري از تردد کليه وسايل نقليه موتوري داراي آلايندگي و فاقد برگ معاينه فني، اعمال تردد زوج و فرد کليه خودروها در محدوده طرح ترافيک، هماهنگي براي تعطيلي موقت واحدهاي صنعتي، کارخانجات، کارگاه ها و مراکز مؤثر در تشديد آلودگي هوا، خودداري از هرگونه از هرگونه فعاليت ورزشي در محيطهاي باز و جلوگيري از تردد کليه وسايط نقليه سنگين شهرداري، شخصي و اتوبوسهاي دودزاي درون شهري در داخل محدوده شهري را از ديگر تصميمات اين کارگروه بر شمرد.
موسوي با توصيه به مردم اروميه مبني بر پرهيز از ترددهاي غيرضروري و خروج از منزل گفت: رعايت الگوي مصرف سوخت و کاهش درجه حرارت فضاهاي مسکوني، اداري و آموزشي تا 18 درجه سانتيگراد و خاموشي موتورخانهها در ساعات و ايام تعطيل و خودداري از هرگونه فعاليتي که منجر به تشديد آلودگي هوا ميشود، مانند روشن کردن آتش در معابر، سوزاندن لاستيک، عمليات قيرکاري نيز ميتواند در مديريت کاهش آلودگي هوا چارهساز باشد.
فرماندار اروميه نيز در خصوص آخرين وضعيت آلودگي هوا در اروميه با اشاره به تصميمات کارگروه مديريت بحران از مردم خواست به اين موارد و تصميمات توجه کرده و ضمن همکاري در اين خصوص نقشي در کاهش ميزان آلودگي داشته باشند.
عباس حسنخاني با بيان اينکه علت اصلي وضعيت کنوني آلودگي هواي شهر اروميه وارونگي هواست که معمولاً در فصول سرد سال اتفاق ميافتد، اظهارداشت: اين روند آلودگي تداوم دارد ولي از اواخر هفته از شدت آن کاسته ميشود.وي ادامه داد: با توجه به وضعيت بحراني که پيش آمده است، به عنوان يکي از ساکنين شهر اروميه، از مردم اين شهر درخواست دارم که ما مسئولين را براي رفع اين مشکل زيست محيطي ياري کنند و به اين منظور طي دو روز آينده در استفاده خودروي شخصي تجديد نظر کنند.
∎