شناسهٔ خبر: 23141318 - سرویس استانی
نسخه قابل چاپ منبع: باشگاه خبرنگاران جوان | لینک خبر

گاه شماری شب یلدا در خراسان جنوبی

مسئول حوزه پژوهش اداره کل میراث فرهنگی گفت: شب آغاز فصل زمستان که به شب یلدا یا چله معروف است در نزد مردم خراسان جنوبی همانند سایر ایرانیان گرامی داشته می‌‌شود.

صاحب‌خبر -
 به گزارش   گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان  از  بیرجند ؛ برآبادی،مسئول حوزه پژوهش اداره کل میراث فرهنگی صنایع دستی و گردشگری خراسان جنوبی گفت: براساس گاه شماری بومی و قدیمی چله بزرگ زمستان از فردای این شب یعنی از اول دی ماه شروع شده و تا 40 روز (دهم بهمن) ادامه دارد به این چله " چله کلو یا چله بزرگ " گفته می‌شود و " چله خرد یا چله کوچک " از 11 بهمن آغاز شده و در پایان این ماه به پایان می‌رسد.

وی با بیان اینکه این گاه شماری براساس طبیعت و آب و هوای ایران تنظیم گردیده و مورد توجه کشاورزان و دامداران هست، افزود: سابق اهالی خراسان جنوبی هم مانند بقیه مردم به این گاه شماری اهمیت فراوانی داده و تابستان و زمستان واقعی را همین دوچله می دانستند.

برآبادی گفت: شب چله چون بلندترین و طولانی ترین شب سال است از بین شب های دیگر سال متمایز و خاص بوده به این علت که از فردای این روز، روزها بلندتر شده و شب ها کوتاهتر می شود و همچنین به تدریج تاریکی کاهش و روشنایی و نور افزایش می یابد.
وی با بیان اینکه از روزگاران بسیار دور مردم خراسان جنوبی همچون سایر هموطنان این شب را گرامی داشته و به جشن و سرور می پردازند،افزود: فامیل و خویشاوندان در این شب به خانه بزرگترها و بزرگ خاندان رفته و همچنین صاحب خانه از آنان با انواع شیرینی، آجیل و میوه پذیرایی می کند.


مسئول حوزه پژوهش اداره کل میراث فرهنگی گفت:خراسان جنوبی مخصوصاٌ میوه شب چله بیشتر هندوانه و انار است و آجیل های مخصوص شب چله هم بیشتر میوه های خشک شده و محصولات باغی است.


برآبادی افزود: مردم براین عقیده اند که اگر در شب چله زمستان هندوانه بخورند از گرما چله تابستان در امان خواهند بود.
وی گفت: شاهنامه خوانی، حافظ خوانی و برگزاری مراسم و آیین کف زنی از دیگر مراسم شب چله خراسان جنوبی است.
انتهای پیام/ب


برگزاری شب یلدا با مراسم کف زنی