به گزارش خبرنگار خبرگزاری شبستان از هرمزگان، «یلدا» سنتی باستانی که از گذشته های دور تا به امروز به عنوان یکی از چهار جشن بزرگ ایرانیان مرسوم بوده و هست و به غروب آفتاب 30 آذر(آخرین روز پاییز) تا طلوع آفتاب اول دی(نخستین روز زمستان) اطلاق می شود.
«یلدا» به معنای تولد و ولادت است و منظور از تولد، ولادت خورشید(مهر/میترا) است و این واژه ریشه «سریانی دارد» و درازترین شب سال است.
جشن «یلدا» یا «چله» با انجام صله رحم و گردهم آمدن اعضای خانواده، فامیل و دوستان و شب نشینی همراه است و این سنت حسنه همچنان ادامه دارد.
امسال جشن یلدا با مشارکت تشکل های مردم نهاد و ادارات فرهنگ و ارشاد اسلامی و شهرداری ها در اقصی نقاط استان هرمزگان تدارک دیده شده است که شاخص ترین آن جشن بزرگ «یلدا» با جفتی نوازی چهرع ماندگار موسیقی جنوب«استاد خالو قنبر راستگو» در شهر تاریخی فرهنگ بستک است.
در این جشن که از ساعت 19:30 جمعه یکم دی ماه در سالن پیامبر اعظم(ص) شهر بستک آغاز می شود، خوانندگان مطرح بستکی ازجمله «محمد خان غیرت»، «رشید بستکی»، «حامد شاعری»، «فرهاد منفر»، «بهمن جهان دیده» و «سرور محمدی زاده» به اجرای برنامه خواهند پرداخت.
جشن بزرگ «یلدا» در بستک به همت موسسه فرهنگی اجتماعی فردای بستک و با همکاری اداره فرهنگ و ارشاد اسلامی و شهرداری و شورای اسلامی شهر برگزار می گردد.
جشن «شب یلدا» در بندرعباس نیز همراه با اجرای «علیرضا روزگار»، «علیرضا حقانی» و «امین جوزانی» و هنرمندی «ابراهیم پیل افکن» و آیین تجلیل از هنرمندان پیشکسوت از سوی سازمان فرهنگی ورزشی شهرداری بندرعباس برگزار خواهد شد.
هرمزگانی ها در این شب غذاهای سنتی نظیر «قلیه ماهی»، «ماهی سوری»، «نان رگاک»، «نان سوراغ»، «نان مهیاوه»، «حلوای مخصوص»، «خوراک میگو» و ... برای پذیرایی از میهمانان می پزند و به اجرای موسیقی های آیینی سنتی نظیر« لیوا»، «رزیف» و ... می پردازند.
«متلگویی» نوعی شعرخوانی و داستانخوانی در دوران قدیم در جشن های شب چله اجرا میشدهاست به این صورت که خانوادهها در این شب گرد میآمدند و پیرترها برای همه قصه تعریف میکردند.
آیین شب یلدا با خوردن آجیل مخصوص، هندوانه، انار و شیرینی و میوههای گوناگون همراه است که همه جنبهٔ نمادین دارند و نشانه برکت، تندرستی، فراوانی و شادکامی هستند.
گرفتن فال حافظ، و انتخاب و شکستن گردو و پیشگویی آینده افراد از روی پوکی یا پر بودن آن از دیگر بخش های سنت چله نشینی است.
∎