ایران آنلاین /باوجود برگزاری اجلاس گزارش ملی حقوق شهروندی، به نظر نمی رسد این باور در بسیاری نخبگان، نویسندگان و اهل قلم ایجاد شده باشد که اکنون در زمینه حقوق شهروندی، شاهد یک تحول جدی هستیم. اما حتی در این صورت نیز نمی توان این واقعیت را نادیده گرفت که در زمینه حقوق شهروندی، حداقل وضع بدتر نشده است. به عبارت دیگر، شاید گام های محسوس و بلندی برداشته نشده باشد، اما دستاورد می تواند این باشد که در این راستا شاهد پسرفت نبوده ایم. ذکر یک مثال این امر را نشان می دهد.
پروانه سلحشوری، عضو فراکسیون امید، در مراسم روز دانشجو که در دانشگاه پلی تکنیک برگزار شد، آماری از وضعیت دانشجویان ستاره دار ارائه کرد. مطابق گفته این نماینده مردم تهران در مجلس، در ماه های آغاز فعالیت دولت یازدهم، یعنی در مهرماه 1392، 500 دانشجو به عنوان ستاره دار شناخته می شدند. اما 4 سال بعد، یعنی در سال 96 تعداد دانشجویان ستاره دار به 30 دانشجو کاهش یافت. این آمار به این معنی است که در دولت نخست روحانی، 470 دانشجو بار دیگر این بخت را یافتند تا به دانشگاه باز گردند. باتوجه به چنین شواهد و قراینی، می توانیم بگوییم که درباره حقوق شهروندی، باید به نیمه پر لیوان هم نگاه کنیم، نیمه پر لیوان به این معنی که دست کم در دولت روحانی، بر دانشجویان ستاره دار افزوده نشده است. مضافا اینکه دولت تدبیر و امید، عامل توقیف روزنامه و ماهنامه ای نبوده یا باعث احضار خبرنگاری نشده است. بنابراین، می توان گفت شخص رئیس جمهوری و هم امنای دولت، با نیتی صادقانه در جهت تحقق حقوق شهروندی می کوشند. اما مساله این است که انتظارها از دولت روحانی بسیار بیش از این است.
از این رو انتظار می رود مردم و مخاطبان حقوق شهروندی نیز با مطالبه گری و تقاضای پاسخگویی از سوی دولت، مستقیم و غیر مستقیم به یاری دولت بشتابند. چناتنچه رئیس جمهوری نیز در نشست اخیر تصریح کرد، مردم و اهل قلم نباید دولت را رها کنند و باید مدامه خواسته های 24 میلیون رای دهنده را تکرار و یادآوری کنند. باوجود همه این ها، برای ارزیابی واقعینانه، باید منتظر ماند تا ببینیم در سه سال پیش رو، دولت برای تحقق حقوق شهروندی چه تمهیداتی می اندیشد و کدام بخش و به چه میزان از این حقوق، اجرایی و عملی می شود.