شناسهٔ خبر: 23117857 - سرویس علمی-فناوری
نسخه قابل چاپ منبع: روزنامه آفرینش | لینک خبر

دراين هواي آلوده چه بخوريم؟

صاحب‌خبر -

 قسمت دوم - پاياني

شير و لبنيات

در شرايط آلودگي هوا براي كاهش صدمات به دستگاه تنفسي و التهاب دستگاه گوارش ناشي از اين آلودگي، بايد مصرف شير و لبنيات را به 2 دليل افزايش داد: اولا شير و لبنيات به دليل دارا بودن فسفر، منيزم و کلسيم به صورت رقابتي مانع از جذب عناصر فلزي موجود در آلودگي هوا ميگردند. ثانيا پروتئين لبنيات مي توانند در دستگاه گوارش با برخي عناصر فلزي ناشي از آلودگي هوا كه از طريق تنفس وارد بدن ميشوند تركيب شده و به دفع آنها از بدن كمك كند.

برخي از نوشيدنيها مانند چاي و قهوه نيز به دليل داشتن تركيبات فلاونوييدي مي توانند توان دفاعي بدن را در برابر عوامل اكسيدكننده بيشتر كنند.

روغن زيتون

روغن زيتون اثرات مضر آلودگي هوا را دفع مي کند. ذرات معلق موجود در هوا باعث گرفتگي عروق و آترواسکلروز زودرس مي شود. عارضه آترواسکلروز بر اثر رسوب پلاک از مواد چربي در ديواره دروني رگ هاي خوني بوجود مي آيد.

روغن زيتون منبع غني امگا 9 است و مصرف آن باعث افزايش فعال کننده پلاسمينوژن بافتي مي شود. فعال کننده پلاسمينوژن بافتي آنزيمي است که توسط سلول هاي ديواره داخلي شريان ها ترشح مي شود و مهمترين وظيفه آن شکسته شدن لخته خون ايجاد شده در رگ هاست. وجود لخته در رگ هاي خوني باعث اختلال در گردش خون مي شود.

روغن زيتون حاوي دو آنتي اکسيدان قوي هيدروکسي و اولئوروپين است که در رقيق شدن خون و جلوگيري از لخته موثر هستند. به علاوه روغن زيتون باعث انتشار اکسيد نيتريک در داخل عروق و شل شدن ديواره شريان ها و بهبود گردش خون مي شود. مصرف روزانه اين ماده غذايي ارزشمند توصيه شده است.

مواد غذايي حاوي آنتي اکسيدان

آنتي اکسيدان به ترکيباتي گفته مي شود که از سلول در مقابل صدمات جلوگيري کند. اين ترکيبات مي توانند طبيعي يا مصنوعي باشند.

آنتي اکسيدان هاي اصلي عبارتند از:

– لوتئين: اين گروه آنتي اکسيدان در انواع کلم (کلم بروکلي، گل کلم و برگ کلم)، انواع ميوه ها، سبزيجات نشاسته اي (ذرت، نخود فرنگي) تخم مرغ و سبزيجات برگ دار وجود دارد.

– سلنيوم: يک ماده معدني موجود در غذاهاي گياهي، تخم مرغ، مرغ، گوشت قرمز، حبوبات و ماهي است.

– کاروتنوئيدها: رنگدانه هايي است که باعث رنگ زرد و نارنجي ميوه هايي از قبيل هويج، خربزه و سيب زميني مي شود.

– ليکوپن: يک ماده شيميايي موجود در ميوه و سبزيجات قرمز از جمله گوجه فرنگي و هندوانه است.

– ويتامين A: در هويج، سيب زميني، سبزيجات برگ دار تيره رنگ و زردآلو به وفور وجود دارد.

– ويتامين C: در مرکبات، سيب زميني، آناناس، کلم بروکلي، اسفناج و انواع توت وجود دارد.

– ويتامين E: آجيل، کره بادام زميني، جوانه گندم، اسفناج، سويا، ماهي، آوکادو و روغن گياهي حاوي اين ويتامين هستند.

گوجه فرنگي، انواع توت ها، فلفل، هويج، اسفناج، زردچوبه، زنجبيل، بذر کتان، انواع آجيل و غلات سبوس دار نيز داراي خواص ضد التهابي هستند.

تحقيقات انجام شده توسط کالج کينگ لندن و دانشگاه ناتينگهام نشان مي دهد که آووکادو، اسفناج و مواد غذايي حاوي ويتامين E مانع از آسيب ناشي از آلودگي هوا به ريه مي شوند و مصرف روزانه اين مواد توصيه شده است.

کلم بروکلي

مطالعات محققان دانشگاه جان هاپکينز نشان مي دهد که کلم بروکلي و جوانه آن ذرات معلق و ازن هوا را دفع مي کند، علاوه بر اين حاوي يک ترکيب به نام سولفورافان است که خاصيت ضد سرطاني دارد.

منبع:دكتر سلام