شناسهٔ خبر: 23103980 - سرویس اقتصادی
نسخه قابل چاپ منبع: پانا | لینک خبر

کریدور ریلی اسلام آباد-تهران-استانبول فعال می‌شود

تهران (پانا) - در بیست و هشتمین اجلاس شورای برنامه ریزی سازمان اکو با حضور نمایندگان راه آهن ایران در اسلام آباد در خصوص اتصال ریلی کریدورهای منطقه ای مذاکره شد.

صاحب‌خبر -

به گزارش دفتر امور بین الملل راه آهن، بیست و هشتمین اجلاس شورای برنامه ریزی منطقه ای (RPC) کشورهای عضو سازمان همکاری اقتصادی (ECO) با شرکت نمایندگان شرکت راه آهن ایران در کمیته حمل و نقل این اجلاس در اسلام آباد پاکستان برگزار شد.

لازم به ذکر است، شورای برنامه ریزی منطقه ای اکو، رکن اقتصادی و تنظیم کننده برنامه های سالانه سازمان اکو است که به طور معمول سالی یک بار در سطح روسای سازمان ها و وزارتخانه های مرتبط کشورهای عضو تشکیل جلسه داده و ضمن بررسی روند پیشرفت اجرای برنامه ها در سال گذشته، برنامه سال آتی سازمان در بخش های مختلف همکاری را تنظیم می نماید ، بنابراین شورای مذکور از اهمیت بالایی برخوردار است.

این شورا متشکل از هشت کمیته به شرح زیر است که برنامه ها و پروژه های مربوط به هر کمیته در نشست های کارشناسی این شورا در اجلاس های سالیانه بررسی و بحث شده و سپس برای تصویب نهایی به اجلاس وزرا ارائه می شود:

ا- کمیته تجارت و سرمایه گذاری

۲- کمیته حمل و نقل و ارتباطات

۳- کمیته انرژی، مواد معدنی و محیط زیست

۴- کمیته کشاورزی، صنعت و توریسم

۵- کمیته آمار و تحقیقات اقتصادی

۶- کمیته منابع انسانی و توسعه پایدار

۷- کمیته هماهنگی مبارزه با مواد مخدر و جرایم سازمان یافته

۸- کمیته نهادها و آژانس های تخصصی و منطقه ای اکو

کمیته حمل و نقل و ارتباطات دربرگیرنده مسائل منطقه ای مربوط به حمل و نقل ریلی، حمل و نقل جاده ای، مسائل گمرکی و بیمه و نیز اجرای موافقت نامه چارچوب حمل و  نقل ترانزیت(TTFA) است.

در حوزه حمل و نقل ریلی پنج  پروژه و کریدور مهم  منطقه ای  اکو یعنی  فعال سازی و عملیاتی کردن کریدور اسلام آباد ـ تهران ـ استانبول (ITI)، کریدورآلماتی ـ تهران ـ استانبول، کریدور آلماتی ـ بندرعباس، کریدور قزاقستان ـ ترکمنستان ـ ایران(KTI) و نیز کریدور قرقیزستان ـ تاجیکستان ـ افغانستان ـ ایران (KTAI) به همراه کریدور شمال ـ جنوب و تکمیل گسستگی قزوین ـ رشت ـ آستارا در دستور کار این کمیته و اجلاس مزبور قرار داشت و آخرین وضعیت و اقدامات صورت گرفته در خصوص هر یک از این کریدورها از طرف نمایندگان کشورهای عضو تشریح و در ارتباط با مراحل بعدی در سال ۲۰۱۸ تصمیم گیری شد.

نماینده کشور پاکستان در این اجلاس در ارتباط با راه اندازی قطار کانتینری در مسیر کریدرو اسلام آباد ـ تهران ـ استانبول (ITI) باتوجه به اینکه بخش داخل پاکستان نیاز به بازسازی و بهبود دارد، به برنامه ریزی های صورت گرفته در این کشور برای ارتقاء و بهسازی زیربنای حمل و نقل مربوط به مسیر این کریدور اشاره و اعلام کرد: مطالعه امکان سنجی برای بخش روهری ـ کویته ـ تفتان (Rohri-Quetta-Taftan)، از قبل شروع شده و انتظار می رود تا یک سال آینده تمام شود. مناقصه برای بهسازی این مسیر بر اساس BOT قبلا فراخوان داده شده است.

وی افزود: یک بخش از کریدور ITI  در حال بهسازی تحت برنامه کریدور اقتصادی چین ـ پاکستان (CPEC) است و انتظار می رود که در بازه زمانی سه تا پنج سال تمام شود.

در خصوص راه اندازی قطارهای برنامه ای کانتینری در کریدورهای آلماتی- استانبول و نیز آلماتی به سمت بندرعباس مقرر شد تا کارگروه های کارشناسی برای پیگیری یکسان کردن تعرفه ها و نیز زمان سیر حرکت قطارها در سال  ۲۰۱۸ تشکیل شده و مطالعات تجاری سازی از طرف دبیرخانه اکو برای این کریدورها صورت گیرد.

در ارتباط با کریدور قزاقستان-ترکمنستان-ایران گزارشی از طرف دبیرخانه اکو در خصوص آخرین وضعیت انجام مطالعات تجاری سازی این کریدور با مشارکت بانک توسعه اسلامی (IDB)، کمیسیون اقتصادی و اجتماعی آسیا و اقیانوسیه سازمان ملل (UNESCAP) و نیز سازمان اکو داده شد و از کشورها درخواست گردید تا مرجع ملی خود را جهت همکاری با مشاور بین المللی برای تجاری سازی این کریدور اعلام کنند.

همچنین، در ارتباط با پروژه قزوین- رشت- آستارا، مقرر شد تا پنجمین کارگروه کارشناسی سطح عالی به میزبانی راه آهن ایران به همراه بازدید از این پروژه در نیمه اول ۲۰۱۸ برگزار و مطالعه تجاری سازی از طرف دبیرخانه اکو برای روی این کریدور انجام شود.