شناسهٔ خبر: 23090917 - سرویس فرهنگی
نسخه قابل چاپ منبع: رسا | لینک خبر

به مناسبت ۲۶ آذرماه روز حمل و نقل؛

مروری بر کتاب احکام حمل و نقل

پژوهشکده امر به معرف و نهی از منکر، با همکاری نشر معروف، پنجاه و هفتمین جلد از مجموعه فقه و زندگی را با عنوان کتاب «احکام حمل و نقل» منتشر کرده است.

صاحب‌خبر -

به گزارش خبرنگار خبرگزاری رسا، موسسه انتشارات نشر معروف کتاب احکام حمل و نقل از سری کتاب‌های فقه و زندگی نوشته حجت‌الاسلام سیدجعفر ربانی را منتشر کرده است.

مؤلف کتاب را در چهار فصل نگاشته است که حمل و نقل از منظر قرآن، راننده، وسیله حمل و نقل و بار ،عنوان‌های مطالب این کتاب هستند.

نویسنده در مقدمه می گوید، حمل و نقل شهری اصلی‌ترین رکن توزیع و تشکیل دهنده عملیات فیزیکی داد و ستد است و از زوایای متعددی اهمیت دارد و سپس در ادامه در این باره چنین  توضیح می دهد:

طرح مسائل حمل و نقل در روایات معصومین و کتاب فقهی؛ هم‌زمانی حمل و نقل کالا با پیدایش بشر و قدمت هزاران ساله آن؛ رابطه حمل و نقل با صادرات و واردات؛ اشتغال بخش عمده‌ای از نیروی انسانی به این امر؛ پیشرفت در صنعت جابه‌جایی کالا و گستردگی ابزار حمل و نقل در زمان ما؛ نقش بی‌بدیل حمل و نقل در اقتصاد داخلی و جهانی؛ ارتباط موضوع حمل و نقل با اشخاص حقیقی، مؤسسات، شرکت‌ها، دولت‌ها، کارمندان و سایر عوامل مرتبط؛ بُعد امنیتی حمل و نقل و نگرش خاصی که در این زمینه لازم است صورت گیرد؛ قاچاق کالا و خروج از عرف قانون و پیامدهای فرهنگی، امنیتی و اقتصادی آن؛ سوءاستفاده برخی عناصر نامطلوب، از این شغل؛ توجه به آفت‌ها و تهدیدهایی که ممکن است فراروی این حرفه قرار گیرد؛ ضمان و دیوان احتمالی متوجه صاحبان این کسب، امور مزبور، سبب گردید با استمداد از پروردگار متعال، نگرشی جامع به موضوع حمل‌کنندگان کالا نموده، زوایای مطلب را در پرتو دانش فقه قرار دهیم.

حجت‌الاسلام ربانی در فصل اول کتاب درباره نام‌گذاری روز 26آذر به نام روز حمل و نقل نیز چنین آورده است:

در بحبوحه جنگ تحمیلی، به علت نیازهای فزاینده ناشی از ضرورت‌های جنگ و افزایش جمعیت، میزان واردات کالاهای اساسی از طریق بنادر فعال افزایش یافته بود و تعداد زیادی از کشتی‌ها در انتظار تخلیه در بنادر، نگرانی‌های فراوانی در زمینه بروز بحران ناشی از اتمام ذخایر کالاهای اساسی در شهرها و جبهه‌های جنگ، فساد محمولات غذایی کشتی‌های در انتظار تخلیه، تهدید کشتی‌های منتظر تخلیه از سوی هواپیما و توپخانه دشمن، هزینه‌های کمرشکنی را در این زمینه به کشور تحمیل می‌کرد. برای مقابله با این معضل، ستادی مرکب از برخی از دستگاهای اجرایی با مسئولیت معاونت وقت حمل و نقل وزارت راه و ترابری، به عنوان یکی از شاخه‌های ستاد بسیج اقتصادی تشکیل شد. با اوج گرفتن بحران، گزارش‌هایی در زمینه وجود کالاهای اساسی و مورد نیاز کشور در بنادر جنوبی و محدودیت شدید در زمینه حمل و نقل و انتقال آن به شهرها و مناطق جنگی از سوی مقامات وزارت راه و ترابری و وزارت بازرگانی به حضرت امام خمینی ارائه شد. رهبر کبیر انقلاب اسلامی نیز در سخنرانی خود در روز 26 آذرماه 1362 با انفاس قدسیه خویش، ضمن اطمینان دادن به مردم در زمینه وجود مایحتاج عمومی به مقدار مورد نیاز در بنادر جنوب، کامیون داران کشور را به مشارکت در تخلیه هرچه سریع‌تر بنادر فراخواند. چهارده سال پس از زمان صدور فرمان امام راحل در سال 1376 به پیشنهاد وزارت راه و ترابری وقت و برای آگاه‌سازی هرچه بیش‌تر جامعه به نقش و جایگاه بخش حمل و نقل، روز 26 آذرماه از سوی شورای فرهنگ عمومی کشور به عنوان روز «حمل و نقل» تعیین شد.

همچنین نگارنده در بخشی از  فصل سوم با عنوان وسیله حمل و نقل به «بغل نویسی» و علاقه‌مندی برخی از رانندگان به ابراز احساسات درونی می‌پردازد و در صفحه 69 کتاب درباره این موضوع چنین می گوید:

این کار به خودی خود اشکال ندارد؛ ولی لازم است در این کار، به چند نکته توجه شود: 1- چنانچه اصل این کار (ثبت تصویر و نوشته) یا برخی از انواع آن، خلاف قوانین راهنمایی و رانندگی باشد، از آن اجتناب گردد؛ 2- از نقاشی و نوشتاری که سبب برهم خوردن تمرکز حواس رانندگان می‌گردد، خودداری شود؛ به خصوص نوشتار و نقاشی که در پشت ماشین ثبت می‌گردد؛ 3- نوشتار و نقاشی در جایی ثبت گردد که مانع دید راننده و باعث تصادف نشود؛ 4- نوشته‌ها و نقاشی‌ها، سبب «اختلاف» بین قشرها و اقوام گوناگون جامعه نگردد؛ چرا که ایجاد اختلاف از حربه‌های دیرین دشمنان ملت است. 5- از ثبت عکس‌های مبتذل و هر نوشتار یا نقاشی که سبب تهییج شهوت و انحراف اخلاقی جامعه می‌گردد و نشر منکر محسوب می‌شود، خودداری گردد.

مؤسسه انتشارات نشر معروف کتاب احکام حمل و نقل را در 108 صفحه و با شمارگان3000نسخه با قیمت 2500 روانه بازار نشر کرده است و علاقه‌مندان می‌توانند برای تهیه این کتاب به سایت فروشگاه فرهنگسرای معروف به آدرس: www.shop.fmaroof.ir و یا به نشانی: قم، خیابان سمیه، کوچه 12، پلاک300 مراجعه و یا با شماره تماس37733933-025حاصل فرمایند.//۹۹۸/ن ۶۰۲/ش