به گزارش شبکه اطلاع رسانی راه دانا؛ به نقل از تیتریک، 27 آذر ماه سالروز شهادت دکتر مفتح روز حوزه و دانشگاه نام گذاری شده است به همین مناسبت با حجت الاسلام و المسلمین محمد حسن مظهری گفتگویی ترتیب دادیم که مشروح آن در ادامه می آید.
حجت الاسلام و المسلمین محمد حسن مظهری مدیر حوزه علمیه مطلب خان دامغان با اشاره به اینکه درخصوص وحدت بین حوزه و دانشگاه در دامغان تا کنون اقدامات زیادی صورت گرفته است، گفت: تدریس، تبادل اساتید بین حوزه و دانشگاه، تدوین کتب درسی و ... از جمله اقدامات صورت گرفته است که البته این اقدامات کافی نمی باشد و لازم ااست این ارتباط نزدیک تر و ریشه ای تر شود.
وی در ادامه افزود: باید تفاهم هایی در عرصه های فرهنگی، سیاسی و علی الخصوص علمی در سطح کلان و مدیریتی حوزه و دانشگاه ها صورت پذیرد.
حوزه و دانشگاه دو بال علمی کشور هستند
مدیر حوزه علمیه مطلب خان دامغان، حوزه و دانشگاه را دو بال علمی کشور برشمرد و گفت: پیشرفت و توسعه کشور اسلامی وابسته به اقدامات و تصمیم گیری های این نهاد هاست که علاوه بر این تعاملات لازم است تدوین علوم اسلامی نیز در دستور کار سیاستمداران و فرهیختگان این دو نهاد قرار گیرد چراکه متاسفانه علوم تدریس شده در برخی دانشگاه ها ریشه در اعتقادات غربی دارد و تعریف آنها از جهان بینی با اسلام متفاوت است.
شکل گیری تفکرات طلاب و دانشجویان براساس مدل غرب جای تامل دارد
مظهری با تاکید براینکه کتب دانشگاه ها در رشته های علوم انسانی باید بر اساس علوم دینی تدوین شود، اظهار کرد: وقتی ساختار ذهن و فکر دانشجویان بر اساس تفکرات غرب شکل بگیرد، خروجی آن علوم مناسب و فرهیخته مسلمانان نمی باشد.
وی همچینین تصریح کرد: تفاوت نگاه ها و استنباط ها از مسائل علمی مورد تقابل و تعارض با تفکرات و اعتقادات ما است اگر با این تفکر بخواهیم دانشجو تربیت کنیم و از طرفی دنبال تعامل باشیم این امر امکان پذیر نمی باشد چرا که جمع دو نگاه متفاوت، غیر ممکن است.
تقابل های لیبرال با اسلام
مدیر حوزه علمیه مطلب خان دامغان با بیان اینکه در رشته هایی غیر از علوم انسانی هم دارای هدف مشترک هستیم که جهت گیری در این علوم نیز برای ما مهم است، افزود: هدف گذاری کشور های غربی در اقتصاد بر اساس سرمایه داری است ولی در علوم اسلامی بر اساس آیات قرآن عدالت می باشد که این از جمله تقابل های لیبرال با اسلام است.
ضرورت گسترش علوم انسانی در دانشگاه ها
مظهری با اشاره به اینکه باید علوم انسانی در دانشگاه ها گسترش یابد، بیان کرد: علومی که تدوین و تدریس می شود باید بر پایه اسلام باشد که هنوز خیلی از این علوم تولید نشده است و این کاستی در حوزه ها احساس می شود.
وی افزود: برای اداره جامعه باید این مهم بر اساس تفکر اسلامی باشد و مراکز علمی و اندیشه ورزان با تعامل این دو نهاد صورت پذیرد تا این نیاز نیز تامین گردد.
مباحث موضوع شناسی جدی گرفته شود
استاد حوزه علمیه دامغان با اشاره به پرداختن به مباحث موضوع شناسی در حوزه های علمیه بیان کرد: دانشگاه ها در شناخت دنیا مطالعات زیادی انجام داده اند و از این موارد برای شناخت موضوعات و احکام فقهی و واقعیات عالم هستی استفاده می شود و در طول زمان موضوعات در بخش های مختلف تغییر می کند.
روشن سازی انتظارات متقابل در تعاملات ریشه ای
وی با بیان اینکه نگاه حوزه و دانشگاه نگاه مناسب نیست و بیشتر رو به سوی تقابل و تعارض دارد چرا که اهداف را مشترک و هم سو نکرده ایم و این باعث وجود خلاء شده است، گفت: برگزاری اتاق های هم اندیشی و نشست ها ی مشترک در سطح اساتید و فرهیختگان با موضوع شناخت از اهداف یکدیگر و هم سوئی و اشتراک آن و روشن سازی انتظارات متقابل، این موضوعات را برای تعاملات ریشه ای هموار می سازد.
ساختار زندگی در تضاد با آموخته هاست
مدیر مدرسه حوزه علمیه مطلب خان دامغان بیان کرد: غرب برای ما در حوزه دانشگاه محصولاتی را تولید کرده است که در غالب علوم انسان شناسی، جامعه شناسی، سیاست و اقتصاد ما بر اساس آن نسخه می اندیشیم و آن اندیشه را در حال تدرس و انتقال به نسل بعدی هستیم حال آنکه این تفکر در خیلی از موارد در حال تقابل با تفکر اسلام می باشد و با هم جمع نمی شوند.
نظرات مخالفان جامعه حاکمیتی غرب
استاد حوزه علمیه گفت: عجیب اینجاست که حرفها و نظرات مخالفان خود غرب که در درون جامعه حاکمیتی آنها هستند به ما نمی رسد و نمی گذارند نظرات آنها به ما برسد و یا از انتشار آن جلوگیری می کنند چراکه آنها به دنبال فرار از دین هستند و فکر می کنند دین اسلام هم مانند دین آنها دنیا گریز است که اصلا اینگونه نیست.
مظهری در خاتمه خاطرنشان کرد: خطر اینجاست که این تفکرات در دانشگاه انسانهایی را می تواند تربیت کند که اسلامی حرف می زنند ولی سکولار زندگی می کنند و بزرگان زمان ما نیز به آن مانند حضرت آیت لله جوادی آملی اشاراتی نیز داشته اند پس لزوم وحدت حوزه و دانشگاه بیشتر از پیش احساس می شود.
انتهای پیام /