شناسهٔ خبر: 23074141 - سرویس اقتصادی
نسخه قابل چاپ منبع: روزنامه آفرینش | لینک خبر

معادلات انرژي

صاحب‌خبر -

 خيز چين براي پر کردن جاي توتال در پارس جنوبي

شرکت سي ان پي سي چين در حال بررسي خريداري سهام شرکت توتال در ميدان گازي پارس جنوبي در صورت تصميم اين شرکت فرانسوي به ترک اين پروژه تحت فشار تحريم هاي جديد آمريکاست.به گزارش تسنيم به نقل از رويترز، منابع صنعتي گفتند، شرکت سي ان پي سي چين در حال بررسي خريداري سهام شرکت توتال در ميدان گازي پارس جنوبي در صورت تصميم اين شرکت فرانسوي به ترک اين پروژه تحت فشار تحريم هاي جديد آمريکاست.

توتال در ماه جولاي يک قرارداد يک ميليارد دلاري براي توسعه ميدان گازي پارس جنوبي با ايران به امضا رساند. به گفته منابع آگاه، اين قرارداد در بر دارنده گزينه امکان واگذاري سهام توتال به سي ان پي سي در صورت خروج شرکت فرانسوي از پروژه مذکور است.

اين قرارداد اولين قرارداد سرمايه گذاري يک شرکت بزرگ غربي در بخش انرژي ايران بعد از لغو تحريم ها بود. اما بعد از آنکه دونالد ترامپ، رئيس جمهوري آمريکا در ماه اکتبر از تاييد پايبندي تهران به توافق هسته اي خودداري کرد، مقامات شرکت توتال گفته اند در صورتي که تحريم هاي جديد آمريکا مانع از فعاليت اين شرکت در ايران شود از اين پروژه کنار خواهند کشيد. توتال فعاليت هايي بسيار بزرگتر از پروژه ايراني اش در خاک آمريکا دارد.

يک منبع مستقر در پکن گفت، بر اساس شرايط قرارداد توسعه فاز 11 پارس جنوبي، در صورتي که توتال ناگزير به خروج از ايران شود، سي ان پي سي مي تواند 50.1 درصد از سهام توتال در اين پروژه را در اختيار بگيرد و به اوپراتور پروژه تبديل شود.شرکت سي ان پي سي هم اکنون 30 درصد از سهام اين پروژه را در اختيار دارد و شرکت پترو پارس ايران نيز دارنده 19.9 درصد سهام پروژه است.اين منابع افزودند، مقامات سي ان پي سي در هفته هاي اخير مذاکراتي داخلي را براي بررسي تبعات در اختيار گرفتن سهام شرکت توتال انجام داده اند.

سختگويان سي ان پي سي، توتال و شرکت ملي نفت ايران از اظهار نظر در اين باره خودداري کردند.يک مقام ارشد شرکت توتال گفت، اين شرکت مکانيزم هايي در اختيار دارد که به ما اجازه مي دهد تا در صورت فشار تحريم هاي بين المللي به آرامي از توافق خارج شويم.اين منابع افزودند، هرگونه تغييري احتمالا موجب تاخير در جدول زماني اجراي پروژه خواهد شد زيرا توتال قبلا مذاکرات با شرکت هاي خدماتي را انجام داده و انتظار مي رود از اوايل سال آينده قراردادها با پيمانکاران را منعقد نمايد.تغيير در ساختار اين قرارداد و خروج توتال به معناي قرار گرفتن 80 درصد بار مالي پروژه بر عهده شرکت سي ان پي سي خواهد بود که براي فاز نخست حدود 2 ميليارد دلار برآورد شده است.چنين اتفاقي همچنين موجب ورود تيم هاي فني جديد براي مديريت و اجراي اين پروژه فراساحلي خواهد شد. اين مي تواند به معناي ورود شرکت سي ان او او سي، بزرگترين اوپراتور پروژه هاي فراساحلي چين به اين پروژه باشد.يک منبع دوم چيني گفت: در صورت خروج توتال، سي ان پي سي ممکن است نياز به وارد کردن شرکت سي ان او او سي داشته باشد زيرا سي ان پي سي تجربه زيادي در پروژه هاي فراساحلي ندارد.

منابع آگاه در توتال گفتند، در صورتي که توتال از اين پروژه کنار بکشد، با چند ده ميليون دلار خسارت مواجه خواهد شد، اما اين رقم براي اين شرکت 120 ميليارد يورويي رقم نسبتا کوچکي است.

عضو کميسيون برنامه و بودجه مجلس:

افزايش قيمت حامل‌هاي انرژي در بودجه 97 خيز بلندي ندارد

محمد فيضي يک عضو کميسيون برنامه و بودجه مجلس شوراي اسلامي در مجلس درباره افزايش قميت حامل‌هاي انرژي در لايحه بودجه 97 نيز گفت: در حال حاضر اظهارنظرهاي زودهنگامي را راجع بودجه شاهد هستيم و هرکس تفسير خود را از بودجه دارد. اما به هر حال اين افزايش اتفاق مي افتد.به گزارش ايرنا،وي گفت: فعلا چيزي مصوب نشده فقط دولت لايحه را ارائه کرده، بايد کميسيون تلفيق شکل بگيرد و نمايندگان بعد از مطالعه لايحه اظهارنظر کارشناسي کنند. من فکر مي کنم اگر به سمت افزايش قيمت حامل‌هاي انرژي پيش برويم، اين افزايش خيز بلندي نخواهد داشت.

دولت بنا دارد از مجلس براي تعيين قيمت بنزين اختيار بگيرد

سخنگوي کميسيون انرژي مجلس اظهار کرد: دولت به دنبال اين است تا براي اينکه بنزين را در چه قيمتي تعيين کند، از مجلس اختيار بگيرد و اگر نشد پيشنهاداتي را در کميسيون تلفيق ارائه دهد. اسدالله قره‌خاني ، درباره اينکه چرا قيمت بنزين در لايحه بودجه سال 97 تعيين نشده است، گفت: تا جايي که اطلاع دارم دولت قصد دارد از مجلس اختيار بگيرد، براي اينکه قيمت بنزين را خود تعيين کند. براي همين در لايحه بودجه رقمي براي آن در نظر گرفته نشده است.وي همچنين بيان کرد: البته در دولت هاي نهم و دهم نيز چنين مجوزي را گرفته بودند. در واقع دولت بنا دارد تا مابه‌التفاوت هر آنچه که از حامل‌هاي انرژي درآمد دارد را در نظر گرفته و بر همان اساس هم قيمت را تعيين کند. سخنگوي کميسيون انرژي مجلس خاطر نشان کرد: به نظر مي رسد دولت قصد دارد اين اختيار را از مجلس بگيرد و اگر نشد پيشنهاداتي را در کميسيون‌ها و يا کميسيون تلفيق بودجه در مورد نحوه قيمت‌گذاري بنزين ارائه دهد.

کاهش واردات نفت بزرگترين خريداران آسيايي از ايران

واردات نفت کره جنوبي از ايران در ماه ميلادي گذشته به پايين ترين ميزان در پنج ماه گذشته رسيد در حاليکه ميزان واردات پالايشگاه‌هاي هندي از ايران حدود نيمي نسبت به اکتبر کاهش يافت.

به گزارش ايسنا به نقل از رويترز، آمار گمرکي کره جنوبي نشان داد واردات نفت اين کشور از ايران در نوامبر به حدود 1.3 ميليون تن يا 316 هزار و 575 بشکه در روز رسيد. حجم واردات کره جنوبي در مقايسه با 1.73 ميليون تن در نوامبر سال ميلادي گذشته، 25.2 درصد و در مقايسه با اکتبر 21.6 درصد کاهش داشت.کره جنوبي که يکي از بزرگترين خريداران آسيايي نفت ايران است، معمولا نفت فوق سبک معروف به ميعانات خريداري مي‌کند اما آمار واردات نفت خام که شامل ميعانات است، بدون جزئيات اعلام شد.ايران در دوران پساتحريم توليد نفت خود را براي کسب مجدد سهم بازاري که در دوران تحريم‌هاي غربي از دست داده بود، افزايش داده است اما صادرات ميعانات به دليل مشکلات فني در ميدان گازي پارس جنوبي و تعميرات يک تا دو ماهه آن، کاهش پيدا کرده است.

با اين‌همه ايران با عرضه محموله‌هاي تک و تخفيف‌هايي که قيمت نفت ايران را در مقايسه با گريدهاي خاورميانه‌اي ديگر رقابتي ساخته است، همچنان مشتريان آسيايي خود را حفظ کرده است.

برچسب‌ها: