شناسهٔ خبر: 23073570 - سرویس اجتماعی
نسخه قابل چاپ منبع: جوان | لینک خبر

دادستان تهران در همایشی با حضور رئیس صدا و سیما:

برخی فیلم‌‌هاي سيما مسائل حقوقی را اشتباه بیان می‌کنند

جعفری دولت‌آبادی در ششمین همایش تخصصی دادسرا‌های استان تهران با موضوع «نقش صدا و سیما در اطلاع‌رسانی و آموزش‌های عمومی و حقوقی»، که...

صاحب‌خبر -
نيره ساري

جعفری دولت‌آبادی در ششمین همایش تخصصی دادسرا‌های استان تهران با موضوع «نقش صدا و سیما در اطلاع‌رسانی و آموزش‌های عمومی و حقوقی»، که با حضور علی عسگری رئیس سازمان صدا و سیما و معاونان وی برگزار شد، در خصوص رویکرد اطلاع‌رسانی صدا و سیما نسبت به مسائل و اخبار قضایی اظهار داشت: این رویکرد خبری محض نمی‌تواند اقدامات و عملکرد قوه قضائیه را به خوبی منعکس نماید و لازم است در این زمینه بازنگری شود، برای مثال صدا و سیما باید در مورد نحوه انعکاس شاکله دادگاه، رفتار قاضی حین رسیدگی و نحوه رسیدگی با مسئولان قضایی مرتبط با این‌گونه امور مشورت نماید. 

دادستان تهران با انتقاد از برخی فیلم‌‌‌ها و سریال‌‌‌هایی که از صدا و سیمای جمهوری اسلامی ایران نمایش داده می‌شود، از جنبه اطلاعات حقوقی، گفت: در برخی فیلم‌‌‌ها مسائل حقوقی ضعیف و یا به اشتباه ارائه می‌شود. به عنوان مثال، در قتل‌‌‌ها صرفاً پلیس در صحنه حضور دارد و نقش قاضی ضعیف و منفعل نمایش داده می‌شود؛ در حالی که پلیس در پرونده‌های قضایی بدون دستور قضایی، اجازه اقدام ندارد. 

دادستان تهران از رئیس سازمان صدا و سیما خواست این سازمان را در زمینه آموزش‌های حقوقی عمومی فعال نماید و در توضیح افزود: مردم غالباً امور حقوقی را هم نمی‌دانند و گاه که مرجع پاسخگوی آنها دادگاه است، به دادسرا مراجعه می‌کنند. چنین اشتباهی مانند مراجعه بیمار به پزشک غیرمتخصص، موجبات نارضایتی، بدبینی و گلایه آنها را فراهم می‌آورد؛ لذا ارائه آموزش‌های عمومی و حقوقی در حد کلیات و در حوزه‌های مدیریت شهری، تصادفات و مانند آن، توسط صدا و سیما مناسب است تا مردم بدانند چه رفتاری جرم است و به چه مرجعی باید مراجعه کنند. 

وی در توضیح محدودیت‌های قوه قضائیه در اطلاع‌رسانی پیرامون پرونده‌ها، به اظهارنظر شورای نگهبان نسبت به مصوبه اخیر مجلس شورای اسلامی برای پخش گزارش جریان رسیدگی دادگاه‌های علنی اشاره نمود و افزود: شورای نگهبان این مصوبه را خلاف شرع دانست و لذا برنامه‌ریزی و طراحی برای پخش گزارش دادگاه‌های علنی و همچنین چگونگی انتشار احکام موضوع ماده ۳۶ قانون مجازات اسلامی ایجاب می‌نماید همکاری دو دستگاه بیشتر شود. 
دادستان تهران نقش صدا و سیما در مبارزه با آسیب‌های اجتماعی را مهم ارزیابی نمود و اظهار داشت: در بخش آسیب‌های اجتماعی، ما بیش از مقابله، به آموزش عمومی و مشارکت مردم نیاز داریم. نگاه صدا و سیما باید هدایت‌گری باشد و به عنوان مثال در موضوعاتی چون معتادان متجاهر یا استعمال قلیان به ویژه توسط زنان در اماکن عمومی، لازم است قبح عمل برای مردم روشن شود؛ این در حالی است که امروزه صدا و سیما کمتر به این‌گونه امور می‌پردازد.  جعفری دولت‌آبادی به موضوع بدحجابی نیز اشاره کرد و با اعلام اینکه ورود این افراد به سیستم کیفری هزینه دارد، افزود: امروزه در بحث بدحجابی تمام نگاه‌‌‌ها به پلیس و دستگاه قضایی است؛ این در حالی است که در مصوبه شورای عالی انقلاب فرهنگی ۲۶ دستگاه دولتی در این زمینه موظف گردیده‌اند. 

وی انعکاس برخی اخبار مانند قتل‌های فجیع و اطلاع‌رسانی ناقص در این زمینه را موجب ناامنی فکری به شمار آورد و اظهار داشت: صرف انعکاس برخی خبر‌‌‌ها بدون آنکه نتایج اقدامات قضایی به نحو مناسب منعکس شود، موجب تحریک افکار عمومی شده و بینندگان را با این تناقض رفتاری مواجه می‌سازد که گویا قوه قضائیه با جرایم مهم برخورد سریع و قاطع انجام نمی‌دهد. 
وی با ارائه پیشنهاد تشکیل کارگروه مشترک میان دادستانی تهران و سازمان صدا و سیما، عملی شدن این پیشنهاد را به ویژه اینکه به بیشترین پرونده‌‌‌ها در سطح کشور در دادستانی تهران رسیدگی می‌شود، حائز اهمیت دانست و افزود: تشکیل این کارگروه می‌تواند در خنثی نمودن تهاجمات علیه دستگاه‌های حاکمیتی از جمله قوه قضائیه موثر باشد.