شناسهٔ خبر: 23065721 - سرویس علمی-فناوری
نسخه قابل چاپ منبع: روزنامه مردم‌سالاری | لینک خبر

دانستنی‌ها

صاحب‌خبر -

ساخت ربات‌هایی که مثل حشرات رفتار می‌کنند

جمعی از مهندسان دانشگاه کورنل روی برنامه‌نویسی جدیدی کار کرده‌اند که براساس آن ربات هم سایز حشرات‌ با تقلید از نحوه عملکرد مغز آنها کار می‌کنند. به گزارش ایسنا و به نقل از ساینس‌دیلی، در حالی که مهندسان در ساخت ربات‌های کوچک حشره مانند موفق بودند و به برنامه‌نویسی آنها ادامه می‌دهند تا ربات‌های دقیقاً مانند حشرات خلق کنند، جمعی از مهندسان کورنل روی برنامه‌نویسی جدیدی کار کرده‌اند که براساس آن ربات‌ با تقلید از مغز حشرات کار می‌کند.
با این روند روزی فرا خواهد رسید که مردم متوجه نخواهند شد که آیا یک حشره روی دیوار واقعی است یا یک ربات.
حجم پردازش‌های کامپیوتری که یک ربات برای حس وزش باد با استفاده از میله‌های فلزی کوچک که روی بال‌های آنها به کار گذاشته می‌شود و مسیریابی هنگام فرود روی یک گل نیاز دارد، به قدری است که باید یک کامپیوتر دسک تاپ را پشت خود حمل کند، حال سیلویا فراری استاد مکانیک و مهندس هوافضا و رئیس آزمایشگاه سیستم‌های کنترل هوشمند می‌گوید: تراشه‌های رایانه‌ای نورومورفیک در حال ظهور هستند تا بار این حشرات کاهش پیدا کند.
برخلاف تراشه‌های سنتی که ترکیبی از صفرها و یک‌ها را به عنوان کد دوتایی پردازش می‌کنند، تراشه‌های نورومورفیک همانند نورون‌های عصبی جریان الکتریکی در ترکیبات پیچیده را پردازش می‌کنند.
آزمایشگاه سیلویا فراری در حال توسعه کلاس جدیدی از الگوریتم‌های کنترلگر و حسگر «موقعیت محور» است که فعالیت عصبی را تقلید می‌کنند و می‌توانند بر روی تراشه‌های نورومورفیک اجرا شوند.
به دلیل اینکه این تراشه‌ها به نیروی کمتری نسبت به پردازنده‌های سنتی نیاز دارند، این امر به مهندسین اجازه می‌دهد محاسبات بیشتری را انجام دهند. آزمایشگاه فراری با آزمایشگاه میکروروبوتیک ‌هاروارد که یک ربات کوچک ۸۰ میلی گرمی‌ مجهز به سنسور بصری و حرکتی طراحی کرده است، همکاری می‌کند. در حالی که این ربات هم‌اکنون با نیروی برق کار می‌کند محققان‌هاروارد در پی حذف این وابستگی با یک منبع نیروی جدید هستند.
الگوریتم کورنل به ساخت ربات‌های کوچک، کم وزن و مستقل‌ و سازگارتر با محیط‌های پیچیده کمک خواهد کرد.

ابداع روش جدیدی برای «وزن کردن» ستارگان تنها

پژوهشگران آمریکایی، با کمک فضاپیماهای «تس» و «گایا»، روش جدیدی برای محاسبه جرم ستارگان منزوی ابداع کرده‌اند.
به گزارش ایسنا و به نقل از فیز، ستاره‌شناسان موفق به یافتن راه جدید و بهتری برای اندازه‌گیری جرم میلیون‌ها ستاره منفرد به خصوص ستارگانی که سامانه سیاره‌ای دارند، شده‌اند.
به دست آوردن اندازه‌های دقیق از وزن ستارگان، نه تنها در فهم چگونگی تولد، تکامل و مرگ ستارگان، بلکه در دستیابی به طبیعت واقعی هزاران سیاره فراخورشیدی که اکنون مشخص شده که به دور دیگر ستارگان می‌چرخند، نقش مهمی‌دارد.
این روش به ماموریت «گایا (Gaia) » آژانس فضایی «اروپا»  (ESA)اختصاص دارد که در فرآیند نقشه‌برداری سه بعدی از کهکشان راه شیری است و ماهواره تحقیقاتی فراخورشیدی «تس» (TESS) ساخت ناسا که برای پرتاب در سال بعد برنامه‌ریزی شده و 000/200 ستاره از درخشان‌ترین ستاره‌های آسمان را برای یافتن سیارات ناشناخته بررسی می‌کند، اختصاص دارد.
«کیوان استاسون» (Keivan Stassun)، استاد فیزیک و ستاره‌شناسی دانشگاه «استیونسون» (Stevenson)  آمریکا گفت: ما روش جدیدی برای وزن کردن ستارگان منفرد ابداع کرده‌ایم. ابتدا، از نور کامل ستاره و اختلاف ‌منظر آن برای حدس زدن قطرش استفاده می‌کنیم. در مرحله بعد، مسیری که در آن، نور از ستاره می‌تابد، تحلیل می‌کنیم که به ما اندازه جاذبه سطح آن را ارائه می‌دهد. سپس دو روش را برای به ‌دست آوردن جرم کلی ستاره، ترکیب می‌کنیم.
استاسون و همکارانش انریکو کورسارو از «موسسه ملی فیزیک نجومی»(INAF)   در ایتالیا، جاشوآ پپر از دانشگاه Lehigh آمریکا و اسکات گودی از دانشگاه ایالت اوهایو، با استفاده از 675 ستاره با جرم ناشناخته در مقاله‌ای با عنوان «جرم دقیق تجربی و شعاع‌ ستارگان تنها با تس و گایا» که برای انتشار در مجله «نجوم» (Astronomical)  پذیرفته شده، این روش را توصیف و دقت آن را اثبات کردند.
دقیق‌ترین روش برای تعیین جرم ستارگانی که از ما دور هستند، اندازه‌گیری مدار منظومه‌های دو ستاره‌ای است که «دوتایی» نامیده می‌شوند. قوانین حرکت نیوتن به ستاره‌شناسان این امکان را می‌دهند که جرم منظومه‌های دوستاره‌ای را با اندازه‌گیری بسیار دقیق مدارهای آنها محاسبه کنند.

برچسب‌ها: