وي، يکي از ويژگي هاي بودجه سال آينده را توجه به اشتغال دانست و اظهار داشت: در بودجه سال آينده پيش بيني 980 هزار فرصت جديد شغلي را کرده ايم زيرا در هر خانه اي که مي رويد حداقل سه بيکار تحصيل کرده وجود دارد.وي با بيان اينکه يکهزار و 194 هزار ميليارد تومان در کشور هزينه خواهد شد که ما فقط مي توانيم 368 هزار ميليارد تومان از خزانه دولت برداشت کنيم، گفت: جامعه حق دارد که اين سوال را بپرسد که مابقي اين هزينه را از کجا مي خواهيد بياوريد؟
نوبخت خاطر نشان کرد: تصميم گرفتيم اگر اصلاح قيمتي روي حامل هاي انرژي رخ دهد و مجلس مجوز آن را دهد 17 هزار و 500 ميليارد تومان درآمد داشته باشيم تا بتوان 83 هزار واحد صنفي نيمه کاره اي که بايد کامل شود را تکميل کنيم.وي توضيح داد: در قانون هدفمندي يارانه ها قرار بود با اصلاح حامل هاي انرژي و منابع حاصل از آن نصف آن به مردم براي پرداخت نقدي يارانه ها و از نصف ديگر 30 درصد به واحدهاي توليدي و 20 درصد نيز در جيب دولت قرار گيرد ولي امروز نه فقط آن 30 درصد به واحدهاي توليد داده نشد و 20 درصد نيز به جيب دولت نرفت بلکه 12 هزار ميليارد تومان نيز به مبلغ قبلي افزوده و به عنوان پرداخت نقدي يارانه به مردم داديم.
رييس سازمان برنامه و بودجه ادامه داد: قيمت فوب خليج فارس که مبناي قيمت گذاري حامل هاي انرژي در کشور است حدود 2200 تومان است که با قيمت کنوني بنزين 1200 ارزان تر است و حتي قيمت بنزين و گازوييل در ايران بسيار ارزان تر از افغانستان است.
درآمد از محدوديت صادرات سوخت يارانهاي براي اهداف اشتغال زايي
در همين رابطه ،مشاور رئيس سازمان برنامه و بودجه با بيان اينکه بدنبال درآمد 12 هزار ميليارد توماني از محدوديت صادرات سوخت يارانهاي براي اهداف اشتغال زايي هستيم گفت: تحقق اين موضوع به نظر مجلس بستگي داشته و دولت تابع نظر نمايندگان است.ايرج نديمي با بيان اينکه، يکي از راههاي افزايش اشتغال تزريق منابع بيشتر از محل افزايش درامدهاي حاصل از افزايش قيمت کالاهاي يارانهاي است، تاکيد کرد: در صورت تصويب مجلس بدنبال درآمد 12 هزار ميليارد توماني از محدوديت صادرات سوخت يارانهاي هستيم.
به گفته مشاور رئيس سازمان برنامه و بودجه 50 هزار ميليارد تومان در بودجه 97 براي توليد و اشتغال در نظر گرفته شده است اما بايد اين نکته را در نظر داشت که تنها راه ايجاد اشتغال بودجه مستقل نيست و منابع شرکتهاي دولتي و بخش خصوصي نيز در ايجاد اشتغال موثر است. بايد به اين نکته توجه داشت که افزايش قيمت سوخت ميتواند منابع جديدي براي دولت ايجاد کند که اين منابع ميتواند صرف ايجاد اشتغال در جامعه شود.
وي افزود، دولت تاکيد دارد در صورت تصويب مجلس تمامي منابع حاصل از اعمال محدوديت براي کالاهاي يارانه اي تنها براي رديفهاي مربوط به اشتغال زايي مصرف شود.
نديمي با بيان اينکه راههاي ديگري مانند کاهش هزينه هاي دولت، براي افزايش درامدها وجود دارد گفت: دولت از 4 مصرف کاهش هزينه ها را در دستور کار قرار داده است.
مشاور نوبخت ادامه داد، مسير اول تاکيد بر بودجه عملياتي ميباشد که تصميم گرفتيم هزينه هاي جاري دستگاهها بر اساس گزارشهاي عملياتي آنها تخصيص پيدا کند و سقف مشخص 10 درصد در نظر گرفته نشود. نکته مهم اينکه هزينه هاي دستگاهها صرفا هزينه حقوق و دستمزد کارکنان نيست و دايره وسيعي از هزينه ها را شامل ميشود.
وي افزود، مسير بعدي کاهش رديفهاي بودجه است که اثرات زيادي روي کاهش هزينههاي جاري دولت خواهد گذاشت.
اين نماينده سابق مجلس با بيان اينکه دولت در بودجه سال جاري به دنبال کاهش متوليها در انجام پروژه ها بوده تاکيد کرد، اين مسير نيز به کاهش هزينههاي دولت کمک خواهد کرد.
عضو پيشين کميسيون برنامه و بودجه مجلس با اشاره به مسير چهارم دولت براي کاهش هزينهها گفت: صرفه جويي در هزينه هاي دستگاههاي استاني و تخصيص اضافه اعتبار ايجاد شده براي طرحهاي مختص استان از ديگر راههاي مد نظر دولت براي تشويق کاهش هزينه در دستگاههاي اجرايي است.
مجلس و دولت مصوبهاي براي افزايش قيمت بنزين ندارند
مديرعامل شرکت پالايش و پخش فرآوردههاي نفتي گفت: اين شرکت در زمينه افزايش قيمتها، تابع مصوبات مجلس و دولت است و اکنون، مصوبهاي در خصوص افزايش قيمت حاملهاي انرژي وجود ندارد.
عليرضا صادقآبادي، درخصوص افزايش قيمت سوخت در سال جاري، اظهار داشت: شرکت پالايش و پخش در زمينه افزايش قيمتها، تابع مصوبات مجلس شوراي اسلامي و دولت است و تا کنون مصوبهاي درخصوص افزايش قيمت حاملهاي انرژي وجود ندارد.
مديرعامل شرکت پالايش و پخش فرآوردههاي نفتي با بيان اينکه اين شرکت، وظيفه تعيين و قيمتگذاري سوخت و فرآوردههاي نفتي را ندارد، گفت: پالايش و پخش، مجري اعمال قيمتهاي تعيين شده جديد است که در اين خصوص تاکنون هيچ مصوبهاي وجود ندارد.
وي در پاسخ به اينکه آيا احتمال افزايش قيمت حاملهاي انرژي تا پايان سال وجود دارد يا خير، اظهار داشت: اين مساله را بايد از نمايندگان مجلس شوراي اسلامي سوال کرد، ما مجري مصوبات هستيم.
پنجمين بنزين ارزان دنيا در ايران عرضه ميشود
جديدترين قيمت هاي ثبت شده بنزين در جهان نشان مي دهد ايران پس از ونزوئلا، عربستان، ترکمنستان و الجزاير پنجمين بنزين ارزان دنيا را در جايگاههاي سوخت عرضه ميکند.
با وجود اجراي قانون هدفمندي يارانه ها و افزايش 10 برابري قيمت بنزين از زمان اجراي اين قانون همچنان ايران در ميان کشورهايي قرار دارد که ارزان ترين بنزين را جايگاه هاي سوخت عرضه مي کند.
ارزان ترين بنزين دنيا در ونزوئلا عرضه مي شود به طوري که در برابر هر ليتر بنزين تنها يک سنت در اين کشور دريافت مي شود. عربستان در جايگاه دوم از اين نظر قرار دارد. قيمت هر ليتر بنزين در عربستان 24 سنت است. البته رياض برنامه اي براي واقعي کردن قيمت بنزين در دست اجرا دارد و قرار است از ماه آينده ميلادي قيمت اين سوخت را 80 درصد افزايش دهد.
ترکمنستان با بنزين 29 سنتي و الجزاير با بنزين 31 سنتي در رتبه هاي سوم و چهارم قرار دارند.
قيمت هر ليتر بنزين در ايران نيز بر اساس نرخ رسمي ارز 34 سنت محاسبه شده است و ايران از اين نظر پنجمين بنزين ارزان دنيا را عرضه مي کند.
کويت با 35 سنت، مصر با 37 سنت، اکوادور با 39 سنت، نيجريه با 41 سنت و بحرين با 42 سنت نيز در رتبه هاي ششم تا دهم از اين نظر قرار گرفته اند.
∎