ایران آنلاین / رییس مرکز بررسیهای استراتژیک در سمینار « حکمرانی و امنیت منطقه ای در غرب آسیا» گفت: حکمرانی در سرآغاز قرن بیستم درست مانند سدههای قبل ، از اصول ساده سرکوب مخالفان توسط حاکمان و به زنجیر کشیدن ضعفا توسط اقویا پیروی می کرد؛ امروز برخلاف سده های قبل، دوران حکمرانیهای ساده به پایان رسیدهاست.
وی خیزش افراط گرایی، تضعیف مردمسالاری و بحران هویت ملی را مبتلابه بسیاری از کشورهای منطقه غرب آسیا و شمال آفریقا دانست و افزود: افزایش نامتعادل جمعیت، نگرانیهایی را در خصوص توانایی دولتهای ناکارآمد در پیشبرد توزیع عادلانه ثروت، گشودگی فضای سیاسی و تامین رفاه اجتماعی تحمیل میکند. آشنا افزود: مشروعیت بسیاری از حکومتهای این منطقه به طرز بی سابقهای کاهش یافته است. علاوه بر این فضای مجازی نقش تعیین کنندهای در جهت گیری انتظارات قشر جوانان و طبقه متوسط ایفا میکند.وی در ادامه به بحران آب اشاره کرد و گفت: تا امروز در مواجهه با این بحران، برخی از دولتهای منطقه از دیگران موفقتر بودهاند و میزان موفقیت در غلبه بر این چالش، راهنمای خوبی برای نشان دادن ژئوپولیتیک جدیدی است که بر اساس برتری مجموعهای از کشورها در منابع آب نسبت به دیگران شکل گرفته است.
آشنا افزود: اعمال کنترل سرزمینی بر منابع فراسرزمینی آب، نقشه راه کشورهایی است که در ورای بحران آب بقای خود را جستجو می کنند. وی در عین حال گفت: البته آگاهان می دانند که این نقشه راه احتمالا نه تنها بقای کسی را تضمین نمیکند بلکه وقوع جنگ آب را قطعی می سازد. به گفته وی، بحران آب، چه بسا پایه های تمدن را در جوامعی که با بیشترین شدت کم آبی رو به رو هستند، متزلزل میکند.
آشنا گفت: انتظار میرود که محیط زیست تدریجاً به منزله موضوع امنیتی غالب کشورها در غرب آسیا به رسمیت شناخته شود.
به گفته این استاد ارتباطات ، تشدید رقابتها و به ویژه نبردهای نیابتی بهگونهای که امکان شکل گیری یک موازنه قدرت اطمینان بخش و پایدار را منتفی کند، احتمال دارد که برخی از مهمترین کشورهای منطقه را به سمت تولید و یا خرید تسلیحات بیشتر یا حتی تسلیحات هسته ای سوق دهد.آشنا افزود: این منطقه با تهدید فروپاشی از درون در آینده ای نزدیک روبرو است مگر آن که راه حلی پیدا شود که حکومت ها، مرزها و جوامع را یکبار دیگر مستقر و پابرجا کند.
وی در ادامه از احتمال برخوردهای بین فرهنگی خبر داد و گفت: بدون وجود یک حکمرانی موثر منطقه ای، معلوم نیست که گفت وگوها مثمر ثمر بوده و برخوردها از جانب دولت های منفرد، قابل کنترل باشند. آشنا افزود: غلبه بر خطرات جدید برخاسته از فضای سایبری به رژیم های بین المللی نوینی نیاز دارد که همگام با توسعه تکنولوژی ارتباطات مجازی، قادر به دفع تهدیدات علیه امنیت ملی باشد.
رییس مرکز بررسیهای استراتژیک ریاست جمهوری تصریح کرد: هر گونه راه حلی باید متکی به اقدامات و پیشرفت های دسته جمعی و دوری جستن از یکجانبه گرایی، انحصار طلبی و اصرار بر برد خود و باخت دیگران باشد. آشنا ادامه داد: وقتی از بی معنا بودن بازی برد- باخت در دنیای امروز سخن می گوییم، باید در نظر داشته باشیم که این اصل در مورد تعدد وتکثر هویت های مذهبی وفرهنگی وقومی نیز صدق می کند.
گری لوییس :مفهوم امنیت تغییر کرده است
گری لوییس، هماهنگ کننده سازمان ملل در تهران هم در این سمینار گفت: با نگاه به مفهوم امنیت در روابط بین الملل خواهیم دید که چقدر تغییر داشته ایم، این تغییرات به گسترده شدن مفهوم امنیت منتهی شده است به طوری که ما شاهد تغییر در امنیت انسانی و امنیت زیست محیطی هستیم، تعبیری که در مفهوم امنیت آمده بسیار کمتر از آن چیزی است که انتظار داشتیم.وی افزود: بسیاری از افراد از آنچه در سوریه اتفاق افتاد آگاهی دارند اما کسی از تغییر اقلیم( تغییرات آب و هوا) که بر امنیت انسانی اثر می گذارد، چندان آگاه نیست در حالی که این تغییرات می تواند جان انسان ها را به خطر بیندازد.لوییس ادامه داد: بیابان زایی ،جنگل زدایی، تولیدات صنعتی مواردی هستند که وقتی به وجود می آیند ما فکر می کنیم در حال صنعتی سازی و تولید محصول خاصی هستیم در حالی که در حقیقت در حال تخریب محیط زیست هستیم./ ایرنا