ایران آنلاین / امریکا بزرگترین تامین کننده سلاح عربستان سعودی است و با فروش جنگنده ها، تانک ها و بمب ها به این کشور که در دوران باراک اوباما، رئیس جمهوری سابق وجود داشت و در دوران دونالد ترامپ نیز ادامه پیدا کرد، به بحرانی شدن جنگ یمن کمک کرد. در آغاز جنگ یمن، در سال های 2015 و 2016، نیروهای امریکایی مستقیما به ائتلاف عربی تحت رهبری عربستان کمک می کردند که نیروهای انصارالله یمن را هدف قرار دهد. وزارت دفاع امریکا (پنتاگون) می گوید، دیگر این کمک را به عربستان ارائه نمی دهد اما از زمانی که ترامپ در کاخ سفید بر سر کار آمد، کمک نظامی به عربستان را دوبرابر کرد و با راه اندازی ایستگاه های تامین سوخت در آسمان، عملیات سوختگیری جنگنده های ائتلاف عربی در آسمان را انجام داد و این امکان را به جنگنده های سعودی داد که بی وقفه به بمباران های خود ادامه دهند. در ماه نوامبر کنگره امریکا تحت فشار افکار عمومی جهان و در یک اقدام توبیخی نادر، یک لایحه غیرالزام آور را تصویب کرد که به موجب آن کنگره کمک نظامی امریکا به عربستان برای جنگ در یمن را تائید نمی کند. کنگره گفت، پنتاگون باید فعالیت های خود در جنگ یمن را محدود کند و این محدودیت شامل حملات هوایی امریکا به شاخه القاعده در یمن نیز می شود.
آینده مبهم جنگ یمن در سایه نقش حمایتی امریکا از ریاض
حدود سه سال است عربستان سعودی، با همراه کردن 9 کشور عربی با خود، به یمن حمله نظامی کرده است و در حال حاضر نیز آینده روشنی برای این بحران به چشم نمی خورد. با این وجود، سوالی که ذهن بسیاری از تحلیلگران و ناظران را به خود مشغول کرده، این است که امریکا، متحد دیرینه ریاض در این بحران چه نقشی دارد و چرا تمام تلاش ها برای آتش بس در یمن ناکام می ماند و قدرت های بزرگی مانند امریکا نیز سکوت خود را نمی شکنند.
صاحبخبر -
∎
با این وجود، هنوز هم کمک های نظامی امریکا به عربستان ادامه دارد و در چنین شرایطی، این سوال مطرح می شود که آیا امیدی به آتش بس در یمن هست. پاسخ این سوال منفی است زیرا ترامپ در سفری که در ماه می به ریاض داشت، مشتاقانه "عملکرد قوی" عربستان علیه حوثی ها را ستایش کرد. او با سعودی ها قرارداد تسلیحاتی 110 میلیارد دلاری امضا کرد. هم امریکا و هم انگلیس که امسال یک میلیارد دلار سلاح به عربستان فروخته است، مانع هرگونه میانجی گری ای در بحران یمن می شوند و هنگامی که سازمان ملل سه دور مذاکره برای صلح در یمن برگزار کرد، هیچکدام از این مذاکرات به نتیجه نرسید. گروه های حقوق بشری این روزها به عربستان التماس می کنند که محاصره یمن را خاتمه دهد و حتی ترامپ، در اقدامی کم سابقه مقامات امریکایی را مامور کرده است که با پادشاهی عربستان صحبت کنند و خواستار لغو محاصره و اجازه ورود غذا، آب، سوخت، دارو و ... به یمن شوند.
برخی کارشناسان خاورمیانه این نگرانی را دارند که بحران یمن به یک جنگ منطقه ای بزرگ تر شود که یک سر آن جنگ، عربستان خواهد بود. این نگرانی بویژه پس از آن تقویت شد که عربستان سعودی قطر را به بهانه های واهی از جمله حمایت از ایران تحریم دیپلماتیک کرد و بحرین، امارات و مصر را نیز در این تحریم با خود همراه کرد.
منبع: The Week