سرویس خارجی:اقدام جدید دونالد ترامپ رئیس جمهوری آمریکا درباره قدس اگرچه حکایت از توطئه جدید برای منطقه دارد، اما حقیقت آن است که شرایط سیاسی خاورمیانه و جهان به گونهای است که دیگر ابرقدرتها و نظامهای استعماری تعیینکننده نیستند.
به همین دلیل بلافاصله یک هجمه گسترده بینالمللی علیه تصمیم ترامپ که قدس را پایتخت رژیم صهیونیستی خواند، صورت گرفت.
ناصر ابوشریف نماینده جنبش جهاد اسلامی فلسطین در تهران در گفتگویی اختصاصی با روزنامه اطلاعات به بررسی تبعات اقدام ترامپ در به رسمیت شناختن قدس به عنوان پایتخت رژیم اسرائیل و همچنین راهکارهای خنثی کننده این اقدام شرورانه پرداخته است.
نماینده جنبش جهاد اسلامی درباره انتظارات فلسطینیها از کشورهای عربی گفت:اگر از فلسطینیها و حتی ملتهای عربی سؤال کنید، هیچ کس اطمینان ندارد که یک فرد خوب در داخل رژیمهای عربی باشد که بیاید و به مردم فلسطین کمک کند.
از سال ۲۰۰۲ میلادی همین اعراب آمدند و طرح صلح عربی را ادامه دادند، طرح صلحی که خود آریل شارون نخست وزیر وقت اسرائیل آن را رد کرد و گفت:حتی به اندازه جوهری که هزینه کردیم ارزش ندارد. این طرح ترامپ هم که مطرح شده، اگر سست عنصری رژیمهای عربی نبود، ترامپ جرات چنین چیزی را نداشت اما متاسفانه رژیمهای عربی دیکتاتوری هستند و با انتخابات مردمی به قدرت نرسیدهاند و با پول و مشت آهنین و حمایت غربیها به قدرت رسیدهاند و به ملتهایشان تحمیل شدهاند.
رژیمهای عربی محبوبیت مردمی ندارند و بنابراین هیچ گاه نمیتوانند بر اساس نظر ملتهایشان حرکت کنند بلکه بر اساس نظرات رؤسای جمهوری آمریکا فعالیت میکنند. در سال ۲۰۱۱ یک نشست وزرای خارجه عرب برگزار شد.
در جریان نشست یک بیانیه از سوی هیلاری کلینتون وزیر وقت خارجه آمریکا به نشست مذکور رسید و گفتند باید این تصویب شود. در آن زمان وزیر خارجه قطر با عصبانیت محل نشست را ترک کرد و گفت آمریکاییها این بیانیه را به ما تحمیل کردهاند و میگویند باید بدون جرح و تعدیل آن را تصویب کنید.
همان لحظه خبرنگاری از وزیر خارجه قطر پرسید شما که روابطتان با آمریکا خوب است پس چرا، ناراحت میشوید؟ وزیر خارجه قطر در پاسخ میگوید از وضعیت اعراب متاسف و نگران است. بنابراین تصمیمات رهبران عرب تماماً از خارج به آنها دیکته میشود و خودشان تصمیم گیرنده نیستند زیرا رژیمهایشان مردمی نیستند.
در ضمن شما هم خیلی تعجب نکنید که اتحادیه عرب و شخص ابوالغیط چنین موضع ضعیفی در قبال تصمیم ترامپ اتخاذ کرده است.
ابوشریف در بخش دیگری از سخنانش افزود:به نظر من گروههای فلسطینی در این مدت به درک خوبی درباره ایران و مسائل منطقه رسیدهاند. البته برخی کشورهای منطقه مثل عربستان یا ترکیه به مردم فلسطین کمک مالی میکنند یا حتی قطر تاکنون صدها میلیارد دلار به فلسطینیها کمک کرده است. اما واقعیت این است که هیچ کشوری در دنیا مانند ایران جرأت نکرده به صورت علنی از مردم فلسطین حمایت مالی و نظامی کند.
ابوشریف همچنین با اشاره به اینکه تبعات طرح ترامپ بسیار زیاد است گفت:البته ما از موضع ترامپ و آمریکا از قبل اطلاع داشتیم و مواضع آنها با مواضع رژیم صهیونیستی همسو است چراکه همیشه قدس را پایتخت ابدی و دائمی و یکپارچه رژیم صهیونیستی میدانند.
تمامی دولتهای رژیم صهیونیستی اعم از چپگرا یا راستگرا نیز بدون استثنا قدس را پایتخت دائمی و ابدی و یکپارچه این رژیم میدانستند و میدانند. اسحاق رابین نخستوزیر پیشین رژیم صهیونیستی همین نظر را داشت و نتانیاهو نخستوزیر کنونی نیز همین نظر را دارد.
در سال ۱۹۶۷ قدس شرقی پس از جنگ شش روزه که سبب اشغال مناطق وسیعی از فلسطین و اراضی عربی به دست اسرائیل شد، به این رژیم ضمیمه شد. در واقع اشغال قدس از مدتها قبل برنامهریزی شده بود اما در آن زمان بسیاری از کشورهای دنیا و طرفهای بینالمللی، قدس را به عنوان بخشی از اسرائیل به رسمیت نشناختند و آن را همچنان یک منطقه اشغال شده میدانستند.
این موضوع گذشت تا سال ۱۹۹۵ که کنگره آمریکا طرحی را تصویب کرد که براساس آن قدس به عنوان پایتخت رژیم صهیونیستی شناخته میشد.
این در حقیقت همسو با دیدگاهها و مواضع رژیم صهیونیستی بود. البته رؤسای جمهوری آمریکا از آن زمان این طرح را اجرایی نکردند و هر بار آن را به شکلی به تعویق میانداختند و هر شش ماه یکبار این طرح به تعویق میافتاد؛ تا اینکه نوبت به ترامپ رسید. ترامپ در مبارزات انتخاباتی وعده داد قدس را به رژیم صهیونیستی ضمیمه کند.وقتی به قدرت رسید، سه بار از ابتدا این طرح را به تعویق انداخت تا اینکه در نهایت اخیراً این طرح را امضا کرد که به موجب آن قدس ضمیمه اسرائیل و به عنوان پایتخت این رژیم شناخته شود. اولین خطر و پیامد آن، این است که فلسطینیهای ساکن قدس از حالت تبعه، خارج و به مقیم تبدیل میشوند که شمار آنها ۴۰۰ هزار نفر است و در این سالها به رغم توطئههای رژیم صهیونیستی برای اخراج آنها این افراد همچنان در قدس بودند و زندگی میکردند.
کارت شناسایی افراد ساکن قدس با بقیه فلسطینیها متفاوت است یعنی فلسطینیهای ساکن مناطق ۱۹۴۸ در قدس، کارت مخصوص اسرائیلی و شناسنامه اسرائیلی و گذرنامه اسرائیلی دارند.
وی افزود: پیامد دیگر طرح ترامپ این است که مقدسات همه مسلمانان در قدس به طور کامل در کنترل و اختیار رژیم صهیونیستی قرار خواهد گرفت و این رژیم قادر خواهد بود هر بلایی را که خواست بر سر این مقدسات در بیاورد.
وی در پاسخ به این سوال که آیا احتمال جنگ مسلحانه با رژیم صهیونیستی وجود دارد،گفت:الان بیشتر مردم فلسطین خواستار انتفاضه هستند و در حال حاضر هر نوع انتفاضه برای مردم فلسطین مجاز است اما مشکل این است که مردم فلسطین سلاح ندارند و در حال آغاز انتفاضه با سنگ، تظاهرات، برافراشتن پرچم و هرچیز دیگری هستند تا بتوانند وارد صحنه شوند.
الان البته انتفاضهای که شروع شده، میتواند زمینهساز اقدام نظامی علیه رژیم صهیونیستی شود اگر زمینه مناسب برای آن فراهم شود.
نمونه آن سال ۲۰۰۰ میلادی است که انتفاضهای توسط مردم شکل گرفت و پس از مدتی تبدیل به جنگ مسلحانه شد؛ یعنی مردم از اماکن مختلف سلاح جمعکردند و به تدریج اقدام مسلحانه را آغاز کردند. اما مانعی که در برابر اقدام مسلحانه فلسطینیها وجود دارد اول دستگاههای امنیتی رژیم صهیونیستی و پس از آن تشکیلات خودگردان فلسطین به رهبری محمود عباس است.
وی تاکید کرد: چندی قبل رئیس دفتر سیاسی حماس خواستار انتفاضه شد. گروههای چپگرا به ریاست مصطفی برغوثی، جبهه خلق برای آزادی فلسطین، جنبش جهاد اسلامی و جنبش فتح هم همراهی کردند و خواستار انتفاضه شدند. فقط محمود عباس اعتقادی به انتفاضه و مقاومت ندارد و حتی عباس زکی از رهبران جنبش فتح پس از سخنرانی اخیر سیدحسن نصرالله دبیرکل حزبالله لبنان که خواستار انتفاضه شده بود، آشکارا گفت «لبیک یا سید حسن» و تأکید کرد که ما سربازان سید حسن هستیم.
ابوشریف با تاکید بر اینکه مردم فلسطین همواره در حال مبارزه بوده و در این مبارزه هم همیشه متحد بودند و هیچوقت در موضوع مبارزه با اشغالگران صهیونیست اختلاف نداشتهاند گفت:این اتحاد و یکپارچگی تا سال ۱۹۹۳ ادامه داشت و چیزی که بین مردم فلسطین شکاف ایجاد کرد، پیمان اسلو در این سال بود. تا قبل از آن، گروههای فلسطینی با هر ماهیتی که داشتند در زمینه مبارزه با رژیم صهیونیستی با هم توافق داشتند. اما پیمان اسلو، مردم فلسطین را به دو گروه موافق و مخالف مذاکرات تقسیم کرد.
اکنون وقتی که خود اروپاییها و آمریکا و اسرائیل این پیمان را دفن کردهاند، چرا بعضی فلسطینیها مثل محمودعباس همچنان اصرار دارند که پیمان اسلو را زنده نگه دارند. به نظر من، بعد از اعلام ترامپ، پیمان اسلو مرده و فقط دفن آن مانده که انجام دهیم چون دیگر چیزی از این پیمان باقی نمانده است.
ابوشریف نماینده جنبش جهاد اسلامی در گفتگو با اطلاعات:
سست عنصری رژیمهای عربی ترامپ را برای تعرض به قدس جسور کرد
صاحبخبر -
∎