شناسهٔ خبر: 23005589 - سرویس سیاسی
نسخه قابل چاپ منبع: بی‌بی‌سی فارسی | لینک خبر

تصمیم ترامپ در مورد بیت‌المقدس؛ خشم در رام‌الله، شادی در اسرائیل

درپی تصمیم دونالد ترامپ، رئیس جمهوری آمریکا در به رسمیت شناختن بیت‌المقدس، به عنوان پایتخت اسرائیل، فلسطینی‌ها پیام خود را از خیابان برای او می‌فرستند.

صاحب‌خبر -
تظاهرات معترضان فلسطینی به تصمیم ترامپ در رام‌الله، کرانه باختری رود اردن حق نشر عکس AFP Image caption تظاهرات معترضان فلسطینی به تصمیم ترامپ در رام‌الله، کرانه باختری رود اردن

درپی تصمیم دونالد ترامپ، رئیس جمهوری آمریکا در به رسمیت شناختن بیت‌المقدس، به عنوان پایتخت اسرائیل، فلسطینی‌ها پیام خود را از خیابان برای او می‌فرستند.

در جریان تظاهرات در مناطق اشغالی کرانه باختری رود اردن و غزه، معترضان پرچم‌های آمریکا را به آتش کشیدند و ادعایشان بر این شهر مقدس را فریاد زدند.

در رام‌الله کارلا یکی از معترضان می‌گوید: "ترامپ فقط یک طرف را می‌بیند، فقط به خواست اسرائیلی‌ها توجه دارد و حقایق درمورد فلسطینی‌ها را نادیده گرفت."

همه جا مغازه‌ها تعطیلند، اعتصابی سراسری راه افتاده و حتی مدرسه‌ها و دانشگاه‌ها هم تعطیلند و این وضع را ترسناک‌تر می‌کند.

خیلی‌ها می‌گویند واشنگتن با این کار، شانس‌ آنها را برای دست یافتن به یک کشور مستقل که پایتخت آن بیت‌المقدس شرقی باشد کم کرده است.

اسرائیل کنترل این بخش از شهر را در جنگ سال ۱۳۶۷ از اردن گرفت و به خاک خود الحاق کرد اما جامعه جهانی این اقدام را به رسمیت نشناخت.

عابد، یکی از معترضان می‌گوید: "ما تصمیم آمریکا را محکوم می‌کنیم، این کار رویای ما را به عنوان شهروندان فلسطین نابود کرد."

دونالد ترامپ چهارشنبه گفت که از راه حل پذیرفته شده بین‌المللی برای صلح حمایت می‌کند، به شرطی که اسرائیلی‌ها و فلسطینی‌ها هم آن را بپذیرند. او گفت که مرزی برای بیت المقدس قائل نیست.

اما عابد، ترامپ را به عنوان میانجی قبول ندارد: "در حال حاضر ما هیچ مذاکره صلحی با اسرائیلی‌ها نمی‌خواهیم و از رئیس جمهوری فلسطینی‌ها می‌خواهیم که همه روابطش را با ترامپ قطع کند. ما از جامعه جهانی هم می‌خواهیم که از ما حمایت کند."

Image caption دیوید شریدیر می‌گوید: "ترامپ را خدا فرستاده است."

در تضاد با مناطق فلسطینی، در بیت‌المقدس غربی، در یک خیابان شلوغ، اسرائیلی‌ها از حمایت نزدیک‌ترین متحد کشورشان خوشحالند.

آنها معتقدند که آمریکا با به رسمیت شناختن حق حاکمیت اسرائیل بر شهرشان، یک بی‌عدالتی تاریخی را جبران کرده است.

دیوید شریدر می‌گوید: "ترامپ را خدا فرستاده تا در زمان مناسب، حرف درست را بزند." به عنوان یک یهودی ارتدکس او بیت‌المقدس و در قلبش قدس (به گفته یهودیان کوه معبد) را مرکز اسرائیل و مرکز جهان می‌داند.

اما این مکان در شهر قدیم بیت‌المقدس، همچنین سومین مکان مقدس مسلمانان و شامل مسجد الاقصی و قبةالصخره است.

بعضی از اسرائیلی‌ها هم نگرانند که اقدام دونالد ترامپ، باعث تشدید تنش‌های دینی شود. دبی یکی از شهروندان اسرائیل می‌گوید: "من احساس دوگانه‌ای دارم، در مجموع خوشحالم چون این اقدام درست و عادلانه‌ای بود اما مخالف هم هستم چون از احتمال واکنش‌های غیر موجه و خشن آگاهم."

همین حالا هم فلسطینی‌ها در اعتراض به تغییر سیاست‌های آمریکا، درگیری‌های خشنی را با سربازان اسرائیلی آغاز کرده‌اند. حماس هم خواستار آغاز یک خیزش یا انتفاضه شده است.

با این حال هنوز اعتراض‌هایی به گستردگی یک خیزش سراسری راه نیفتاده است. در عرصه سیاسی، سیاست‌مداران فلسطینی و عرب برای ایجاد یک اجماع جهانی در مورد وضعیت بیت‌المقدس به تکاپو افتاده‌اند.

در همین حال، اسرائیلی‌ها از کشورهای دیگر هم می‌خواهند تا مثل واشنگتن سفارت‌هایشان را به بیت‌المقدس منتقل کنند.

حق نشر عکس AFP
Image caption اعتراض به تصمیم ترامپ در به رسمیت شناختن بیت‌المقدس به عنوان پایتخت اسرائیل در رام‌الله