شناسهٔ خبر: 23003740 - سرویس اقتصادی
نسخه قابل چاپ منبع: ایلنا | لینک خبر

رئیس سازمان چای در گفت‌وگو با ایلنا:

امیدواریم مطالبات چایکاران تا نیمه زمستان تسویه شود/ تولید ارگانیک برگ سبز چای در مزارع کشور

رئیس سازمان چای گفت: چای داخلی به خاطر بی‌نیازی در سم پاشی به صورت ارگانیک تولید می‌شود و از نظر سلامت بسیار بهتر از چای وارداتی است.

صاحب‌خبر -

محمدولی روزبهان رئیس سازمان چای در گفت و گو با خبرنگار اقتصادی ایلنا، در خصوص پرداخت مطالبات چایکاران اظهار کرد: امسال در کل 108 هزار تن برگ سبز چای تولید کردیم که علیرقم خشکسالی، با اقداماتی که چایکاران انجام داده بودند برای به زراعی باغات، منجر به این شد که کاهش محصول نداشته باشیم. تابستان امسال خشکسالی باغات چای را تحت شعاع قرار داد اما به لطف خدا در میزان تولید تاثیر زیادی نگذاشت.

وی افزود: برگ سبز تولید شده از نظر کیفیت 36 درصد درجه یک بوده در حالی که سال گذشته 29 درصد بود. کمی از کاهش تولید در سال جاری زراعی هم به خاطر ارتقا کیفیت محصول بوده است.

روزبهان با اشاره به ارزش ریالی برگ سبز چای خاطر نشان کرد: ارزش ریالی برگ سبز تولید شده در سال جاری 203 میلیارد تومان است که از این میزان تا کنون پرداختی ما به چایکاران 135 میلیارد تومان است که به طور میانگین حدود 65 درصد از پول برگ را به کشاورزان پرداخت کرده ایم.

وی افزود: با مساعدتی که سازمان برنامه و بودجه اخیرا داشتند 25 میلیارد تومان دیگر به حساب سازمان چای واریز شدهو ما این مبلغ را هم به همراه سهمی که از کارخانجات دریافت می کنیم به حساب چای کاران واریز خواهیم کرد. پیش بینی می کنیم پرداخت خوب و به موقعی داشته باشیم. ما تا پایان هفته جاری 30 میلیارد تومان به حساب چایکاران واریز خواهیم کرد که جمع پرداختی به حدود 165 میلیارد تومان خواهد رسید که بیش از 80 درصد بهای برگ محسوب می شود.

رئیس سازمان چای در رابطه با زمان پرداخت کامل مطالبات چای کاران تصریح کرد: برای پیش بینی پرداخت کامل نمی توان با قاطعیت گفت و 40 درصد بهای برگ را باید کارخانجات پرداخت کنند. با این سیستم دولت تاکنون بیش از 90 درصد از قدر السهم خود راداده است و با کمک سازمان برنامه و بودجه ما 10 میلیارد تومان بیش از میزان مصوب مجلس دریافت کرده ایم اما اگر قدر السهم خودمان را در تولید محاسبه کنیم دولت 90 درصد از سهم خود را پرداخت کرده و کارخانجات هم میانگین 55 درصد از سهم خود را پرداخت کرده اند.

روزبهان افزود: در فصول پاییز و زمستان که هوا رو به سردی می رود فروش چای بیشتر می شود و طبیعتا کارخانجات راحتتر می توانند قدرالسهم خود را پرداخت کنند. ما امیدوار هستیم که تا نیمه زمستان بتوانیم تسویه حساب کامل را با چای کاران انجام دهیم. ما سالهایی را داشتیم که پرداخت ها به سال بعد هم کشیده می شد اما در سالیان اخیر چای کاران تا پایان سال دیگر طلبی از دولت نداشتند.

وی در خصوص مشکلات بازار چای عنوان کرد: هرچه قدر قاچاق چای به داخل بیشتر صورت بگیرد و واردات بیش از حد مجاز باشد مشکلات بازار را برای چای ایرانی به وجود می آورد، هرچند وارداتی که در طی سالهای اخیر انجام شده با وجود اینکه نیاز داخلی بیش از 80 هزار تن بوده اما تنها 55 هزار تن واردات داشته ایم اما قاچاق چای باعث برهم خوردن تعادل بازار شده است. قاچاق چای تعرفه های ورودی را ندارد و مشکلات دیگری را هم به وجود می آورد.

وی افزود: البته کنترل قاچاق دراین سالها بهتر شده و میزان چای قاچاق شده کاهش یافته است. معمولا فروش چای کارخانجات ما در فصول پاییز و زمستان که هوا رو به سردی می رود بهتر می شود و بازار رونق می یابد. اصرار ما بر فروش چای کارخانجات برای پرداخت به موقع پول چای کاران است.

رئیس سازمان چای در رابطه با تولید ارگانیک چای ایرانی تاکید کرد: ما در تولید چای ایرانی از هیچ نوع سمی استفاده نمی کنیم و در بُعد استفاده از سم ارگانیک محسوب می شود. ما هم تنها کشور جهان هستیم که به صورت طبیعی از سم استفاده نمی کنیم به این خاطر که زمستان بسیار سردی داریم آفات از بین می رود. استفاده از چای ایرانی هم برای اقتصاد کشور، رونق تولید و سرمایه گذاری و احیای باغات موثر خواهد بود و هم اینکه موجب سلامتی مصرف کنندگان را فراهم خواهد کرد.

وی با اشاره به صادرات چای ایرانی تشریح کرد: هرچند ما وارد کننده بیشتر چای هستیم و تراز واردات ما بیشتر است اما بخشی از چای ماهم به خارج از کشور صادر می شود که چای بسیار کیفی ما است با عنوان چای سفید که برگ های باز نشده چای است که با قیمت هر کیلو یک تا یک میلیون و دویست هزار تومان به برخی کشورهای جهان صادر می شود. این میزان چای صادراتی 20 تا 25 درصد از تولید چای داخلی را شامل می شود.

روزبهان در پایان تصریح کرد: البته این چای برگ های باز نشده چای است که ارزش بالایی دارد و بسیار سبک و ظریف است که آثار درمانی بسیار بالایی دارد که تولید آن زیاد نیست و سالی 200 کیلو گرم تولید می شود.