شناسهٔ خبر: 22993732 - سرویس فرهنگی
نسخه قابل چاپ منبع: خبرنامه دانشجویان ایران | لینک خبر

سانسور انتقاد در مهد نقادی

صاحب‌خبر -

به گزارش «خبرنامه دانشجویان ایران» میکائیل دیانی کارگردان مستند فراموش‌شده‌ها در یادداشتی درخصوص جلوگیری از اکران این مستند در دانشگاه شیراز نوشت:در اخبار شنیدم که مسوولان دانشگاه شیراز اجازه اکران مستند «فراموش شده‌ها» ساخته بنده را در این دانشگاه صادر نکرده‌اند؛ مستندی که تهیه‌کننده آن سازمان بزرگ رسانه‌ای اوج بوده و تاکنون در حدود 30 دانشگاه کشور اکران شده، در جشنواره‌های متعدد پذیرفته شده و منتخب هفتمین جشنواره ملی مستند عمار در بخش نقد درون‌گفتمانی بوده و امروز نیز از طریق شبکه رسمی فروش فیلم اینترنتی «سینما مارکت» در اختیار مخاطبین قرار می‌گیرد!

آنچه به‌عنوان دلایل عدم اکران در رسانه‌ها دیدم، نقادانه بودن این فیلم به جریان‌ها و اشخاص سیاسی کشور است. همین دلیل برایم کافی بود تا سر به زیر اندازم و افسوس بخورم به حال مسوولانی که مستندی قانونی و مستدل به اسناد تاریخی را که جمعی دانشجویی با نگاهی انتقادی ساخته‌اند را در دانشگاه که مهد نقد و نقادی است سانسور کردند.

سوال اساسی اینجاست که اگر در دانشگاه و در مجامع آکادمیک که جمع نخبگان جامعه جمعند و می‌توان بی‌پرده در مورد مسائل مختلف به بحث و گفت‌وگو نشست، فرصت تماشای یک مستند انتقادی از دانشجویان گرفته می‌شود چگونه توقع داریم فضای آزادی بیان، گفت‌وشنود در میان مردم ایجاد شود؟ این رفتار می‌شود نمادی از زبان درازی و کر گوشی که به هیچ کار نمی‌آید و جامعه را قدمی رو به جلو نخواهد برد!

مستند «فراموش شده‌ها» برخلاف تصور غلط مسوولان دانشگاه شیراز نه تنها قصد حمله به یک شخص یا جناح خاص را ندارد بلکه به سراغ همه جناح‌ها و گروه‌های سیاسی رفته و مخرج مشترک تلاش و اعتقاد آنها برای مبارزه با فساد اقتصادی را در این مستند به تصویر کشیده‌ایم!

این مستند تلاشی است برای حرکت به سمت شفافیت اقتصادی و شناختی است نسبت به جریانی که منجر به اشرافیت، تجمل‌خواهی و شکاف طبقاتی شده است، آیا دانستن این مسائل برای دانشجویان و مردم جامعه ما خطری دارد و مسوولان را تهدید می‌کند که جلوی پخش یک مستند را اینگونه می‌گیرند؟! و سوال فراتر آن است که مسوولان محترم آیا نسبت به شناخت زمان و زمانه خود دچار خطای تحلیل‌اند و نمی‌دانند که در عصر شبکه‌های اجتماعی دسترسی دانشجویان به مستندی مانند فراموش شده‌ها از آب خوردن نیز سهل‌الوصول‌تر است و برخورد قهری آن‌ها بیش از آنکه در جهت هدف‌شان برای سانسور این مستند باشد، زمینه تشویق و ترغیب دانشجویان برای تماشای این مستند را فراهم می‌کند.