ایران آنلاین /انفعال کنگره امریکا در قبال برجام و افتادن توپ تصمیم گیری در زمین دونالد ترامپ اگر چه از یک سو می تواند مثبت ارزیابی شود و از سوی دیگر ابهام وضعیت برجام از حیث باقی ماندن یا نماندن امریکا در توافق هسته ای را امتداد دهد، اما در شرایطی رخ داده است که موضع اروپا هر روز در قبال انتظارات اش از امریکا شفاف تر می شود. این واقعیتی است که مراجعه به محتوای سخنرانی «فدریکا موگرینی» مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا در پارلمان این اتحادیه و نیز آنچه روز چهارشنبه در جریان نشست کمیسیون مشترک برجام با حضور نمایندگان ایران و 1+5 مطرح شد آن را اثبات می کند.
موگرینی در آن سخنان با بیان اینکه «اروپا تضعیف اعتبار برجام را تحمل نمیکند»گفت که «ما نمیتوانیم اجازه دهیم توافقی که کارساز بوده و به اهدافش رسیده است، از بین برود.» او همچنین در نشست مقدماتی پارلمان اروپا در استراسبورگ تاکید کرد: «12 سال مذاکرات به شدت سخت تحت رهبری اتحادیه اروپا سبب شد تا به این نتیجه دست یابیم. مذاکره مجدد بر سر توافق یا بخشی از آن به هیچ عنوان یک گزینه نیست و هیچکس نمیتواند با حسن نیت اینگونه تصور کند که این یک راه معتبر برای دنبال کردن است.» مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا افزود: «پس از آنکه رئیسجمهوری ترامپ استراتژی جدید امریکا در قبال ایران را اعلام کرد، ما اروپاییها موضع خود را بسیار شفاف نشان دادیم. حفظ این توافق در راستای منافع مشترک ما و بهترین راه برای امریکا است تا به نگرانیهایش در زمینه امنیتی که نگرانی ما نیز هست، رسیدگی کند.»
پس از این موضع گیری ، نشست کمیسیون مشترک برجام در وین هم به فرصتی برای هشدار به آمریکا درباره موضع اش در قبال برجام و پایبندی به آن شد. سید عباس عراقچی پس از برگزاری نشست درباره محتوا و نتایج جلسه سه ساعته دهمین کمیسیون مشترک برجام گفت: «تمامی اعضای 1+5 این بار صریح و روشن به امریکا اعتراض و تأکید کردند که تعهدات خود را طبق برجام سریع و در وقت خود انجام دهد. نسبت به اینکه برخی اقدامات باید بموقع انجام شود و نشده اعتراض شد و تأکید همه اعضا این بود که هر دو طرف باید به تعهدات خود پایبند باشند». در عین حال در متن بیانیه پایانی نشست نیز تصریح شد که «شرکتکنندگان بر ضرورت اجرای مستمر لغو تحریمها به نحوی که تحقق مؤثر منافع مربوطه را که در برجام پیشبینی شده است ممکن سازد، تأکید کردند».
دفاع اروپا از برجام در حالی است که طی دو ماه گذشته وضعیت تعهد امریکا به توافق هستهای در هالهای از ابهام بوده است. رئیس جمهوری امریکا در ماه اکتبر از تأیید توافق هستهای ایران و گروه 1+5 که در ژوئیه 2015 حاصل شد، خودداری کرد و با این کار سرنوشت توافق را به کنگره سپرد. با عبور کنگره از تصمیم گیری در این باره و احاله شدن موضوع به دولت ترامپ اجرای توافق هستهای تا حدود یک ماه دیگر (دی ماه) که ترامپ بار دیگر باید تصمیم خود درباره تأیید پایبندی ایران را اعلام کند، ادامه خواهد داشت.
موضع امریکا بر اساس اظهارات وزیر خارجه این کشور آن است که امریکا فعلاً در برجام بماند اما به زعم خود برای قبولاندن لزوم تغییر در آن تلاش کند، موضعی که ایران و طرفهای اروپایی در مخالفت با آن یکصدا هستند.
سخنگوی وزارت امور خارجه کشورمان امروز از تدوین سناریوهای مقابله با بدعهدیهای امریکا در قبال توافق هستهای در هیأت عالی نظارت بر برجام خبر داد. به گزارش ایلنا، بهرام قاسمی با اشاره به پایان مهلت بررسی های برجام در کنگره امریکا گفت: جمهوری اسلامی ایران برای مقابله با هر وضعیتی در قبال عملی نشدن تعهدات امریکا در برجام و ادامه کارشکنیها و بدعهدیهای واشنگتن در این زمینه آمادگی کامل دارد. قاسمی افزود: این موضوع در هیأت عالی نظارت بر برجام بررسی و برنامهها و سناریوهای لازم تدوین شده است که در زمان لازم و در صورت نیاز این هیات، موضوعات و مواضعش را به طور شفاف و علنی مطرح خواهد کرد و اقداماتی را که در قبال وضع نابهنجاری که از جانب امریکا ایجاد میشود، اعلام میکند. او نحوه روند بررسی برجام در کنگره امریکا را از مسائل داخلی این کشور دانست و اظهار داشت: آنچه برای ما اهمیت دارد پایبندی دولت امریکا به برجام است که باید تعهداتش را بهنگام و در زمان لازم انجام دهد و از کارشکنیها، تخطیها و بدعهدیهایش دست بردارد.