شناسهٔ خبر: 22978406 - سرویس اقتصادی
نسخه قابل چاپ منبع: روزنامه صمت | لینک خبر

پرش شاخص با دلار، خودرو و معدن

اخبار مثبت، شاخص را ۹۲ هزارتایی کرد

صاحب‌خبر -

مهکامه علیقلی: شاخص بورس در جریان معاملات روز گذشته بازار سرمایه ۱۰۷۶ واحد رشد و به ارتفاع ۹۲ هزار واحد پرش کرد. در جریان دادوستدهای سه‌شنبه ۲۱ آذر ۹۶ بازار سرمایه، تعداد ۱۲۶۲میلیون سهم و حق‌تقدم به ارزش ۳۱۱میلیارد تومان در ۹۱هزار نوبت مورد دادوستد قرار گرفت.

در این روز نمادهای فولاد مبارکه اصفهان، پالایش نفت بندرعباس و سرمایه‌گذاری نفت و گاز و پتروشیمی بیشترین تاثیر مثبت بر رشد دماسنج بازار سهام بیشترین تاثیر مثبت را بر شاخص داشتند و نمادهای معاملاتی صنایع پتروشیمی خلیج‌فارس، مخابرات ایران و پتروشیمی فجر با افت خود مانع افزایش بیشتر شاخص شدند. تحلیلگران دلیل رشد شاخص را ۳ گروه خودرو، پالایشی و فلزی عنوان می‌کنند که هر یک تحت تاثیر اخبار مثبت و افزایش نرخ دلار منجر به رشد شاخص شدند. خبر واگذاری ۱۵/۸درصدی سهام ایران‌خودرو از طرفی و کاهش۱۲/۵ درصدی بهره مالکانه معادن در صورت سرمایه‌گذاری تا یک سقف مشخص و دریافت معافیت ۱۰ درصدی، دو خبر مثبت و تاثیرگذار در نمادهای این گروه‌ها بود.


رشد دلار و گزارش‌های ماهانه
بازار به سمت پایان آذر پیش می‌رود و برخی خبرهای مثبت از قبیل کاهش تعرفه بهره‌مالکانه سنگ‌آهن باعث شد سهمی مثل چادرملو صف خرید شود. اما به طور کلی به دلیل افزایش نرخ دلار، گروه‌های وابسته به نرخ دلار بیشتر مورد توجه بازار قرار گرفتند.
ولید هلالات تحلیلگر و کارشناس بازارسرمایه، با بیان این مطلب به صمت گفت: بازارجهانی درمجموع نسبت به هفته گذشته در نمادهای فولادی رشد کرده است اما این رشد همه‌گیر بیشتر پوششی برای رشد دلار است. سهم‌هایی که در گروه پتروشیمی بود تغییر چندانی نکرده است.
وی افزود: روز گذشته با رشد نرخ دلار و رسیدن به ۴۲۳۰ تومان سهم‌های بازار تحت تاثیر قرار گرفت و منجر به رشد شاخص شد. بازار تصور می‌کرد نرخ دلار کاهشی باشد اما این اتفاق نیفتاد و با رسیدن به پایان آذر و ارائه گزارش‌های ماهانه و به دنبال آن گزارش‌های ۹ ماهه و بودجه سال ۹۷ شرکت‌ها، طبیعی بود که این اتفاق بیفتد و شاخص افزایشی باشد.
به گفته هلالات، افزایش نرخ دلار به منزله اهرمی برای حفظ سهام اهالی بازار در برابر ارزش پول است بنابراین خرید سهم‌های دلاری از اهمیت بیشتری برخوردار می‌شود.
شوک خبری مثبت برای خودرو
بازار روز گذشته در عمل به واسطه سه گروه پالایشی، فلزی و خودرویی رشد داشت. دلیل رشد گروه خودرو و سهم ایران خودرو به دلیل خبری مبنی بر واگذاری سهام تحت مالکیت سرمایه‌گذاری سمند و از سوی دیگر مشخص شدن وضعیت خصوصی‌سازی در ایران‌خودرو بود که با توجه به اینکه نرخ بلوک این سهم و جابه‌جایی‌های مدیریتی در آینده سرمایه‌گذاران را به سمت گروه خودرو جذب می‌کند.
مازیار فتحی کارشناس و تحلیلگر بازارسرمایه با بیان این مطلب به صمت گفت: معافیت مالیاتی از تجدید ارزیابی که توسط سخنگوی دولت اعلام شد، یک شوک خبری مثبت برای گروه خودرو بحساب آمد و دلیلی برای رشد گروه خودرو در ۲ روز گذشته شد.
وی افزود: وجود تحرکات مثبت در گروه پالایشی و ارائه گزارش مثبت از سوی پالایش نفت اصفهان و توقف دو نماد پالایشی دیگر مانند شراز و شاوان که همه انتظار تعدیل‌های مثبت بیش از ۲۰ درصد را در این نمادها داشتند، باعث شد سایر سهم‌های پالایشی مثل شتران و شبندر که نمادشان باز است رشد خوبی را تجربه کنند.
فتحی از رشد بازار در نمادهای فلزی به عنوان دلیل سوم رشد شاخص روز گذشته بازارسهام عنوان کرد و افزود: البته خبر جدیدی در این گروه‌ها نداریم اما می‌توان گفت با توجه به اینکه شاخص بورس وارد یک مسیر صعودی جدیدی شده و در ۲ روز گذشته رکوردهای جدیدی زده است.
وی تصریح کرد: ارزش معاملات نشان می‌دهد که نقدینگی جدیدی در حال ورود به بازارسرمایه است و با توجه به نرخ دلار در بازار آزاد که درحال‌حاضر بالای ۴۲۲۰ تومان است و همچنین رشد نرخ بیلت و ورق فولادی، این گروه نیز با اقبال بازار روبه‌رو شدند و رشد خوبی داشتند.
این کارشناس بازارسرمایه در پیش‌بینی از وضعیت بازارسهام در روزهای آینده گفت: بازار باتوجه به موضوع تصمیم‌گیری کنگره امریکا نسبت به برجام باید این ریسک را نیز درنظر بگیرد و نسبت به این ریسک سیستماتیک احتمالی قدری محتاط باشد. هرچند به نظر نمی‌رسد امریکا از برجام خارج شود اما احتمال دارد، چند تحریم دیگر را در نظر بگیرد. در این صورت به نظر می‌رسد شوک منفی کوچکی به بازار تزریق شود.
وی درباره وضعیت نرخ‌های جهانی گفت: در نرخ‌های فلزاتی مثل مس اصلاح و سقوط قیمتی (در حد ۶۵۰۰ دلار) بسیار زیاد این فلز سرخ را شاهد بودیم اما با بازگشایی بازارهای جهانی از دوشنبه، دوباره مس به بالای ۶۵۰۰دلار رسید و نرخ روی هم تقریبا نزولی بود به بالای ۳۵۰۰دلار رسید. همچنین آلومینیوم که زیر ۲۰۰۰دلار بود به بالای این رقم رسیده است. به نظر می‌رسد غیر از مس که نزولی نداشته، بقیه فلزات نزول‌های قابل توجهی داشته‌اند که البته به نظر می‌رسد نزولشان را قدری اصلاح می‌کنند.
فتحی ادامه داد: به نظر می‌رسد نرخ فلزاتی مثل مس، روی، سرب و آلومینیوم درحال‌حاضر و در کوتاه مدت رشدی نداشته باشند. بیلت همچنان در مسیر رشد قرار دارد حالا باید دید وضعیت تولید فولاد چین به چه شکل می‌شود.
رشد ۵ درصدی نرخ نفت
قیمت نفت هم از هفته جاری رشد داشت و نفت برنت به بالای ۶۵ دلار رسید.
فتحی تصریح کرد: اما در این خصوص هنوز اهداف رسیدن به نرخ ۷۰ دلار برای نفت مطرح می‌شود اما با رشد بیشتر نرخ نفت تولید دکل‌های حفاری نفت امریکا و تولید شل بیشتر شده و فشار بیشتری بر نرخ نفت وارد می‌شود. دوشنبه هم روسیه اعلام کرد اگر عرضه و تقاضا در بازار متوازن شود از توافق اوپک خارج خواهد شد. براین اساس رشد قمیت نفت بیش از ۵ درصد دور از انتظار است.
وی افزود: نرخ فلزات اساسی غیر از بیلت، رشدی نخواهد داشت و احتمال نزول قیمتی این گروه بیشتر از رشد قیمت‌ها خواهد بود. بنابراین سهامداران در خصوص سهم‌های فلزی باید این مورد را درنظر بگیرند اما از سوی دیگر به دلیل افزایش نرخ دلار و ماندن در همین محدوده، نرخ فلزات اساسی تا یک ماه آینده بالا می‌ماند.
فتحی درخصوص وضعیت نمادهای سنگ‌آهنی و معدنی گفت: همچنان نرخ جهانی بالاتر از قیمت‌های داخلی است و انتظار تعدیل مثبت به‌خصوص سهم‌های صادرات محور بیشتر است. از سوی دیگر انتشار خبری از سوی سخنگوی دولت مبنی بر کاهش بهره مالکانه سنگ‌آهن به ۱۲/۵ درصد منجر به افزایش نرخ سهام این گروه و در نتیجه رشد شاخص را به همراه داشت.