شناسهٔ خبر: 22970850 - سرویس بین‌الملل
نسخه قابل چاپ منبع: فارس | لینک خبر

موگرینی: حفظ برجام، یک ضرورت قطعی است/ موشک و بحث منطقه‌ای از برجام جداست

مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا با ضروری خواندن حفظ برجام، گفت اروپا تضعیف یک توافق چندجانبه مورد تائید شورای امنیت را تاب نمی‌آورد.

صاحب‌خبر -

به گزارش گروه مانیتورینگ بین‌الملل خبرگزاری فارس، «فدریکا موگرینی» مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا روز سه‌شنبه بار دیگر بر لزوم حفظ توافق هسته‌ای با ایران تأکید کرد.

موگرینی که در نشست پارلمان اروپا در «استراسبورگ» صحبت می‌کرد، با اشاره به بی‌ثباتی‌ها در خاورمیانه و شمال آفریقا و همچنین  مناقشه اتمی شبه‌جزیره کره، گفت: «با توجه به این پیشینه، حفظ و اجرای توافق هسته‌ای با ایران یک ضرورت قطعی است. ما تاب تنش بیشتر در خاورمیانه و یک بحران اشاعه‌ای دیگر را نداریم.»

وی افزود: «نمی‌توانیم تضعیف یک توافق چندجانبه مورد تائید یک قطعنامه شورای امنیت سازمان ملل را تاب بیاوریم و نمی‌توانیم لغو توافقی را که اهدافش را محقق کرده، تاب بیاوریم. توافق با ایران، درباره ماهیت صلح‌آمیز برنامه هسته‌ای ایران اطمینان ایجاد می‌کند و برای امنیت جمعی ما در اتحادیه اروپا، در منطقه و فراتر از آن حیاتی است.»

دیپلمات ارشد اتحادیه اروپا ادامه داد: «اهمیت این توافق با توجه به بحران اتمی‌ای که در کره شمالی با آن مواجه هستیم، بیشتر هم می‌شود.»

موگرینی با بیان اینکه به لطف برجام قدرتمندترین رژیم نظارتی بر برنامه هسته‌ای ایران اعمال شده، گفت آژانس بین‌المللی انرژی اتمی تاکنون 9 بار تائید کرده است که «تمام تعهدات مرتبط با هسته‌ای ایران در حال انجام هستند.»

مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا با اشاره به اینکه دستیابی به برجام پس از 12 سال «مذاکرات دشوار» مقدور شده، گفت: «مذاکره مجدد این توافق، یا بخش‌هایی از آن، جزو گزینه‌ها نیست. هیچ فرد دارای حسن نیتی نمی‌تواند باور کند که این روشی قابل اعتنا برای پیگیری است.»

او گفت توافق هسته‌ای با ایران منافع امنیتی اتحادیه اروپا و آمریکا را تأمین می‌کند و بهترین راه برای «دونالد ترامپ» رئیس‌جمهور آمریکا جهت رفع نگرانی‌های امنیتی‌اش، «همکاری با ما اروپایی‌ها است.»

موگرینی افزود: «ما اروپایی‌ها در بسیاری از دل‌مشغولی‌ها با ایالات متحده سهیم هستیم، از جمله در ارتباط با وضعیت منطقه و برنامه موشک‌های بالستیک ایران که با قطعنامه 2231 شورای امنیت سازمان ملل ناهمخوان است. به همین دلیل هم هست که ما هنوز هم برخی تحریم‌های هدفمند و محدودیت‌هایی [علیه ایران] پابرجا داریم.»

وی ادامه داد: «اما این موضوعات نباید با برنامه جامع اقدام مشترک تداخل پیدا کند و باید به نحوی مناسب و در جای مناسب مورد رسیدگی قرار گیرد. از بین بردن یک توافق هسته‌ای مثمر ثمر، ما را در وضعیت بهتری برای بحث در مورد موارد دیگر قرار نمی‌دهد، بلکه برعکس.»

مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا ادامه داد: «در واقع این همان کاری است که ما همواره با ایران انجام می‌دهیم: بحث در مورد تمام مواردی که روی میز است، از همکاری گرفته تا مسائل دشوار، مانند مسائل منطقه‌ای.»

او با اشاره با برگزاری مذاکرات سطح بالا میان ایران و اتحادیه اروپا و نشست‌های متعددش با «محمد جواد ظریف» وزیر امور خارجه ایران، گفت: «ظرف بیش از 2 سال گذشته، ما رابطه‌ای بسیار صریح با ایران ایجاد کرده‌ایم. ما همواره به صراحت اختلاف نظرهایمان را که زیاد هم هستند، مطرح و تلاش می‌کنیم بهترین راه برای حل آن‌ها را بیابیم.»

موگرینی ادامه داد: «در گفت‌وگوهایمان درباره حقوق بشر نیز، همین رویکرد را پیش گرفته‌ایم. ما هنوز اختلاف نظرهای چشم‌گیری داریم، اما به همراه ایران توافق کردیم که بر نتایج ملموس تمرکز کنیم، به عنوان نمونه، ما از مصوبه اخیر تهران برای اصلاح قانون ضدمواد مخدر استقبال می‌کنیم. این مصوبه، اگر به درستی اجرا شود، می‌تواند به کاهش چشم‌گیر آمار اعدام‌ مجرمین مرتبط با مواد مخدر در ایران منجر شود.»

مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا افزود: «در تازه‌ترین دور مذاکرات سطح بالا، که چند هفته پیش برگزار شد، بر سر ادامه تعامل برای توانمندسازی زنان و نحوه رفتار با زندانیان، توافق وجود داشت. ما همچنین توافق کردیم که امکان همکاری در مبارزه با مواد مخدر و در موضوع مهاجرت را بررسی کنیم.»

وی ادامه داد: «بگذارید به همه‌مان یادآور شوم که ایران در میزبانی از میلیون‌ها پناهجوی افغانستانی نقشی کلیدی ایفا کرده و می‌کند. ما آماده‌ایم تا همکاری مشترک و حمایت خود در این زمینه را افزایش دهیم.»

موگرینی افزود: «از زمانی که به توافق هسته‌ای دست یافته‌ایم، تعامل ما با ایران وارد مرحله‌ای تازه شده است، که همانطور که گفتم، چندان ساده هم نبوده، اما قطعا این مرحله‌ای تازه است. در نیمه نخست 2017، تجارت میان ایران و اتحادیه اروپا در مقایسه با نیمه نخست 2016، 94% افزایش یافته است.»

مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا در ادامه گفت: «میزان صادرات نفت به سطح پیش از تحریم بازگشته و میلیاردها [دلار] از بدهی‌های نفتی بازپرداخت شده است. سرمایه‌گذاری مستقیم خارجی رو به افزایش است و بر اساس اعلام دولت این کشور، این رقم در مقایسه با سال گذشته 55% افزایش یافته است. پیشرفت در بخش بانکی و اعتباری، به واسطه چند عامل، کندتر بوده است، اما کارهای مهمی از جمله از سوی طرف ایرانی، برای ارتقا شرایط صورت گرفته است.»

همکاری‌های صلح‌آمیز هسته‌ای، دیگر مبحثی بود که موگرینی به آن پرداخت و آن را یکی از مباحث مهم توافق هسته‌ای با ایران توصیف کرد.

وی با بیان اینکه این همکاری‌ها برای اروپا و مردم ایران مهم است، گفت: «معتقدم که ما این مسئولیت را داریم که به این مردم و رهبران ایران نشان دهیم که منفعت آن‌ها این است که ایران کشوری بازتر و همکارتر باشد و اینکه این امر هم برای رهبران و هم برای مردم این کشور، منفعت به همراه می‌آورد. این به نفع آن‌ها و به نفع ماست.»

موگرینی در پایان با بیان اینکه توافق هسته‌ای از مناقشه اتمی ممانعت رد، گفت «یک تعامل دیپلماتیک اما انتقادی با ایران، می‌تواند به نفع خاورمیانه بوده و از تشدید تنش منطقه‌ای که می‌تواند کل جهان را بی‌ثبات کند، جلوگیری کند.»

رئیس‌ سیاست خارجی اتحادیه اروپا در بخش‌هایی از سخنان خود گفت: «در مقدمه 104 صفحه توافق هسته‌ای، مرجعی داریم، نیم جمله‌ای وجود دارد مبنی بر اینکه این توافق می‌تواند راه و اساسی را برای یک نوع دیگری از تعامل، یک تعامل سازنده‌تر در منطقه باز کند».

موگرینی مدعی شد: «شاید من رازی را فاش کرده باشم، این جمله به درخواست ایران گنجانده شد».

وی در بخشی از سخنان خود مجدداً به مخالفان برجام با عنوان «تندروها» یاد کرد و گفت: «تضعیف یا زیرسؤال بردن برجام راهی برای تقویت، تندروها در صحنه سیاسی ایران است. آیا چنین چیزی برای ما مناسب است؟ خیر برای ما مناسب نیست».

موگرینی گفت: تصور کنید برجامی درکار نبود. تصور کنید فردا توافقی وجود نداشته باشد.آیا وضعیت حقوق بشر ایران، بهبود پیدا می‌کند؟ احتمالاً اینطور نخواهد بود.برعکس، تندروها قوی‌تر خواهند شد. آیا رفتار ایران در منطقه بهبود می‌یابد؟قطعاً اینطور نخواهد بود. آیا برنامه هسته‌ای ایران تحت نظارت خواهد بود؟ خیر.آیا آژانس ابزار بودن در این کشور را در اختیار خواهد داشت؟ خیر. آیا مطمئن خواهیم بود که ایران برنامه هسته‌ای را گسترش می‌دهد که صلح‌آمیز باشد؟ قطعاً خیر و غنی‌سازی از فردای آن روز از سرگرفته می‌شود. آیا مناسب است که توافق هسته‌ای حفظ شود؟ بله».

وی سپس تصریح کرد: «این ساده‌ترین استدلالی بود که تمام جهان را به اجرای کامل برجام متعهد کرده است و اطمینان دارم که ایالات متحده آمریکا نیز همچنان به اجرای برجام متعهد خواهد بود. در خصوص این مسئله در نشست هفته گذشته با تیلرسون (وزیر خارجه آمریکا) بحث و گفت‌وگو کردیم و این پیامی بود که از وی دریافت کردیم که «ما به اجرای برجام ادامه می دهیم»».

موگرینی سپس به دونکته درباره توافق هسته‌ای ایران و 1+5 اشاره کرده و گفت: «هیچ «بند غروبی» در توافق وجود ندارد. می‌دانم که اغلب به این مورد اشاره می‌شود. 104 صفحه توافق را بخوانید، هیچ بند غروبی در توافق وجود ندارد. توافق مفاد مختلفی دارد. مفاد مختلف با بازه‌های مختلفی در توافق وجود دارد. برخی از آنها برای مدت زمان بسیار بسیار طولانی ادامه دارد.برخی از آنها برای همیشه ادامه دارد. در ابتدای توافق، تعهد بسیار مهم و همیشگی برای ایران وجود دارد مبنی بر اینکه ایران هرگز یک سلاح هسته‌ای تولید نکند و این تعهدی است که برای همیشه وجود دارد».

وی سپس اینگونه ادامه داد: «بگذارید به حقایق تکیه کنیم. توافق هسته‌ای، تعهدات هسته‌ای تحقق یافته است. ایمنی بیشتری در منطقه و برای ما حاصل شده است. بحث کسب و کار نیست، مسئله امنیت در میان است زیرا ما نمی‌خواهیم در این منطقه‌ای که از قبل، آشفته است، شاهد رقابت تسلیحاتی باشیم».

موگرینی سپس گفت: «اگر ما تنها توافق کارآمد در زمینه عدم اشاعه تسلیحات هسته‌ای را از بین ببریم، می‌خواهم ببینم که چطور می‌توانیم به طور صلح‌آمیز مسئله اشاعه تسلیحات هسته‌ای در کره را رفع کنیم؟»

رئیس سیاست خارجی اتحادیه اروپا سپس اینگونه تأکید کرد: «اطمینان دارم که ما می‌توانیم، برای اطمینان حاصل کردن از اینکه ایران به طور کامل به تعهدات خود مطابق برجام عمل می‌کند، به همکاری ادامه دهیم. این مسئله کلیدی است».

انتهای پیام/ق

عضویت در کانال تلگرامی بین‌الملل و سیاست خارجی فارس

نظر شما