شناسهٔ خبر: 22955076 - سرویس اقتصادی
نسخه قابل چاپ منبع: دانشجو | لینک خبر

خبرگزاری دانشجو گزارش می‌دهد

افزایش شدید پایه پولی با سودهای بانکی!/ روحانی از رشد نقدینگی مردم بی‌خبر است؟

میزان رشد نقدینگی در دولت دهم ۳۸ / ۱۳۹ درصد بوده است. هنگامی که دولت یازدهم در شهریور ماه سال جاری به کار خود پایان داد میزان نقدینگی ...

صاحب‌خبر -
گروه اقتصادی خبرگزاری دانشجو؛ رئیس جمهور دو روز پیش در تقدیم لایحه بودجه ۹۷ به مجلس شورای اسلامی با آب و تابی خاص کنایه‌ای به مسکن مهر و نحوه تامین مالی آن زد که برای کارشناسان و صاحب نظران حوزه پولی و بانکی بسیار سوال برانگیز است.

روحانی صراحتاً گفت:
"مشکل مسکن مهر این نیست که پایه‌اش سُست یا سِفت است؛ این مسئله دوم است. مسکن مهر از چه پولی درست شد، این باید جواب داده شود. استقراض از بانک مرکزی خطای بزرگ است.
مسکن مهر از جیب فقرا درست شد، چرا که پایه پولی بالا رفت. در مسکن مهر، راه اشتباهی انتخاب شد. ریشه مسکن مهر غلط بود. "

این اظهارات هرچند نسبت به اظهارات معاون اول رییس جمهور در بحبوحه زلزله کرمانشاه مبنی بر سست بودن مسکن مهر، یک عقب نشینی آشکار محسوب می‌شود، اما در فرار به جلو با بازی زیرکانه با لغاتی مثل پایه پولی و استقراض از بانک مرکزی همان راه رفته جهانگیری را طی می‌کند.

دنیای علم و تخصص زبان خاص خودش را دارد و با ادبیات و لفاظی‌های سیاسی تفاوت دارد. زبان کارشناسان زبان شاخص‌ها و اندازه گیری‌های علمی و مشخص است؛ شاخص‌هایی که مفهوم مشخصی را می‌رسانند و فارغ از هر جبهه و جناح سیاسی تفسیر می‌شوند. افزایش پایه پولی و نقدینگی شاخص‌هایی است که عدد و رقم آن توسط بانک مرکزی سنجش شده و اعلام می‌شود. ر وحانی معتقد است افزایش پایه پولی برای اختصاص به طرح مسکن مهر راهی اشتباه و خطایی بزرگ محسوب می‌شود و به گونه‌ای با اختصار و بدون توضیح کارشناسی همراه با لحنی عصبانی و طلبکارانه به رد این طرح می‌پردازد که گویا دلیل دیگری برای توضیح ادعاهای خویش در چنته نمی‌یابد.
 
مشارکت فقرا در ساخت مسکن مهر!/ روحانی از رشد نقدینگی مردم بی‌خبر است؟ 
 
اگر بخواهیم با همان منطق رئیس جمهور مبنی بر استقراض از بانک مرکزی و افزایش پایه پولی با ادعای آقای رئیس مواجه شویم باید به سراغ بانک مرکزی آقای روحانی برویم. آمار منتشره نشان می‌دهد:
در شهریور ماه ۱۳۸۸ که دولت دهم سکان هدایت قوه مجریه را در اختیار گرفت میزان نقدینگی طبق آمار بانک مرکزی ۲۱۱ هزار و ۶۶۱ میلیارد تومان بوده است. هنگامی که دولت دهم در شهریور ماه ۱۳۹۲ سکان هدایت قوه مجریه را در اختیار دولت یازدهم قرار داد نقدینگی به ۵۰۶ هزار و ۶۹۳ میلیارد تومان رسیده بود. این اعداد نشان می‌دهد میزان رشد نقدینگی در دولت دهم ۳۸ / ۱۳۹ درصد بوده است. هنگامی که دولت یازدهم در شهریور ماه سال جاری به کار خود پایان داد میزان نقدینگی به ۱۳۶۶ هزار و ۲۶۰ میلیارد تومان افزایش یافته بود؛ یعنی در دولت یازدهم میزان رشد نقدینگی ۸ / ۱۶۹ درصد بوده است.
 
  آوار مسکن مهر بر سر مردم/ روحانی از رشد نقدینگی مردم بی‌خبر است؟
 
در شهریور ماه ۸۸ پایه پولی ۵۱ هزار و ۸۲۴ میلیارد تومان بوده و این شاخص در شهریور ماه ۹۲ به ۹۶ هزار و ۵۷۹ میلیارد تومان رسیده است. یعنی در دولت دهم پایه پولی ۸۶. ۳ درصد رشد کرده است. پایه پولی با رشدی ۱۰۳ درصدی در دوران دولت یازدهم در پایان شهریور ماه ۹۶ به ۱۹۶ هزار و ۴۹۰ میلیارد تومان رسیده است.
 
آوار مسکن مهر بر سر مردم/ روحانی از رشد نقدینگی مردم بی‌خبر است؟ 
 
علی رغم تأمین مالی مسکن مهر از طریق افزایش پایه پولی و نقدینگی، حجم افزایش هردو شاخص، هم در مقدار و هم درصد، در چهارسال ۱۳۸۸ تا ۱۳۹۲ کمتر از ۱۳۹۲ تا ۱۳۹۶ است. حال باید از رئیس جمهور کشورمان پرسید نطق‌ها را خود تنظیم می‌کنند یا مشاورانش چنین تحلیل‌هایی را رقم می‌زنند؟

اگر بخواهیم سوال دیگر را به سبک آقای روحانی بپرسیم، باید پرسید در دولت قبل نقدینگی ایجاد شده، صرف اجرای طرح بزرگ مسکن مهر گردید و علاوه بر خانه‌دار نمودن عده کثیری از مردم که در مناطقی مانند ولنجک اقامت ندارند، اشتغال فراوانی در کشور به وجود آورد، اما نقدینگی اضافه شده در دولت یازدهم صرف چه اموری شده است؟ بله حق دارید حتما زیر لب می‌گویید مسکن اجتماعی!

هر چند برای صاحب نظران پولی و بانکی مشخص است چه اتفاقی برای نقدینگی ایجاد شده افتاده و در بلند مدت چه عواقبی در انتظار ملت خواهد بود، اما اطلاعات و استدلال‌های آقای رئیس موجب نگرانی دلسوزان کشور از روند تصمیم‌گیری در عالی‌ترین سطح اجرایی کشور می‌شود و آن‌ها را نسبت به پیامد چنین تصمیماتی مکدر می‌کند.