صاحبخبر - به گفته قائم مقام دبیرکل ستاد مبارزه با مواد مخدر، بهطور میانگین 75درصد کشفیات جهانی تریاک، 61درصد کشفیات مرفین، 17درصد هروئین و همچنین بیشترین کیسهای کشف پیشسازهای شیمیایی مواد مخدر توسط ایران صورت میگیرد.
به گزارش ایسنا، علی مویدی در افتتاحیه نشست «گروه کارشناسی همکاریهای مرزی در چارچوب ابتکار میثاق پاریس» که با حضور هیئتهای نمایندگی بیش از 30کشور و سازمانهای منطقهای و بینالمللی دیروز برگزار شد، افزود: آنچه که راجع به گسترش سطح و منطقه کشت خشخاش و افزایش تولید مواد مخدر افغانستان در گزارش UNODC آمده، تصویری است بسیار نگرانکننده از موج مخرب ناشی از افزایش کشت و تولید که بهزودی منطقه را در نوردیده و به اروپا و ماورای آن خواهد رسید.
وی ادامه داد: این نشست اولین صحنه مواجهه با شرایط جدید است که کارشناسان و متخصصان منطقهای و بینالمللی گردهم آمدهاند تا آن را ارزیابی و راهکارهای متناسب را بررسی کنند، به همین دلیل طبیعی است که توقعات از نشست تهران در شرایط فعلی بیشتر از نشستهای پیشین میثاق پاریس باشد.
اهمیت بررسی اثرات مخرب اقتصادی و اجتماعی
مویدی ضمن یادآوری نقش نشستهای میثاق پاریس خصوصا نشستهای گروه کارشناسی همکاریهای مرزی در مبارزه با کشت، تولید و قاچاق مواد مخدر در افغانستان، اظهار کرد: اگرچه ارزیابی امکانات و سازوکارهای پلیسی و امنیتی با هدف بهبود مبارزه در دستور جلسه پیشبینی شده است اما انتظار میرود که این مباحث با در نظر داشتن عوامل افزایش کشت، تولید و اثرات مخرب اقتصادی، اجتماعی و امنیتی ناشی از آن مطرح شود.
مویدی هدف اصلی میثاق پاریس را جلوگیری از قاچاق مواد مخدر از افغانستان به اروپا دانست و گفت: این در حالی است که هیچ نوع نقشهراه یا برنامه اقدام عملی برای توقف کشت و تولید ارائه و پیشبینی نشده است و اگر چنین چیزی وجود دارد اثر آن در میدان عمل مشاهده نمیشود.
قائم مقام دبیرکل ستاد مبارزه با مواد مخدر عامل دیگری که باعث کاهش کشت و تولید انواع مواد مخدر میشود را نبود تقاضا و بازار سودآوری بیان کرد و گفت: در کشورهای مقصد برنامه کاهش تقاضا باید به شکلی تدوین و اجرا شود که انگیزهای برای سوداگران مرگ باقی نگذارد.
نبود سازوکار کارآمد برای تبادل اطلاعات
وی با بیان اینکه در اسناد و متون بینالمللی مرتبط با مواد مخدر به دفعات از عبارت مسئولیت مشترک و تعهد بینالمللی استفاده میشود، توضیح داد: این در حالی است که هیچ نمونه عینی مجسم و مستندی از ایفای این تعهد حداقل در کمک به کشورهای مبدا و کشورهای مسیر دیده نمیشود.
مویدی ادامه داد: در اکثر نشستهای میثاق پاریس هیئتهای شرکتکننده از نبود سازوکار کارآمد برای تبادل اطلاعات و یا عدم دریافت اطلاعات بهموقع برای انجام عملیات شکایت دارند در حالی که دستیابی به چنین امری منوط به تصمیمات مسئولان مرزی و دستگاههای مقابلهای کشورهای همعرض است.
وی با انتقاد از اینکه علیرغم وجود سازوکارهای منطقهای موثر در ارتقای همکاریهای مرزی و مقابله با قاچاق مواد مخدر نظیر ابتکار سه جانبه فی مابین ایران، افغانستان و پاکستان با سازوکار شبکه طرحریزی مشترک، افسران کشوری و دفاتر رابط مرزی این ساز و کارها آنچنان که باید از سوی میثاق پاریس حمایت نمیشود، تاکید کرد: از هیئتهای شرکتکننده و دفتر UNODC برای پیگیری استمرار تشکیل این جلسات در منطقه و همچنین ذینفعان و کشورهای مقصد برای مشارکت در این جلسات با هدف انسجام و اثربخشی اقدامات منطقهای و فرامنطقهای را خواستارم و حمایت ایران از این قبیل اقدامات را به عنوان پیشنیازهای مبارزه با مواد مخدر اعلام میکنم.∎