شناسهٔ خبر: 22947134 - سرویس سیاسی
نسخه قابل چاپ منبع: جام‌جم آنلاین | لینک خبر

متن و حاشیه حضور اژه ای در دانشگاه شریف

محسنی‌اژه‌ای گفت: زمانی که قانون جلوی ما را نگرفته بود دادگاه‌ها علنی برگزار می شد و صداوسیما مستقیم پخش می کرد. معتقدم پخش علنی دادگاه ها بسیار موثر است و بازدارندگی بسیاری خواهد داشت.

صاحب‌خبر -

به گزارش جام جم آنلاین به نقل از تسنیم، نشست «بررسی کارنامه عملکرد قوه قضاییه» در دانشگاه شریف با حضور دانشجویان برگزار شد.

در این نشست حجت‌الاسلام محسنی‌اژه‌ای معاون اول قوه‌قضاییه پاسخگوی سوالات دانشجویان بود.

معاون اول قوه قضاییه با بیان اینکه از حضور پرشور و پر احساس و پر درد شما بی نهایت از خدا تشکر می کنم. افزود: اجازه بدهید قدری خودمانی حرف بزنیم. در عین حالی که سر و صورتم سفید است اما دلم جوان است. برای دلخوشی شما نمی گویم، بلکه آنچه در دلم است که ان شاءالله دلم هم مثل ریشم سفید و یک رنگ باشد می گویم که کلمه دانشجو، جوان دانش پژوه و پر احساس را به ذهن متبادر می کند. دوم اینکه این دانشجو برای آینده خود، کشور و ملتش و در یک دید بزرگ‌تر برای جهان، اهداف و آرمان هایی را لحاظ می کند.

محسنی‌اژه‌ای در واکنش به دانشجویان حاضر در سالن مبنی بر اینکه حاشیه نروید اضافه کرد: اگر چنانچه شما وقت و حال داشته باشد، من امروز وقتم را باز گذاشته‌ام.

وی به معرفی خود پرداخت گفت: بنده هم مثل بسیاری از شما، از یک طبقه کشاورز هستم و بخشی در حوزه علمیه و بخشی هم در دانشگاه گذارندم و طی سالیان متمادی هم بخش زیادی در کار قضایی و بخشی هم اجرایی بودم. در طول انقلاب، از هیچ کدام از فعالیت هایی که داشته ام پشیمان نیستم و بسیار افتخار می کنم که در قوه قضاییه، دادگاه های انقلاب و وزارت اطلاعات حضور داشتم. الان هم افتخار می کنم که در قوه قضاییه حضور دارم و خدمت می‌کنم.

سخنگوی قوه قضاییه در پاسخ به شعار دانشجویان مبنی بر عدالت گفت: ما هم این شعار را قبول داریم و همه باید تلاش کنیم تا تحقق یابد. بسیاری از افراد امروز در رسانه های مختلف می گویند که در جمهوری اسلامی خفقان است و آزادی و انتقاد نیست. آیا این چیزهایی که دوستان ما گفتند، آیا این بی انصافی و بی عدالتی به نظام نیست. اگر عدالت را شما اینطور معنا می کنید که هر کسی هر چه که در توانش است، تندترین حرف ها را بزند و بعد بگوییم آزادی نیست، باید برداشتش از عدالت را سئوال کنیم.

سوت زدن اژه ای

محسنی اژه ای گفت: شما در فرمایش های خود می گویید اگر کسی به قوه قضاییه انتقاد کند تحت تعقیب قرار می گیرد. آیا اینها که گفتید انتقاد نبود؟ در دانشگاه تهران در زمان دوم خرداد ما را دعوت کردند تا صحبت کنیم. تا بسم الله الرحمن الرحیم گفتم کف و سوت زدند. گفتم شما دعوت کردید و باید تحمل حرف دیگران را داشته باشید. باز دوباره کف و سوت زدند. گفتم اگر بنا باشد که سوت بزنید، من هم بلد هستم و بلبلی را هم بلدم. این آقا سه انگشت خود را داخل دهانش کرده و سوت می زند. می‌گوییم که دهانتان گشاد می‌شود و نیازی به استفاده از سه انگشت نیست.( اژه ای با یک انگشت سوت زد).

وی در پاسخ به اینکه قوه قضاییه ملاحظه و سیاسی‌کاری می کند و نسبت به مفسدان و متهمان تبعیض قائل می‌شود افزود: باید آنچه را که می‌گوییم، مبنایی اعم از قانون، عدالت یا انصاف داشته باشد. تمام تلاش ما این بوده و هست که مطابق قانون عمل کنیم. اگر قوه قضاییه بخواهد سلیقه‌ای و خلاف قانون عمل کند، شما مطمئن باشید که به ضرر جامعه است.

سخنگوی قوه قضاییه اظهارکرد: بنابراین مبنای ما باید قانون باشد. یکی از مسایلی که اشاره کردند این است که چرا کسانی که از رحیمی پول گرفتند را رها کردید . آیا شما واقعا در جریان پرونده رحیمی هستید و این حرف را می زنید؟ اولا آقای رحیمی به جهت این پول‌ها محاکمه و محکوم نشده است. می‌گویید چرا شفاف و صریح و علنی نمی گویید. زمانی که قانون جلوی ما را نگرفته بود دادگاه‌ها علنی برگزار می شد و صداوسیما مستقیم پخش می کرد. معتقدم پخش علنی دادگاه ها بسیار موثر است و بازدارندگی بسیاری خواهد داشت. بارها رفتم مجلس و گفتم غیر از موارد خاص که قانون تعیین می کند، همه دادگاه ها علنی و قابل پخش باشد. جزو طرفداران سرسخت پخش علنی دادگاه ها هستم. چند سال پیش قانون جلوی ما را گرفت و اگر هم دادگاه علنی باشد، حق انتشار وجود ندارد.

دادگاه علنی داریم اما اجازه پخش وجود ندارد

حجت‌الاسلام محسنی‌اژه‌ای در ادامه نشست دانشجویی بررسی عملکرد قوه‌قضاییه در دانشگاه شریف و در ادامه بحث علنی بودن جلسات محاکمه افزود: از شما کمک می خواهم که این قضیه به شکل سابق برگردد. یعنی در غیر از موارد خانوادگی و خلاف عفت عمومی و خلاف امنیت عمومی، همه دادگاه ها به صورت علنی پخش شود. ما الان دادگاه علنی داریم اما اجازه پخش وجود ندارد. بنابراین در خصوص پرونده رحیمی تا زمانی که قطعی نشده بود، مطرح نکردیم. بعد هم که قطعی شد، علنی اعلام کردیم. البته ممکن است هر کسی که حکمی برایش صادر شد، اعتراض کند و اشکالی ندارد و قانون موارد اعتراض را پیش بینی کرده است.

سخنگوی قوه قضاییه در پاسخ به این سئوال که چرا دادگاه بقایی علنی برگزار نشد گفت: مبنای ما قانون است. حتی اگر علنی هم باشد، حق انتشار وجود ندارد زیرا قانون اجازه نمی دهد. ضمن اینکه تشخیص علنی بودن یا نبودن با کیست؟ قانونی می‌گوید تشخیص با قاضی است. هر وقت قانون تغییر کرد حق با شماست.

وی با اشاره به قانون جرایم سیاسی که اواخر خرداد یا تیر ماه سال 95 لازم الاجرا شد اضافه کرد: در این قانون ماده پنج می گوید، در دادسرا یا دادگاه تشخیص سیاسی بودن بر عهده قاضی است. البته صاحب حق می تواند اعتراض کند و طبق قانون بررسی می شود.

سئوال 50 میلیونی در نشست خبری

معاون اول قوه قضاییه بیان کرد: در صحبت‌های شما این بود که افرادی که فساد را دنبال و افشا کردند، تحت تعقیب قرار می‌گیرند. بارها گفتم ما کسی را که به عنوان تعقیب یک مفسد و منتقد به یک جایی، تحت تعقیب قرار نمی‌دهیم. اما اگر کسی آمد حرفی زد و طرف شاکی شد و گفت این حرف ها دروغ و تهمت است، آیا می شود گفت بیخود کردی و نمی‌توانی شکایت کنی؟ اگر کسی آمد شکایت کرد باید به شکایتش توجه کرد. می گویند چرا صاحب رسانه را تعقیب می‌کنید و باورش با خودتان است. ما هیچ کس را به عنوان اینکه اهل رسانه است، تعقیب نمی کنیم. یک ماه پیش یک کسی آمد و گفت که یک کسی خود را وابسته به محسنی‌اژه‌ای معرفی کرده و گفته حتی عکس دارم. آن فرد به فلان بانک گفته من اطلاعاتی دارم و اگر دو میلیارد ندهید، افشا می‌کنم یا موردی بوده که فردی 50 میلیون داده که در نشست خبری سخنگو، یک سئوال پرسیده شود.

محسنی اژه ای گفت: اگر با کسی که گفته اگر دو میلیارد ندهید فلان خبر را می زنم، برخورد با اهل رسانه است. با بسیاری از کسانی که روزهای یکشنبه به نشست می آیند، رفیق هستم و با آنها گرم می‌گیریم و به هم پیامک می‌دهیم. البته من بیشتر در ایام و مناسبت‌ها و آن هم بیشتر به مردها پیامک می‌دهم. اگر کسی از اینها سوءاستفاده کند و برخورد شود، برخورد با رسانه نیست.

اطلاع‌رسانی قوه قضاییه ضعیف است

سخنگوی قوه قضاییه درباره این ادعا که تبعیض بین مفسدان قائل می‌شوید گفت: من 100 درصد قبول دارم که اطلاع‌رسانی قوه قضاییه ضعیف است و ما نتوانسته‌ایم به درستی در این حوزه وارد شویم. قبلاً هم گفته‌ام که برخی مفسدین واقعا پیچیده هستند و برخی هم اینطور نیستند و راحت دستگیر می‌شوند. بارها گفته‌ام که در اینحا اگر چنانچه اشکالی به ما وارد باشد، درست است. باید ترتیبی بدهیم که از ضعفا که توانایی گرفتن وکیل ندارند، حمایت شود. همه پول ندارند وکیل بگیرند و در نتیجه دادخواستی که می دهد، اشکال دارد و دادخواست باز می گردد.

محسنی اژه ای در پاسخ به این سئوال که ضعف‌های قوه قضاییه ربطی به بودجه ندارد گفت: در برنامه ششم تصویب شد که 2.9 درصد از کل بودجه کشور به قوه قضاییه اختصاص یابد. البته تقاضای ما بیشتر بود چون کفاف نمی‌داد. خب سال 96 عمل نشد اما برای سال همه تلاشی که کردیم و وضع دولت را در نظر گرفتیم، به این نتیجه رسیدیم که به 23 هزار میلیارد تومان نیاز داریم. در لایحه‌ای که به مجلس رفت، حدود 425 هزار میلیارد به مجلس رفت. اگر بخواهند 2.9 را بدهند، چقدر می شود. طبق یک محاسبه سرانگشتی، مجموع بودجه سیستم قضایی و سازمان‌های وابسته که اگر تخصیص بدهند، 2.6 درصد می شود.

معاون اول قوه قضاییه افزود: برای دستگاه قضایی، جبران خسارت پیش بینی شده است. جبران خسارت مادی را بدون توجه به بودجه چگونه می شود انجام داد. شما که شعارتان عدالت عدالت است، به این بخش ها هم توجه کنید.

می‌گویید چرا سران فتنه را محاکمه نمی‌کنید؟

حجت‌الاسلام محسنی‌اژه‌ای در ادامه جلسه امروز خود با دانشجویان در دانشگاه شریف اظهار کرد: می‌گویید چرا سران فتنه را محاکمه نمی‌کنید؟ ما می‌گوییم که شورای عالی امنیت ملی مصوب کرد که الان محاکمه سران فتنه به مصلحت نیست و آنها محصور هستند. قوه قضاییه آنچه در سال 88 پیش آمد و اقداماتی علیه جان و مال مردم صورت گرفت، وارد شد و آن موقع شورای عالی امنیت مصوب کرد که الان محاکمه نباشد. می‌گویند که چرا قوه قضاییه بدون مبنای قانونی محصور کرده، اولا قوه قضاییه این کار را نکرده و مصوبه شورای عالی امنیت ملی است که طبق قانون اساسی است و ایرادی ندارد.

وی ادامه داد: گفتند که چرا اسم فلان متهم را می‌برید و اسم فلان متهم را نمی‌برید. من اعتقاد شخصی‌ام این است که وقتی فردی شناخته شده دستگیر می‌شود و همه هم می‌شناسند، گفتند حروف الفبا مسخره است. آقای رحیمی وقتی که تحت تعقیب قرار گرفت، از وی اسم بردند و از من سئوال شد. اولاً همه می دانند معاون اول چه کسی است، اگر اسم برده شود ایراد دارد؟ در این خصوص بین علما اختلاف است. برخی وقت‌ها خبرنگار اسم می‌برد و من می‌گویم فردی که گفتید بازداشت شده یا نشده است. سئوال می کنند که آیا مهدی هاشمی بازداشت است یا خیر، من چه بگویم؟

سخنگوی قوه قضاییه ادامه داد: گفتند رییس قوه‌قضاییه فقط درباره مسایل سیاسی حرف می زند. رییس قوه قضاییه عضو شورای عالی امنیت ملی و عضو مجلس خبرگان رهبری هم هست و مسئولیت های دیگر هم دارد. در جلسه مسئولان عالی، نهایتا چهار دقیقه به مسایل کلی پرداخت می شود و بقیه جلسه کاملا به مسایل حقوقی و قضایی اختصاص دارد. الان دو الی سه جلسه است که درباره قانون جدید مبارزه با مواد مخدر مشغول نوشتن دستورالعمل هستیم. در صورتی که قانون ملزم نکرده اما ناچار هستیم.

درباره سازمان زندان‌ها

محسنی اژه‌ای درباره سازمان زندان‌ها نیز گفت: ما در این سال‌ها تمام تلاش‌مان این بوده که همه چیز را جرم‌انگاری نکنیم. حتی دولت گاهی وقت‌ها طرح می‌دهد و جرم‌انگاری می‌کند. بنابراین اولا جرم انگاری می شود که ما هم راضی نیستیم. تا جایی که امکان داشته، حبس زدایی کردیم.

معاون اول قوه قضاییه ادامه داد: آیا بهداشت زندان را بدون بودجه می‌توان تامین کرد. از هزینه های اولیه زندان که غذا و بهداشت است، از سازمان زندان‌ها کسر شده است. ممکن است بگویند زندانی‌ها کم شده است. گاهی وقت‌ها یک زندانی نیاز به اقدامات درمانی مثل عمل جراحی دارد. بیمارستان از ما پول می‌گیرد. چطور باید این هزینه ها را تامین کنیم.

وی درباره کاسپین اظهار کرد: چرا شما می گویید که ما به تحصن‌ها اعتنا نکردیم و کاری نکردیم؟ تا پایان آبان، 11 میلیون و هفتصد و خرده‌ای چک برگشت خورده است. این تقصیر قوه قضاییه است؟ در مورد شرکت های تعاونی اعتبار، حنجره خودم را در جلسات مختلف دولت و مجلس پاره کردم. آمدند بیش از هزار تعاونی اعتبار را مجوز دادند و هیچ نظارتی نکردند و اصلا حق نداشتند از مردم سپرده بگیرند و بعد مشکلاتی را برای مردم و همه دستگاه ها ایجاد کردند. تمام تلاش ما این بوده که مردم به حق‌شان برسد.

محسنی اژه‌ای افزود: موسسه ثامن‌الحجج نزدیک به 13 هزار میلیارد تومان از مردم سپرده گرفتند. آیا قوه قضاییه باید نظارت کند؟ اصلا برای قوه قضاییه امکان پذیر است؟ نهایت تلاش خود را کردیم تا از بیش از یک میلیون سپرده‌گذاری که بودند، چیزی در حدود 99 درصد از افراد تعیین تکلیف شدند.

انفرادی‌های قبل از تفهیم اتهام

محسنی اژه‌ای در پاسخ به سؤال دیگری درباره انفرادی‌های قبل از تفهیم اتهام و اینکه محمد غلباش چرا 27 روز است محبوس است، گفت: انفرادی بدون تفهیم اتهام مطلقاً غلط است. چنانچه فردی دستگیر شود، نیروی انتظامی در جرایم مشهود 24 ساعت مهلت دارد به مرجع قضایی معرفی کند و در این مدت ممکن است در تحت‌نظرگاه‌های نیروی انتظامی باشد. وقتی یک متهم می‌آید، اولین کاری که می‌شود تفهیم اتهام است. گاهی اوقات متهم اتهام را قبول نمی‌کند و می‌گوید تفهیم اتهام نشده است.

معاون اول دستگاه قضا درباره ستار بهشتی ادامه داد: مگر ستار بهشتی پیگیری نشد؟ آن آقا گفت که دعوا کرده که دروغ است. در این قضیه افرادی بازداشت شدند در جریان کهریزک افرادی محکوم به قصاص شدند. شکنجه شرعاً، قانوناً و اخلاقاً ممنوع است. چنانچه هر کسی چنین ادعایی داشته باشد، حتماً به‌فوریت رسیدگی می‌شود و با اشد وجه برخورد می‌شود.

محسنی اژه‌ای افزود: آن فردی که در پرونده ستار بهشتی تخلف کرده بود، محاکمه و محکوم شد. در کهریزک، افراد مباشر تا مرحله قصاص و حکم قصاص پیش رفتند البته بعداً صاحبان دم رضایت دادند و قصاص اجرا نشد. آقای مرتضوی هم تعقیب و محکوم به 5 سال حبس شد. در تجدیدنظر به‌خاطر عذرخواهی به دو سال کاهش یافت. برخی از این آقایان که الآن می‌خندند، خیلی از مرتضوی دفاع می‌کردند و خیلی آقای مرتضوی را به‌کار گرفتند و امتیاز دادند.

دسیسه‌چینی سعید مرتضوی علیه فاضل لاریجانی

وی در پاسخ به سؤالی درباره کلیپ پخش‌شده در مجلس شورای اسلامی و اینکه آقای فاضل لاریجانی به مرتضوی قول رانت داده است، گفت: ادعا شده بود که آقای فاضل لاریجانی آمده پیشنهاد کرده به آقای مرتضوی که "اگر فلان اقدام را کنید من سفارش شما را می‌کنم" و بابت این هم لابد پول می‌خواهد. آقای فاضل بلافاصله تحت تعقیب قرار گرفت و گفت "مطلقاً بحث این‌طور نیست". گفت "آقای مرتضوی دو بار الی سه بار با واسطه از من خواسته بروم و کمک کنم، من رفتم و گفتم نمی‌توانم کمک کنم"، چون آقای فاضل اصلاً با قوه قضاییه ارتباط ندارد. آقای مرتضوی خواسته شد؛‌ آقای مرتضوی با دسیسه‌چینی با یک جمعی خواستند برای این آقای بدبخت یا خوشبخت پرونده بسازند. آن آقا بدون تردید سهل‌انگاری کرده بود و بحثی نیست اما قاضی به این رسید که جرمی واقع نشده است. اگر هم جرمی باشد، آقای مرتضوی و افرادی بودند که می‌خواستند این کار را بکنند، آقای مرتضوی یک تصویربرداری مخفی انجام داده بود. دو الی سه بار مونتاژ کردند و سی‌دی‌ها را مخفی کرده بودند. بعداً این «سی‌دی» به دست آمد و کاملاً مشخص بود که می‌خواستند پرونده‌سازی کنند. البته می‌گویم که این فرد نباید در آن جلسه شرکت می‌کرد. اما معتقدم اگر جرمی در آن پرونده اتفاق افتاده باشد، مربوط به مرتضوی و دو نفر از همدستانش بود. چنانچه از مرتضوی شکایت شود، قطعاً تحت تعقیب قرار می‌گیرد.

سخنگوی قوه قضاییه گفت: بنابراین آن داستان در دو بخش رسیدگی شد؛ یک بخش درباره حرف‌هایی که زده شده چگونه است و جرمی برای فاضل در آن پرونده احراز نشد و شما می‌خواهید قبول بکنید یا نکنید. اقدام مرتضوی حتماً مجرمانه بود اما کسی شکایت نکرد. نمی‌گویم اگر شکایت می‌شد، محکوم می‌شد اما شکایتی نشد. در آن پرونده برای فاضل چیزی و جرمی محرز نشد.

تمام ادعاها درباره زهرا لاریجانی کذب است

سخنگوی قوه قضاییه در پاسخ به سؤال دیگری مبنی بر اینکه "به‌چه‌دلیل و اتهامی حمید بقایی پنج ماه در سلول انفرادی وزارت اطلاعات زندانی شد و لطفاً رک بفرمایید دختر رییس قوه قضاییه چه‌کار مجرمانه‌ای انجام داده و اگر انجام نداده، الآن کجاست؟ حق و ناحق را چگونه تشخیص می‌دهید؟" ابراز کرد: از بیان جزییات پرونده الآن معذور هستم اما همین مقدار می‌گویم که مسایل ایشان (بقایی) مالی است و بررسی می‌شود و دادگاه در شرف صدور حکم است، بنابراین تا زمانی که حکم قطعی نشود من از بیان جزییات از نظر قانونی معذور هستم. من هم دلم می‌خواهد صریح و شفاف بگویم اما اگر بگوییم فردا از من شکایت می‌کنند و مورد اتهام قرار می‌گیرم.

محسنی اژه‌ای ادامه داد: پرونده برادر رییس جمهور هیچ ارتباطی به بازداشت و تحقیق و احضار بقایی ندارد. آن زمانی که برادر رییس جمهور احضار می‌شود، از کلی زمان پیش پرونده تشکیل شده و می‌رسد به جایی که اتهام متوجه است یا خیر. برادر رییس جمهور از مدت‌ها قبل گزارشاتی آمده و تحقیقاتی آمده و بعد احضار می‌شود و تفهیم اتهام می‌شود و بعد از شنیدن استدلال، قرار صادر می‌شود. یک کسی را پنج ماه یا شش ماه پیش از انتخابات می‌گیرند می‌گویند به‌خاطر انتخابات است. یک زمان دیگر می‌گیرند می‌گویند به‌خاطر فلان جلسه دولت یا مجلس است.

معاون اول قوه قضاییه درباره بخش دوم سؤال در خصوص دختر رییس قوه قضاییه گفت: واقعاً می‌گویم که اگر این دروغ را یک کسی به شما نسبت بدهد چه می‌گویید؟ این مسئله 100 درصد دروغ است نه 99.9 درصد. ایشان با هیچ سرویسی ارتباط نداشته و هیچ پرونده‌ای در این خصوص ندارد و هیچ وقت و در هیچ کجا بازداشت نشده بود. یک آقایی در یک جلسه‌ای می‌گوید، "آقا، دختر فلانی بازداشت است". طرف می‌گوید "این حرف‌ها چیست؟ من مسئولیت دارم و می‌گویم که چنین نیست". طرف می‌گوید "تو خبر نداری، به تو اطلاعات نمی‌دهند".

وی افزود: می‌گویند "ایشان کجاست؟"، خب، خانه‌شان است و دنبال کار و تحصیل است، نه یک‌بار به‌غیر از زیارت به خارج از کشور رفته است و نه مطلقاً با هیچ سرویسی ارتباط داشته است. آن کسانی که این حرف‌ها را در می‌آورند، علتش چیست؟ چه‌کار می‌خواهند بکنند؟ آیا شمایی که این را نشر می‌دهید، دلیل دارید؟