شناسهٔ خبر: 22940613 - سرویس سیاسی
نسخه قابل چاپ منبع: باشگاه خبرنگاران جوان | لینک خبر

انتقال سفارت آمریکا به قدس، شجاعت یا حماقت ترامپ!

ایران همواره بر بی‌نتیجه بودن مذاکرات سازش تاکید داشته، روندی که تجربه نشان داده راه به جایی نخواهد برد.

صاحب‌خبر -

به گزارش خبرنگار  حوزه تحولات منطقه گروه سیاسی باشگاه خبرنگاران جوان؛ ششم دسامبر ۲۰۱۷ میلادی بود که دونالد ترامپ رییس جمهور ایالات متحده در یک سخنرانی رسمی در کاخ سفید اعلام کرد: ما در کنگره قرار شد که اورشلیم (قدس) را به عنوان پایتخت اسراییل به رسمیت بشناسیم، اما همه روسای جمهور آمریکا آن را به تعویق انداختند. ولی اکنون زمان آن رسیده که به طور رسمی اورشلیم را به عنوان پایتخت اسراییل به رسمیت بشناسیم.

به رسمیت شناختن قدس شریف به عنوان پایتخت رژیم صهیونیستی از دیگر اقدام‌های نابخردانه دونالد ترامپ پس از شکست در پروژه داعش در منطقه غرب آسیا بوده است. به واقع می‌توان گفت رییس جمهور این کشور با چنین رفتاری، زمینه را بیش از پیش برای اتحاد مسلمانان جهان فراهم ساخت.

سال ۱۹۴۸ میلادی رژیم غاصب صهیونیستی با تبانی و حمایت برخی از استعمارگران غربی، سرزمین فلسطین را به اشغال خود درآورد. قریب به ۷۰ سال از اشغال فلسطین می‌گذرد و همواره صدای اعتراضات مسلمان دنیا در جهان شنیده می‌شد، اما این اعتراض‌ها زمانی به اوج خود می‌رسد که نماینده حزب جمهوری خواه آمریکا پس از گذشت ۶۹ سال از این ماجرا، اولین قبله‌گاه مسلمانان را به عنوان پایتخت رسمی رژیم صهیونیستی می‌داند.

شاید بتوان اهمیت قدس در جهان را اینگونه تفسیر کرد که بیت المقدس به عنوان اولین قبله مسلمان است. شهری که دارای جایگاه ویژه‌ای نه تنها در جهان اسلام، بلکه از تقدس خاصی میان مسحیان و یهودیان برخوردار است. ترامپ در این سخنرانی همچنین به انتقال سفارتخانه ایالات متحده از تل‌آویو به بیت المقدس نیز اشاره کرده بود. برابر مصوبه کنگره آمریکا در سال ۱۹۹۵ میلادی قرار بر این شده بود تا سفارتخانه این کشور به قدس منتقل شود، اما تا کنون هیچ یک از روسای جمهور آمریکا اشاره‌ای به این مسئله نکرده بود یا شاید بتوان گفت که جرات این کار را نداشتند.

امروز، اما شاهد این هستیم که رئیس جمهور بازنده آمریکا که سخنانش نه تنها در عرصه بین المللی بلکه در کشور خودش نیز جایگاهی ندارد، امروز مجددا اقدام به خودزنی کرد و با چنین تصمیمی کمک بزرگی به جهان اسلام کرد و آنان را علیه دولت‌های استکبار متحد ساخت.

نمونه‌ای از اعتراضات برخی سیاستمدران جهان

 رجب اردوغان رئیس جمهور ترکیه و حجت الاسلام و المسلمین حسن روحانی ریاست جمهوری کشورمان در گفتگوی تلفنی با یکدیگر این اقدام آمریکا را محکوم و قدس را به عنوان بخش جدایی ناپذیر فلسطین دانستند.

بشار اسد رئیس جمهور سوریه نیز طی بیانیه‌ای اعلام کرده بود: شهر قدس پایتخت کشور فلسطین باقی خواهد ماند و مسئله فلسطین در وجدان ملت‌های عرب زنده و جاودان باقی خواهد ماند.

احمد ابوالغیط دبیرکل اتحادیه عرب عنوان کرده بود که به رسمیت شناختن قدس به عنوان پایتخت اسرائیل توسط ترامپ ضربه‌ای به روابط اعراب و آمریکا به شمار می‌رود.

گویا موج این اعتراضات فقط در خاک آسیا باقی نمانده و برخی از سیاستمدراان غربی نیز این اقدام را محکوم کرده بودند. فدریکا موگرینی مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا نسبت به این اقدام واکنش نشان داده و اعلام کرده بود: این تصمیم ما را به دورانی حتی تاریک‌تر بازمی‌گرداند.

آنگلا مرکل نیز در واکنش به این اقدام نابرخردانه دونالد ترامپ اعلام کرد: دولت آلمان از این موضع حمایت نمی‌کند؛ زیرا وضعیت بیت المقدس باید در چارچوب راه حل دو دولت حل و فصل شود.

آمانوئل ماکرون رئیس جمهور فرانسه با ابراز تاسف در به رسمیت شناختن قدس به عنوان پایتخت رژیم صهیونیستی عنوان کرده بود: تصمیم یکجانبه ترامپ باعث پشیمانی می‌شود و فرانسه از او حمایت نمی‌کند.

همچنین ترزا مری می‌نخست وزیر انگلیس بیانیه‌ای صادر و مخالفت خود در خصوص به رسمیت شناختن قدس به عنوان پایتخت اسرائیل، پیش از توافق نهایی درباره آن را، اعلام کرده بود.

بلاتکلیفی سیاستمداران سعودی

در این میان، اما عربستان سیاست پیچیده‌ای از خود نشان داد. از سویی تلویزیون العربیه گزارش داد که آل‌سعود معتقد است که این اقدام آمریکا بر پیچیدگی‌های موجود در خصوص فرآیند صلح خواهد افزود.

از سویی دیگر یک کانال تلویزیونی رژیم صهیونیستی اعلام کرد:، ولیعهد عربستان به داماد رئیس جمهور آمریکا پیام داده که از تعیین قدس به عنوان پایتخت اسرائیل حمایت خواهد کرد.

شاید بتوان اینگونه نتیجه گرفت که نه تنها سیاست‌های سران آمریکا و سران جوان و ناآشنا به علم سیاست عربستان آنها را در مسیر انزوا قرار داده بلکه یاستمداران هر دو کشور با تصمیمات ناگهانی تنها پرونده جنایات خود در منطقه را ثقیل‌تر کردند و مجددا در بازی‌های خود در منطقه باختند.

 هشداری که جدی گرفته نشد

جمهوری اسلامی ایران چند سالی می‌شد که پیوسته به فلسطیان تذکر داده بود مذاکرات صلح سازش بی معنی است و این مذاکرات نیز راه به جایی نخواهد برد و امروز این اتفاق رخ داد. پیش بینی ایران در این مورد نیز به مثابه شکست داعش در منطقه محقق شد.

پیش بینی ایران در این خصوص زمینه اتحاد بیشتر جنبش حماس و سازمان آزادی بخش فلسطین را فراهم ساخت و توضیح داد مقاومت کلید پیروزی در مقابل اهداف سلطه جویانه است.

در کلام آخر باید یادآور شد که دونالد ترامپ با لفاظی‌های اخیر خود مجددا شرایط را برای بروز موج جدیدی از سلطه و استکبار آماده ساخت. شاید ایالات متحده با این اقدام پیش‌بینی رهبری معظم انقلاب مبنی بر نابودی اسرائیل در 25سال آینده را جلوتر انداخت و کاری کرد که رژیم صهیونیستی شاید زودتر از زود به زبال‌هدان تاریخ بپیوندد.

گزارش از زهرا ابهری

 انتهای پیام/