سرویس خارجی -
اندیشکده آمریکایی «بروکینگز» با اشاره به مرگ «علی عبدالله صالح» و تحولات اخیر در یمن نوشته: «نیروهای انصارالله برنده جنگ یمن هستند» و در پایان هم نتیجه گرفته که «عربستان هیچ راهبردی برای پیروزی در این نبرد ندارد.»
مرگ «علی عبدالله صالح» رئیسجمهور سابق یمن و یکی از مهرههای کلیدی و نفوذی امارات و سعودیها در این کشور که به نوشته روزنامه الشرق قطر«کمر امارات و عربستان را شکست»، چهارشنبه هفته گذشته در صنعا رخ داد. این خبر هنوز موضوع تحلیل بسیاری از رسانهها و اندیشکدههاست. برخی کارشناسان حتی هلاکت «صالح» را به معنای «شکست تمام راهبردهای عربستان در یمن» میدانند. در این ارتباط، اندیشکده آمریکایی «بروکینگز» نیز با انتشار گزارشی تحلیلی راجع به مرگ رئیسجمهور اسبق یمن خاطرنشان کرده، عربستان راهبردی برای حمایت از افراد وفادار به خود ندارد و این بار ضعف این کشور در بیراهبردی برای جنگ در یمن آشکارتر شد. به نوشته تحلیلگر این اندیشکده آمریکایی «عملیات عربستان در یمن، از همان ابتدا به نفع این کشور پیش نرفت و دو متحد اصلی آن یعنی مصر و پاکستان هم از شرکت در ائتلاف سعودی علیه یمن خودداری کردند... برای چندین ماه، سعودیها در محافل خصوصی ادعا کردهاند با ایجاد شکاف در میان ائتلاف شورشیها (اعضای انصارالله) برای پیروزی در جنگ راهبرد دارند. مثلا در ماه اکتبر(مهرماه)، سعودیها اعلام کردند به یک تیم پزشکی روس اجازه دادهاند برای نجات جان رئیسجمهور اسبق وارد صنعا شوند. این برای صالح، نشانهای آشکار بود... اما سعودیها ظاهراً برنامهای برای کمک به صالح نداشتند. بعد از ماهها گمانهزنی، هنگامی که زمان آن رسید، سعودیها در کمک به افراد وفادار به صالح، درمانده بودند. سایر مخالفان عربستان، این پیام را نادیده نخواهند گرفت. ورشکستگی عربستانیها در برنامهریزی، نفسگیر است.»
بروکینگز در ادامه با بیان اینکه «حوثیها اکنون با مرگ علی عبدالله صالح دست برتر را در جنگ در اختیار دارند نوشته «هنوز برای ارزیابی درباره اینکه کنترل حوثیها بر بخش شمالی یمن تا چه اندازه قوی خواهد بود، زود است، اما فعلاً آنها برنده جنگ هستند.» بروکینگز در پایان این تحلیل نتیجه گرفته که :« مرگ صالح برای عربستان یک شکست بود. این موضوع تنها به این برداشت قوت خواهد بخشید که ائتلاف عربستان راهبردی در جنگ یمن غیر از ایجاد بیماری و گرسنگی ندارد.»
گفتنی است، بمباران زیر ساختهای یمن، بیمارستانها، فرودگاهها، مساجد و خانههای مردم و شیوع بیماریهای مرگباری مثل وبا در سرتاسر این کشور و... تنها راهبرد سعودیها در یمن بوده که باعث گرسنگی، بیماری و مرگ صدها هزار یمنی شده است.