گروه بورس|
افزایش نماگرهای بازار بورس طی چند هفته اخیر موج جدیدی از امیدواری را در دل سهامداران تالار شیشهیی ایجاد کرد که به اعتقاد برخی از کارشناسان این رویداد بزرگ تحتتاثیر کامودیتیها، صنایع پتروشیمی، پالایشی، صادراتمحورها و... اتفاق افتاده است. از همین رو عدم رشد دستهجمعی کلیت بازار سهام که یک نکته قابلملاحظه است، میتواند نشاندهنده حاکم شدن رفتار منطقی و عقلایی شاخصها باشد چراکه فشار نقدینگی تازه موجب رونق سهمهای بازار بهصورت هیجانی نشده است. در همین رابطه، علی سعیدی نایبرییس هیاتمدیره و معاون نظارت بر نهادهای مالی سازمان بورس و اوراق بهادار، با بیان اینکه قیمت سهام ناشران بورسی، سود شرکتها و درنهایت رشد شاخص تحتتاثیر عوامل درونی و برونی اقتصادی و همچنین عوامل بینالمللی است، عنوان کرد: در هفته گذشته قیمت فلزات اساسی مانند سرب، روی و فولاد با افزایش روبهرو بود و این رویداد منجر به افزایش ارزش سهام شرکتهای معدنی و فلزی حاضر در بازار سرمایه شد. همچنین تداوم کاهش عرضه جهانی نفت، رشد قیمت آن را به همراه داشت و درنتیجه سهام شرکتهای نفتی و پالایشگاهی نیز با رشد روبهرو شد. علی سعیدی کاهش نرخ سود سپرده بانکی و افزایش نرخ ارز را
دو عامل تاثیرگذار دیگر عنوان کرد و گفت: این عوامل بر سودآوری شرکتها، قیمت سهام و درنهایت شاخص کل تاثیر مثبت داشت. وی با بیان اینکه رشد بازار سرمایه هم محصول رشد اقتصادی و هم متاثر از روند جهانی اقتصاد است، گفت: در سال جاری بودجه شرکتهای بورسی و فرابورسی تعدیل مثبت داشت و این نشانی از رونق نسبی اقتصاد و بهبود وضعیت بنگاههای اقتصادی است و بهطور کلی این عوامل رشد امروز بازار سرمایه را رقم زده است.
معاون نظارت بر نهادهای مالی سازمان بورس و اوراق بهادار در پاسخ به این پرسش که چه مکانیسمهایی برای توسعه بازار سرمایه و تسهیل پذیرش بنگاههای اقتصادی در بورس پیشبینی شده است، گفت: شرکتهای بسیاری تقاضای خود را برای حضور در بورس تهران و فرابورس ارائه دادهاند و این تقاضاها در هیات پذیرش بررسی شده است. به گزارش سنا، وی با بیان اینکه زمان پذیرش تا عرضه شرکتها حدود 6ماه است، افزود: حضور شرکتها در بازار سرمایه یک فرآیند شامل پذیرش، درج در تابلو و عرضه است و برای تحقق آن باید تداوم سودآوری شرکتها، شفافیت آنها و برخورداری از صورتهای مالی استاندارد برای هیات پذیرش احراز شود. سعیدی با تاکید بر اینکه برای حضور در بازار سرمایه ضروری است همه مستندات قانونی و حقوقی شرکتها از اصالت لازم برخوردار باشد، افزود: اگر مستندات قانونی شرکتها از استاندارد لازم برخوردار باشد در کمترین زمان ممکن پذیرش میشوند و حداقل زمانی برای آن تعیین نشده است. وی ادامه داد: اما در صورتی که زمان پذیرش شرکتها از 6 ماه عبور کند، این احتمال وجود دارد که در صورتهای مالی آنها تغییرات مهمی روی داده باشد، لذا لازم است براساس رسالت سازمان بورس و اوراق بهادار مستندات قانونی آنها مجددا در هیات پذیرش بررسی شود.
معاون نظارت بر نهادهای مالی سازمان بورس و اوراق بهادار ضمن بیان اینکه گزارشها نشان میدهد بازار سرمایه در افق بلندمدت مقابل بازارهای رقیب همواره بازدهی قابلقبولی داشته است، به موضوع ورود سرمایهگذاران غیرحرفهیی به بازار سرمایه اشاره کرد و گفت: بازار سرمایه با مسائل پیچیده شرکتی و همچنین مسائل اقتصاد جهانی و داخلی روبهرو است و به رصد مداوم نیاز دارد از اینرو به سرمایهگذاران غیرحرفهیی پیشنهاد میکنیم از طریق صندوقهای سرمایهگذاری به بازار سرمایه وارد شوند و اطلاعات لازم را از طریق شرکتهای پردازش اطلاعات مالی کسب کنند. سعیدی با تاکید بر اینکه همه آحاد جامعه میتوانند در بازار سرمایه، سرمایهگذاری کنند، افزود: سرمایهگذاران تازهوارد به بازار سرمایه میتوانند از طریق شرکتهای مشاوره سرمایهگذاری و همچنین سبدگردانها به بورس وارد شوند. نایبرییس هیاتمدیره و معاون نظارت بر نهادهای مالی سازمان بورس و اوراق بهادار خاطرنشان کرد: نهادهای مالی رسمی و دارای مجوز از سازمان بورس و اوراق بهادار در تارنمای کدال تعبیه شده و آحاد جامعه میتوانند به آن دسترسی داشته باشند.
مانعی برای تداوم صعود نیست
در سویی دیگر، حافظ عزیزی مدیرعامل کارگزاری اردیبهشت ایرانیان، عنوان کرد: افزایش قیمتهای جهانی کالاها بهخصوص در مواد معدنی و فلزاتی چون سرب و روی، مس، فولاد، منگنز، سنگآهن، زغالسنگ و آلومینیوم که با افزایش 30 تا 80درصدی در یک سال و نیم اخیر روبهرو شدند، زمینه افزایش نرخ فروش محصولات معدنی و فلزی را فراهم کرده است. وی در ادامه به نقش دلار در رشد بازار سرمایه اشاره کرد و افزود: افزایش نرخ ارزها در بازار، بالاخص دلار که از محدوده 3700 تومانی در ابتدای سال هماکنون در محدوده 4100 تومانی است در کنار افزایش 20درصدی بهای نفت خام (از 50دلار در هر بشکه نفت برنت به بیش از 60 دلار در حال حاضر) ازجمله مواردی است که در این رشد تاثیر چشمگیر داشته است. این کارشناس بازار سرمایه خاطرنشان کرد: از کاهش نرخ بهره بانکی از 20درصد به 15درصد نیز میتوان بهعنوان مهمترین محرک رکوردشکنی بورس تهران و شاخص یاد کرد، بهطوریکه هماکنون شاهد بهبود و بازدهی مطلوب بازار سهام هستیم تا جایی که بازار سرمایه بازدهی بیش از 17درصدی را از ابتدای سال جاری تاکنون تجربه کرده است. عزیزی با مقایسه وضعیت فعلی بازار سهام با دورههای پیشین رونق، طی ۲۰سال اخیر، گفت: شرایط فعلی نشان میدهد بورس تهران هنوز پتانسیل صعود بیشتری دارد و نکته بسیار مهم دیگر این است که عدم رشد دستهجمعی صنایع بورسی حاکی از این است که رونق سهام بهصورت هیجانی و صرفا براساس فشار نقدینگی رخ نداده است. وی در این باره توضیح داد: از 35 صنعت و گروه حاضر در بورس تهران، ۲۰ گروه با رشد و
۱۵ صنعت با افت شاخص خود مواجه شدهاند. بنابراین حمایت عوامل بنیادین درصورت تداوم، میتواند نویدبخش دوره جدیدی از رونق در بازار سهام باشد.
مدیرعامل کارگزاری اردیبهشت ایرانیان با تاکید بر این نکته که بورس تهران همچنان در مسیر صعودی و رشد پیوسته قرار دارد، گفت: بازار سرمایه فعلا مانعی بر سر راه خویش نمیبیند و سطح عمومی قیمتها و شاخصها همچنان در حال افزایش و ترقی است و ارزش کل بازار (همگام با افزایش نرخ ارز) جبران کسری و افت ارزش ریالی خود را کرده است. وی درباره این نکته توضیح داد: اگر مجموع ارزش بازار بورس تهران شامل 600 شرکت حاضر در بورس و فرابورس و بازار پایه در ابتدای سال جاری بالغ بر 403هزار میلیارد تومان (معادل 109میلیارد دلار با دلار 3700 تومانی) بود، اینک با دلار 4125تومانی به 450هزار میلیارد تومان بالغ شده که همچنان معادل 109 میلیارد دلار است. عزیزی ادامه داد: بازار سهام دلاری است و همگام با افزایش ارزش دلار (کاهش ارزش ریال) رشد کرده است. به عبارت دیگر، ارزش بازار سرمایه طی 8 ماهه اخیر با افزایش نرخ دلار خود را هماهنگ کرده و اجازه نداده ارزش خود را از دست بدهد. مدیرعامل کارگزاری اردیبهشت ایرانیان گفت: ارزش بازار سهام ترکیه در تیر ماه سال جاری بالغ بر 805 میلیارد لیره ترک (معادل 230میلیارد دلار) بوده که هماینک با افت ارزش پول این کشور به کمتر از 1040 تومان در روزهای اخیر و از طرفی افت سودآوری اکثر شرکتهای فعال در آن، ارزش بازار آن به کمتر از 187.5 میلیارد دلار (معادل 750میلیارد لیره) کاهش یافته است. وی افزود: این درحالی است که بورسهای منطقهیی و تمام بورسهای حوزه خاورمیانه، طی 8 ماهه اخیر با افت و کاهش ارزش بازار مواجه بودهاند. نگاهی به ارزش بورس عربستان و اماراتمتحدهعربی که پیش از این و طی سالیان گذشته، پربازدهترین بورس منطقه را داشتند، اینک دچار نزول و افت بیش از 30درصدی طی دو سال اخیر شدهاند، مصداق بارزی از این امر است. وی در این خصوص جمعبندی کرد و اظهار داشت: پویایی و پایداری بورس تهران و حاشیه امنیتی که در سال جاری داشته، در منطقه بینظیر است و از استحکام بیشتر بازار سرمایه ایران در مقابل کشورهای عربی حوزه خلیجفارس و سایر کشورهای خاورمیانه و حتی قاره آسیا دلالت دارد.