شناسهٔ خبر: 22754017 - سرویس علمی-فناوری
نسخه قابل چاپ منبع: ایرنا | لینک خبر

معاون پژوهش وزیرعلوم مطرح کرد؛

تشریح برنامه های هفته پژوهش/ تلاش برای افزایش بودجه پژوهشی

تهران- ایرنا- معاون پژوهش و فناوری وزارت علوم، تحقیقات و فناوری با تشریح برنامه های هفته ملی پژوهش گفت: به دنبال جذب بودجه های بیشتر برای این فعالیت ها هستیم.

صاحب‌خبر -

به گزارش خبرنگار علمی ایرنا، مسعود برومند روز سه شنبه در نشست خبری هفته پژوهش سال 96 با اشاره به آغاز این هفته از 21 آذرماه گفت: اولین روز، روز پژوهش، فناوری، دانش آموز و مدرسه، 22 آذر پژوهش، فناوری و صنعت، 23 آذر پژوهش فناوری ایده و خلاقیت، 24 آذر پژوهش، فناوری اقتصاد مقاومتی، 25 آذر پژوهش، فناوری و سرمایه ملی، 26 آذر پژوهش فناوری، مهارت و کارآفرینی و 27 آذر پژوهش فناوری، حوزه و دانشگاه است.
وی ادامه داد: این هفته با شعار پژوهش تقاضامحور و تجاری سازی فناوری؛ زیربنای تولید و اشتغال برگزار می شود و روز 27 آذر جشنواره تجلیل از پژوهشگران و فناوران با حضور رییس جمهوری در سالن اجلاس سران خواهد بود.
برومند با اشاره به بودجه پژوهشی در کشور تاکید کرد: اعتبارات وزارت عتف 12 هزار میلیارد تومان و بودجه پژوهشی 23 درصد است ولی کمتر تخصیص داده می شود.
وی گفت: یعنی بودجه بخش پژوهش یک چهارم بودجه مجموع آموزش عالی کشور است و این درصد باید افزایش یابد طوری که بودجه پژوهشی به نیم درصد تولیدناخالص داخلی برسد و برای این امر باید دنبال یافتن منابع جدید برای پژوهش باشیم.
عضو هیات علمی دانشگاه امیرکبیر افزود: دانشگاه ها امروزه به بازار جهانی می نگرند؛ مزایای زیادی داریم مانند نیروی انسانی ماهر و دانش آموخته که در عرصه جهانی می توانند فعالیت کنند.
وی افزود: برای استفاده بهتر از بودجه پژوهشی باید از تخصیص اعتبارات اطمینان بیابیم نظم مالی در دانشگاه ها گسترش یابد و بخش های مختلف دست اندرکار پژوهش مثل وزارت علوم، تحقیقات و فناوری، معاونت علمی و فناوری رییس جمهوری، صندوق نوآوری و شکوفایی و غیره هماهنگ تر شوند تا بتوانیم دقیق تر از پژوهشگران حمایت کنیم.
برومند همچنین بر تخصیص کامل اعتبارات تاکید کرد و گفت: در سال جاری 30 درصد از اعتبار پژوهشی تخصیص یافته است و البته برای تخصیص بقیه بودجه قول هایی داده شده و مادر سال 97 درخواست بیشتری برای بودجه ارائه داده ایم.

*** گزارش از فعالیت های پژوهشی و دستارودهای علمی
برومند در توضیح فعالیت های پژوهشی انجام شده در سطح دانشگاه ها گفت: تعداد مقالات علمی در سال 2016 به 47 هزار و 200 مقاله در پایگاه ISI رسیده است، همچنین در پایگاه اسکوپوس به بیشتر از 50 هزار مقاله رسیده ایم که این امر نشان دهنده رشد 18 درصدی است، همچنین رتبه 16 را در تولید انتشارات علمی داریم.
معاون پژوهش و فناوری وزارت علوم با اشاره به این که ایران یک درصد جمعیت جهان را دارد، گفت: در تولیدات علمی نزدیک به 2 درصد یعنی 1.9 درصد مقالات جهانی را داریم و همچنین رتبه یک را در میان کشور های اسلامی در پایگاه ISI کسب کردیم.
وی به آمار دیگری در زمینه دستاوردهای علمی اشاره کرد و گفت: از 1.8 درصد مقالات علمی جهان سهم ما از مقالات پر استناد به 2.2 درصد رسیده است یعنی تولید مقالات علمی از جهت کیفیت از کمیت پیشی گرفته اند. ضمن این که در حوزه دیپلماسی علمی نیز هر سال 4 درصد رشد داشته ایم و مقالات مشترک با پژوهشگران کشورهای دیگر افزایش یافته است. در مجموع حدود 56 درصد سهم تولید علمی کشور را وزارت علوم به خود اختصاص می دهد.
برومند در ادامه در خصوص تعداد پارک های علم و فناوری نیز گفت: حدود 42 پارک علم و فناوری ، 186 مرکز رشد، چهار هزار و 716 واحد فناور و از این تعداد هزار و 65 شرکت دانش بنیان داریم که این شرکت ها 30 هزار شغل ایجاد کرده اند و میزان صادرات آنها از 200 هزار دلار فراتر رفته است.
عضو هیات علمی دانشگاه امیرکبیر با اشاره به تعداد ایده های تبدیل شده به محصول نیز گفت: دو هزار و 478 ایده به محصول تبدیل شده و نیمی از این تعداد تجاری سازی شده است. همین امر نشان می دهد شرکت ها آماده ورود به بازار جهانی هستند و یکی از مسئولیت های مهم ما ایجاد بازار در این شرکت هاست.
وی یادآور شد: تعداد انجمن های علمی در کشور 359 انجمن است که باید روی آن کار کرد و تعداد موسسات پژوهشی 447 موسسه مستقل و وابسته به دانشگاه هاست. تعداد نشریات علمی 1258 نشریه است که از این میزان هزار و 107 نشریه پژوهشی هستند و در مجموع باید به کیفیت نشریات بیشتر تو جه کنیم.
برومند با توجه به اهمیت برقراری ارتباطات تجاری در نمایشگاه دستاوردهای پژوهشی و فناوری گفت: در سال گذشته 77 میلیارد تومان قرارداد در نمایشگاه بسته شد که امیدواریم این میزان امسال افزایش یابد.
وی با اشاره به تعداد دانشمندان یک درصد برتر جهان گفت: 208 دانشمند داخلی در میان دانشمندان یک درصد برتر جهان هستند و رتبه کشور در حوزه نوآوری بر اساس شاخص GII به 75 رسیده است. ضمن این که در رتبه بندی QS پنج دانشگاه برتر در نظام رتبه بندی تایمز رتبه ایران حدود 33 در سال 2013 بوده که اکنون به 17 رسیده و در نظام رتبه بندی شانگهای هشت دانشگاه برتر داریم.

***همه عناصر فرایند نوآوری مهم است
برومند در پاسخ به سوالی در مورد تاثیر پیشرفت های علمی بر زندگی مردم با اشاره به تغییر حرکت مسیر دانشگاه ها از نسل 1، 2 و 3 گفت: دانشگاه نسل سوم بر کارآفرینی تمرکز دارد. اما باید بدانیم اشتغال و کارآفرینی را نمی توان بدون توسعه فناوری و نوآوری افزایش داد. بنابراین زنجیره ای داریم که ابتدا با پژوهش آغاز می شود و بعد به تولید محصول منجر خواهد شد و همه عناصر فرایند نوآوری مهم هستند.
وی یادآور شد: تاکید بر تولیدات علمی در دانشگاه ها در یک دهه اخیر موجب افزایش مقالات شد، بعد از آن بر افزایش کیفیت مقالات توجه کردیم و اکنون باید بر توسعه فناوری و ایجاد بازار برای کالاها تمرکز کنیم. بنابراین به نظر من این روند خوب پیش رفته است و برای تاثیر آن در زندگی مردم باید صبور باشیم.
معاون پژوهش و فناوری وزارت علوم، تحقیقات و فناوری همچنین در مورد توجه بیشتر به علوم انسانی گفت: نقش تحقیقات علوم انسانی در رفع مشکلات بسیار مهم است و به رغم بی توجهی های گذشته ساختارهایی در وزارتخانه برای توجه بیشتر به این تحقیقات شکل گرفته و ردیف بودجه خاص به آن اختصاص داده شده است.
وی ادامه داد: معتقدیم هیچ فناوری را در جامعه نمی توان اجرا کرد مگر این که مردم آن را بپذیرند و این امر با کمک علوم انسانی ممکن است. بنابراین در همه پروژه های فناورانه باید کارشناسانی از علوم انسانی حضور داشته باشند و دوشادوش بقیه حوزه ها نسبت به پذیرش و اجرای فناوری ها کمک کنند.
برومند در پاسخ به سوال خبرنگار ایرنا در مورد منابع مدنظر برای تامین بودجه پژوهشی نیز توضیح داد: یکی از منابع بخش خصوصی است که باید همکاری ها با تحقیق و توسعه بخش خصوصی افزایش یابد.
وی تصریح کرد: همچنین ترکیب تفکر خصوصی و دولتی در فضای کارآفرینی کشور می تواند باعث تحولات عمده شود؛ ضمن اینکه همکاری دانشگاه ها در حوزه توسعه فناوری با وزارتخانه های نفت، نیرو و دفاع نیز مهم است و می تواند بخشی از هزینه های پژوهشی را تامین کند.

*** تقدیر از 25 پژوهشگر و 5 فناور برتر
مدیر کل امور پژوهشی وزارت علوم، تحقیقات و فناوری نیز در این نشست در مورد جشنوار تجلیل از پژوهشگران و فناوران گفت: این جشنواره در 7 گروه علوم پایه، فنی، علوم انسانی، کشاورزی، دامپزشکی، هنر و معماری و علوم پزشکی از پژوهشگران برتر تقدیر می کند.
محسن شریفی افزود: روند انتخاب پژوهشگران از شهریور ماه با انتشار فراخوان آغاز شد و تاکنون 286 پرونده به دست ما رسیده، روند انتخاب هنوز قطعی نشده است ولی بسته به شاخص ها حدود 20 تا 25 نفر به عنوان پژوهشگر برتر انتخاب و تجلیل خواهند شد.
وی در مورد شاخص های انتخاب پژوهشگران گفت: شاخص هایی مانند H indexمیزان ارجاعات و مقالات با کیفیت بالا، طرح های پژوهشی منجر به نتیجه کاربردی و مهارت از جمله شاخص های مدنظر در این زمینه بوده اند.
مدیرکل دفتر برنامه‌ریزی امور فناوری وزارت علوم نیز با اشاره به انتخاب فناوران برتر در این جشنواره توضیح داد: 91 فناور برتر به داوری نهایی راه یافته اند.
خسرو پیری گفت: از این میان 5 نفر همزمان با پژوهشگران برتر یعنی 27 آذر تجلیل خواهند شد.

***فن بازار 96 با حضور 200 مرکز آموزشی
دبیر هیجدهمین نمایشگاه دستاوردهای پژوهش، فناوری و فن بازار در این نشست توضیح داد: نمایشگاه 22 تا 26 آذر با حضور 200 مرکز آموزشی، علمی و فناوری از بخش دولتی و خصوصی در محل دائمی نمایشگاه های بین المللی برگزار می شود.
مجید متقی طلب افزود: 193 دانشگاه و مرکز رشد فناوری های خود را در سامانه ایران تک هاب ثبت کرده اند و این فناوری ها پیش از نمایش ممیزی می شود.
وی از علاقمندی دانشجویان خارجی حاضر در ایران و دانشجویان ایرانی در حال تحصیل در خارج از کشور خبر داد و گفت: دانشجویان کشورهای همسایه مایل به شرکت در نمایشگاه هستند و درخواست داده اند که امیدواریم با دریافت ویزا بتوانند در نمایشگاه شرکت کنند.
علمی**9157**1440
خبرنگار: منصوره شوشتری*** انتشار: گلشن

انتهای پیام /*