آرمان- به گزارش آرمان به نقل از ایسنا به مناطق زلزله زده کرمانشاه، هفت روز از زلزله 7.3 ریشتری که سرپل ذهاب، قصر شیرین، ازگله و دالاهو را تحت تاثیر قرار داد، گذشت. هفت روزی که ایرانیان بسیاری را از نقاط مختلف جهان دل نگران هموطنان خود در این مناطق کرد و آنان با ارسال کمکهای مردمی به این مناطق چهره دیگر از نوع دوستی خود را نشان دادند.
مردم مناطق زلزله زده نیز البته قدردان این حجم از نوع دوستی علی رغم وجود برخی مشکلات و داغی که دیده بودند، هستند. به استقبال از کمکهای مردمی و هموطنان نوع دوستشان آمده و با نصب بنر، پلاکارد و همچنین پذیرایی و مهمان نوازی از آنان از هموطنان خود قدردانی کردهاند.
با گذشت یک هفته از وقوع زلزله امدادرسانی در بسیاری از شهرها و روستاهای زلزله زده انجام شده و چادرهای امدادی میان اکثر زلزله زدگان توزیع شده است.
در میان مناطقی همچون سرپل ذهاب، دالاهو، اسلام آباد، قصر شیرین، ازگله و ... بیشترین خرابیهای شهری مربوط به سرپل ذهاب است. در این شهرستان بسیاری از واحدها آسیب دیده بود اما در حال حاضر تمامی ساکنان آن در چادرها اسکان اضطراری پیدا کردهاند.
دستگاههای دولتی و نظامی نیز اقدام به ارائه خدمات به شهروندان کرده و همچنان امدادرسانی و توزیع اقلام امدادی میان زلزله زدگان ادامه دارد. با این وجود به نظر میرسد که حجم کمکهای امدادی ارائه شده به مناطق زلزله زده بالاست و بسیاری از دستگاهها این اقلام را در انبارها دپو میکنند تا هنگام سردتر شدن هوا در این مناطق دوباره میان زلزله زدگان توزیع شود.
شهرستانهای قصر شیرین و ازگله در این حادثه آسیب کمتری دیدهاند؛ اما با توجه به اینکه پس لرزهها همچنان پس از گذشت یک هفته از وقوع زلزله در این مناطق ادامه دارد بسیاری از ساکنان این شهرها نیز شب را در چادرهای امدادی سپری میکنند؛ اما کم کم زندگی در حال بازگشت به شهرها و روستاهاست. بسیاری از کشاورزان شخم زدن زمینهای خود را آغاز کرده و تعدادی از مغازهها در سطح شهر نیز بازگشایی شده است.
عملیات آواربرداری نیز در بسیاری از روستاها و شهرها ادامه دارد. گرچه درروزهای نخست زلزله برخی از روستاییان از امدادرسانی در این مناطق انتقاد داشتند اما در حال حاضر امدادرسانی در این مناطق به طور کامل انجام شده است. دربرخی از موارد ممکن است امدادرسانی به طور کامل انجام شده است. به عنوان مثال در محدوده امامزاده بابایادگار در ارتفاعات روستای زرده به دلیل ریزش کوه و انحراف مسیر رودخانه تنها مسیر این امامزاده مسدود شده و تعدادی از زائران و خدمه امامزاده در این محل حضور دارند که البته آسیبی ندیدهاند اما مشخص نیست این مسیر مجددا چه زمانی بازگشایی خواهد شد.
کمکهای مورد نیاز برای زلزله زدگان
مشاهدات خبرنگار ایسنا و همچنین پیگیری از زلزله زدگان نشان میدهد که در حال حاضر کانکسهای اسکان موقت و کانکسهای حمام و توالت از اقلام مورد نیاز زلزله زدگان است گرچه در نقاط مختلفی از شهرها کانکسهای سرویس بهداشتی مستقر شده اما همچنان نیاز به این کانکسها احساس میشود. پوشش نایلونی برای پوشاندن روی چادرها از دیگر اقلام مورد نیاز زلزله زدگان است. همچنین وسایل گرمایشی نیز از مواردی است که زلزله زدگان به آن احتیاج دارند.
بسیاری از زلزله زدگان به ویژه ساکنان مناطق سردسیر کرمانشاه همچون دالاهو نیز از سرد شدن هوا ابراز نگرانی دارند. تعدادی از این افراد با اشاره به سرمای شدید هوا در این مناطق که گاهی به 15- درجه نیز میرسد از مسئولان درخواست داشتند که هر چه سریعتر نسبت به فراهم کردن شرایطی برای بازسازی منازل و همچنین اسکان موقتشان اقدام شود.
تهیه غذای دامها نیز از دیگر موارد مورد نیاز زلزله زدگان است. در برخی از روستاها غذای دامها از بین رفته یا غذای کافی برای آنها وجود ندارد. همچنین با توجه به اینکه دام برخی از روستاییان به دلیل ترس حاضر به بازگشت به طویله خود نیستند روستاییان مجبور به نگهداری احشام خود در فضای باز هستند که سرمای پیش رو نگرانیهایی را بابت تلف شدن آنها در طی سرما ایجاد کرده است.
معضل لباسهای دست دوم
در حال حاضر گرچه حجم مراجعات به مناطق زلزله زده کمتر شده است اما برخی از کمکهای ارسالی به زلزله زدگان قابلیت نگهداری و استفاده آنان وجود ندارد. برخی از هموطنان لباسهای استفاده شده خود را به این مناطق ارسال کردند. این اقدام گرچه نوع دوستی این عزیزان را نشان میدهد اما متاسفانه برای زلزله زدگان قابل استفاده نیست و بسیاری از این لباسها یا در حاشیه خیابان رها شده یا توسط مسئولان شهرداری جمعآوری میشوند. نان نیز از دیگر اقلامی است که ارسال آن به مناطق زلزله زده سبب هدر رفتن آن میشود چرا که بسیاری از این نانها هنگام رسیدن به مناطق زلزله زده کپک زده و قابلیت استفاده ندارند.
همچنین با توجه به اعلام شماره حسابهای متعدد و احتمال سودجویی از احساسات مردم پلیس فتا نیز هشدار داده است که شهروندان کمکهای نقدی خود را به دستگاههای مرتبط یا نهادهای قابل اطمینان واریز کنند و از پرداخت وجه به این افراد خودداری کنند.
مسکن مهر نا امن بود
یکی از مواردی که از همان زمان وقوع زمین لرزه تا کنون بحث بر سر آن بالا گرفته وضعیت ایمنی مسکن مهر سرپل ذهاب بود. برخی از ساکنان این خانهها درباره وضعیت ایمنی مسکن مهر به خبرنگار ایسنا گفتند: زمانی که خانه را تحویل گرفتیم از ایمنی آن به ما اطمینان دادند. درست است که ما شاید بودجه کافی برای خرید هر خانه را نداشتیم اما قرار نبود که بهای خانه را با جانمان بدهیم. متاسفانه مسکن مهر ایمن نبود و بسیاری از دیوارهای آن ریزش کرد حتی ستونهای استفاده شده در این منازل ستونهای استانداردی نبود.
یکی دیگر از ساکنان مسکن مهر نیز در این باره به خبرنگار ایسنا گفت: درخواست ما از دولت این است که با مسببان این ساخت و سازها برخورد کرده و دستگاه قضایی نیز آنان را مجازات کند. اگر در یک روستا خانهای خراب شده میتوان گفت که منطقی است و با توجه به عمر زیاد این خانهها و همچنین مصالحی که کاه گلی است ممکن است در زلزله این خانهها ریزش کند اما مسکن مهر خانههای نوسازی بود و گفته بودند که مقاومت خوبی در برابر زلزله دارد.
نیروهای نظامی همچون ارتش، سپاه و نیروی انتظامی نیز حضور پررنگی را در این مناطق دارند. پلیس، تامین امنیت را بر عهده گرفته و عوامل سپاه و ارتش نیز مردم یاری و کمک به زلزله زدگان را در دستور کار قرار دادهاند.
با گذشت یک هفته از زلزله آب بسیاری از این مناطق وصل شده و برق و تلفن نیز در اکثر روستاها وصل شده است اما همچنان در برخی از مناطق مشکلاتی وجود دارد.
∎