خبرگزاری شبستان- خراسان شمالی؛ فردا 28 صفر، سالروز رحلت آخرین پیغام دار، خاتم نبوت، محمد مصطفی(ص) است. سلام بر تو ای فرستاده خوبی ها، ای مهربان ترین فرشته خاک، تو از ملکوت آسمان به زمین فرا خوانده شدی تا انسان را با معنای واقعی اش، آشنا کنی. تو آفتاب روشن حقیقت در شام تیره زندگی، از مشرق دلها برآمدی و اکنون آسمان، تب دار غروب جانگداز توست، ای گرامی ترین خلق نزد پروردگار. پیامبر اکرم (ص) پس از بیست و سه سال دعوت، مجاهدت و ابلاغ پیام الهی با سپری کردن فراز و نشیب های فراوان در راه انجام رسالت بزرگ خود، سرانجام روز دوشنبه بیست و هشتم صفر، یازدهم هجرت در مدینه رحلت کرد. پیامبر یک حقیقت جاری است در جریان زمان. تا انسان، انسان است و دنیا، دنیا به تازگی خویش خواهد ماند. محبوبیت پیامبر اسلام قرن هاست که قلوب همه بشریت را تسخیر کرده است، آن چنان که مصطفی عقاد از قول ابوسفیان در فیلم "محمد رسول الله" درباره روش و سیره رسول گرامی اسلام در زمان فتح مکه توسط سپاه اسلام گفت: " از قلب ها وارد می شود".
*شروع پیامبری
چهل سال از عمر پیامبر(ص) می گذشت، روز 27 ربیع الاول آن حضرت بر فراز کوه "حراء" به مناجات و عبادت مشغول بود که پیک وحی، جبرئیل امین، بر وی نازل شد و مژده رسالت داد و این آیات را از سوی خدا، بر او می خواند: " بِسم اللهِ الرَّحمنِ الرَّحیم- اِقرَء باسمِ رَبَّکَ الَّذی خَلَق- خَلَق الاِنسانَ مِن عَلَق- اِقرَء و رَبُّکَ اَلاکرَم- اَلَّذی عَلَّمَ بِالقَلَم- عَلَّمَ الاِنسانَ فالَم یَعلَم." به این ترتیب آغاز اسلام از نام خدا، خواندن، قلم، قیام، هشدار، پاکی و اخلاص و بزرگداشت خدا شروع شد. و پیامبر (ص) مدت سه سال دعوت مخفیانه داشت؛ اما سه سال از آغاز بعثت می گذشت که از سوی خداوند به پیامبر فرمان داده شد، خویشان نزدیک خود را انذار و دعوت کن. به این ترتیب دعوت به اسلام در سال سوم بعثت آشکار شد.
*هجرت پیامبر به مدینه
یکی از رخدادهای بسیار مهم در زندگی درخشان پیامبر(ص) هجرت آن حضرت از مکه به مدینه بود که به دلیل اهمیت آن، آغاز هجرت، مبدا تاریخ اسلام انتخاب شد، به این ترتیب هنگامی که مسلمانان در مکه در فشار و آزار شدید مشرکان قرار گرفتند، پیامبر (ص) مسلمانان را به هجرت به مدینه دستور داد و سپس خود از غار ثور به سوی مدینه هجرت کرد و روز پنجشنبه اول ربیع الاول سال 13 بعثت از مکه خارج و روز 12 همین ماه به مدینه وارد شد.
*آخرین حج و تعیین جانشین و ماجرای غدیرخم
پیامبر(ص) در سال دهم هجرت از سوی خدا مامور شد که شخصا در مراسم حج شرکت کند و آنچه از احکام حج و هدف از حج بوده را به مردم ابلاغ کند و پیرایه ها را از این عبادت سیاسی عبادی دور کند. پیامبر(ص) در عرفات و در فرصت های مناسب دیگر برای مردم خطبه خواند و سخنرانی کرد و مطالب و دستورهای مهم اسلام را برای آنها بیان کرد، به خصوص پیروی از قرآن و سنت را تاکید کرد. پس از مراسم حج مسلمانان آماده حرکت به شهرهای خود شدند. پیامبر(ص) هم عازم مدینه شد. وقتی به سرزمین غدیرخم رسید، جبرئیل از سوی خدا فرود آمد و آیه 67 سوره مائده را بر پیامبر نازل کرد: "ای پیامبر آنچه از سوی پروردگارت بر تو نازل شده است به طور کامل به مردم برسان و اگر نکنی، رسالت او را انجام نداده ای و خداوند تو را از خطرات احتمالی مردم حفظ می کند." روز پنجشنبه 18 ذی الحجه دهم هجرت به دستور پیامبر در غدیرخم منبری از جهاز شتران ترتیب داده شد که پیامبر(ص) بر فراز آن رفت و پس از حمد و ثنای خدا، خم شد و دست علی(ع) را گرفت و بلند کرد و فرمود: هرکس که من مولا و رهبر او هستم علی رهبر و مولای اوست و این جمله را سه بار تکرار کرد و فرمود: امروز آئین شما را کامل و نعمت خود را بر شما تمام کردم و خشنود گشتم که اسلام دین شما باشد. سرانجام پیامبر (ص) روز دوشنبه 28 صفر، یازدهم هجرت در سن 63 سالگی رحلت کردند.
*اخلاق و رفتار پیامبر
شکی نیست که اخلاق نیک، روش خداپسندانه، مهر و محبت به مردم، از راه های موثر برای نفوذ در دیگران است. راه و روش معاشرت اسلامی، بخش مهمی از اسلام و دستورهای اسلام را تشکیل می دهد.به این ترتیب یکی از عوامل گسترش و حفظ اسلام، حُسن خلق و روش محبت آمیز پیامبر(ص) بود به گونه ای که بسیار دیده می شد، افرادی در برابر عظمت اخلاق پیامبر (ص)، چنان عوض می شدند که تمام تعصبات و عادات چندین ساله جاهلیت را کنار گذاشته و اسلام می آوردند.
آری؛ محمد(ص)، به پیامبر خوبی ها و مهربانی ها معروف است و راستگوترین فرد در نزد خدا است. پیامبر(ص) خوش اخلاق ترین، داناترین و مهربان ترین فرد است چرا که پیامبر(ص) در برابر ناملایمات و اخلاق ناپسند مشرکان، صبوری کرد تا اسلام پا گرفت.
ما که امروز ادعای پیروی از سیره و روش پیامبر (ص) و اهل بیت(ع) را داریم باید راستگوترین مردم باشیم و گذشت را در زندگی اجتماعی و فردی خود مدنظر قرار دهیم و برای رویارویی در جنگ نرم دشمن که به بیان رهبری جهاد کبیر است، باورها و تاسی از سیره نبوی را تقویت کنیم.
∎