شناسهٔ خبر: 22117083 - سرویس سیاسی
نسخه قابل چاپ منبع: ایرنا | لینک خبر

تشدید اختلافات در اقلیم کردستان/رویدادها و تحولات عراق در یک نگاه/دوم آبان

صاحب‌خبر -

** با توافق فراکسیون های حزب دمکرات، اتحادیه میهنی و اتحاد اسلامی کردستان عراق؛ فعالیت پارلمان اقلیم که ششم نوامبر سال جاری (15 آبان) دوره چهار ساله آن به پایان می رسد، به مدت 8 ماه تمدید شد.
تمدید فعالیت پارلمان اقلیم با واکنش منفی برخی از احزاب دیگر از جمله فراکسیون جنبش تغییر در پارلمان اقلیم کردستان عراق مواجه شد.
جنبش تغییر و جماعت اسلامی کردستان عراق خواهان تشکیل دولت نجات اقلیم و آغاز مذاکرات با بغداد هستند.

** شورای استانی سلیمانیە در نشست فوق العاده امروز این شورا ضرب الاجلی 15 روزه برای تشکیلات اقلیم کردستان به منظور آغاز گفت وگو با بغداد و حل مشکلات فی مابین تعیین کرد.
این شورا با صدور بیانیه ای تاکید کرد: در صورتی کە دولت اقلیم ظرف ۱٥ روز گفت وگو با بغداد را به منظور حل مشکلات از جملە حقوق کارمندان اقلیم آغاز نکند، این شورا بە طور مستقل برای حل مشکلات با بغداد وارد عمل خواهد شد.

** آزاد محمد رئیس شورای استانی سلیمانیه دیروز در گفت وگو با آژانس خبری سلیمانیه نیوز گفته بود که فردا (سه شنبه) شورای استانی سلیمانیه جلسه فوق العاده تشکیل خواهد داد و از اقلیم کردستان عراق خواهد خواست تا بودجه استان و نفت مورد نیاز مردم استان را تامین کند؛ اگر دولت اقلیم کردستان عراق در سریع ترین زمان ممکن بودجه این استان را پرداخت نکند، درخواست های خود را برای پرداخت بودجه استان سلیمانیه در مکان دیگری مطرح خواهیم کرد.

** سید حسین موسویان عضو سابق تیم مذاکره کننده هسته ای ایران و پژوهشگر دانشگاه پرینستون، طی نشستی در دانشگاه جان هاپکینز آمریکا با همکاری موسسه خاورمیانه واشنگتن، با اشاره به هشت اولویت سیاسی ایران در روابط با عراق، مانند 'روابط دوستانه و همزیستی مسالمت آمیز'؛ 'حفظ تمامیت ارضی و جلوگیری از تجزیه عراق'؛ 'پاکسازی تروریسم' و 'معاهده مرزی سال 1975 بین دو کشور'، تاکید کرد که آمریکا و عربستان حق مداخله درباره حضور ایران یا حزب الله در عراق را ندارند.
موسویان با توضیح این واقعیت که عراق کشور مستقلی است و خود تصمیم می گیرد چگونه با داعش بجنگند و چه کشوری در مبارزه با داعش چه نقشی ایفاء کند؛ گفت: ایران صرفا به خاطر دعوت دولت عراق برای مقابله با تروریسم در آن جا حضور دارد. آمریکا هم به خاطر دعوت دولت عراق در این کشور حضور دارد. لذا آمریکا و عربستان حق مداخله در مورد حضور ایران یا حزب الله در عراق ندارند و از طرفی اگر دوستان سعودی ما مخالف هستند، آیا حاضرند به دولت عراق تضمین بدهند که اگر ایران و حشد الشعبی و حزب الله کنار بکشند، می توانند نیروی نظامی بفرستند و مساله داعش را حل کنند؟ نه تنها عربستان، بلکه هیچ یک از دولت های عربی نیز چنین توانی ندارند.

** گزارش امروز شبکه المیادین حمله رکس تیلرسون وزیر خارجه آمریکا به گروه مقاومت الحشد الشعبی (بسیج مردمی عراق) را به منظور ایجاد درگیری های قومی - مذهبی در خاورمیانه ارزیابی کرد.
به نوشته این رسانه، محور ادعاهای رکس تیلرسون مبنی بر بازگشت نیروهای الحشد الشعبی به کشورهایشان و ارتباط این مساله با وفاداری به ایران با هدف ایجاد درگیری های قومی جدید در عراق و ایجاد حساسیت علیه محور مقاومت و همین طور فشار بر بغداد برای نزدیک شدن به عربستان و دوری از ایران بود، تا عمو سام همچنان در میان تناقض ها به بازی خود در منطقه ادامه دهد.

** قیس الخزعلی دبیر کل عصائب اهل الحق از گروه های مقاومت اسلامی در عراق همزمان با ورود رکس تیلرسون وزیر امور خارجه آمریکا به بغداد و اظهاراتش درباره نیروهای بسیج مردمی (الحشد الشعبی) در حساب توئیتری خود تاکید کرد که واشنگتن باید با پایان یافتن بهانه حضور داعش در عراق، نیروهایش را از کشور خارج کند.

** وزیر خارجه آمریکا که دوشنبه شب وارد بغداد شد، کمی پیش از ورود به این کشور الحشد الشعبی را یک نیروی شبه نظامی خارجی خوانده و خواستار بیرون رفتن آن ها از عراق شده بود.

** حیدرالعبادی در دیدار با رکس تیلرسون وزیر امور خارجه آمریکا قاطعانه از نیروی بسیج مردمی عراق (الحشد الشعبی) دفاع کرد و آن ها را امید عراق و منطقه خواند.
نخست وزیر عراق در دیدار با تیلرسون خطاب به وی گفت: الحشد الشعبی یک سازمان رسمی عراق است و قانون اساسی اجازه وجود گروه های نظامی خارج از چارچوب قانونی کشور را نمی دهد؛ آن ها رزمندگان عراقی هستند که با تروریسم جنگیده اند.

** رئیس کابینه اقلیم کردستان عراق دیروز در یک کنفرانس خبری از آمادگی اقلیم برای انجام گفت وگوی جدی با بغداد در چارچوب قانون اساسی خبر داد.
نیچروان بارزانی در عین حال گفت که زمان سفر هیات اقلیم به بغداد هنوز مشخص نیست و منتظر پاسخ بغداد در این زمینه هستند.

** همه پرسی کردستان عراق به ابتکار رهبری حزب دمکرات کردستان عراق در سوم مهرماه 96 در میان موج مخالفت های داخلی، منطقه ای و بین المللی در کردستان عراق و مناطق مورد منازعه میان بغداد و اربیل برگزار شد.
ارتش عراق و پلیس فدرال این کشور از روز دوشنبه هفته گذشته برای اجرای مصوبات پارلمان و دادگاه قانون اساسی این کشور مبنی بر برقراری مجدد حاکمیت دولت فدرال بر مناطقی که تا قبل از ظهور داعش در سال 2014 در اختیار داشته است، به منطقه کرکوک اعزام شدند و توانستند به دلیل عقب نشینی پیشمرگه -عمدتا وابسته به اتحادیه میهنی کردستان عراق- به سرعت در همه این مناطق از جمله چاه های نفت و مراکز دولتی مستقر شوند، اما روز جمعه در حال ورود به شهرک آلتون کوپری (بردی) در جنوب اربیل، با تهاجم پیشمرگه های وابسته به حزب دمکرات (به رهبری مسعود بارزانی) مواجه شدند.

**در پی بازگشت نیروهای ارتش فدرال عراق به مناطق مورد منازعه درخواست ها برای استعفای مسعود بارزانی از پست ریاست کردستان عراق تبدیل به خواسته ای عمومی شده است.
خاورم**7074**1144
خبرنگار: مینا غفرانی آذر* انتشار دهنده: علیرضا جباری

انتهای پیام /*