در واکنش به طرحهای آمریکا برای حذف نیروهای مردمی، حیدرالعبادی، نخستوزیر عراق، خطاب به تیلرسون، وزیر خارجه آمریکا گفت: حشد الشعبی امید عراق و منطقه است.
دفتر فرمانده کل نیروهای مسلح عراق در بیانیهای به اظهارات رکس تیلرسون که به عراق سفر کرده است، اعلام کرد عراقیها در خاک این کشور میجنگند و هیچ نیروی خارجی درخاک عراق وجود ندارد.
در این بیانیه آمده است؛ نخست وزیر عراق به تیلرسون گفته است که قانون اساسی عراق اجازه نمیدهد که گروههای مسلح در خارج از چارچوب دولت حضور داشته باشند. گقتنی است؛ وزیر خارجه آمریکا که ساعتی پیش وارد بغداد شد، کمی پیش از ورود به این کشور الحشد الشعبی را یک نیروی شبه نظامی خارجی خوانده و خواستار بیرون رفتن آنها از عراق شده بود. العبادی خطاب به تیلرسون گفت: الحشد الشعبی یک سازمان رسمی است، قانون اساسی اجازه وجود گروههای نظامی خارج از چارچوب قانونی کشور را نمیدهد.
وی گفت: الحشد الشعبی رزمندگانی عراقی هستند که با تروریسم جنگیدند و از کشورشان دفاع کردند و فداکاریهایی کردند که درپیروزی بر داعش سهیم بود. دفتر نخست وزیری عراق نیز به اظهارات رکس تیلرسون وزیر امور خارجه آمریکا درباره نیروهای الحشد الشعبی واکنش نشان داد و این اظهارات را به منزله دخالت در امور داخلی عراق دانست. دفتر فرمانده کل نیروهای مسلح عراق روز دوشنبه در بیانیهای به اظهارات رکس تیلرسون که به عراق سفر کرده است، اعلام کرد عراقیها در خاک این کشور میجنگند و هیچ نیروی خارجی درخاک عراق وجود ندارد. براساس این بیانیه، هیچ طرفی حق دخالت در امور داخلی عراق را ندارد، و برای عراقیها تعیین تکلیف کند که باید چه کنند. همچنین رئیس سازمان بدر عراق با تاکید براینکه حضور وزیر خارجه آمریکا در بغداد مورد استقبال نیست، خواستار عدم استقبال از او شد. هادی العامری افزود: ما خواهان آن هستیم تا زمانی که تیلرسون از اظهارات غیرمسئولانه اش در قبال نیروهای مردمی عراق عذرخواهی نکرده است از او استقبالی صورت نگیرد.«احمد الاسدی» سخنگوی نهاد الحشد الشعبی عراق درخصوص سخنان «رکس تیلرسون» که الحشد الشعبی را گروههای شبه نظامی خارجی خوانده بود، تأکید کرد: فقط عراقیها هستند که در عراق با داعش میجنگند.
او در گفتوگو با شبکه المیادین، ادامه داد: سخنان تیلرسون درخصوص حضور شبه نظامیان خارجی در عراق، توهین به خون شهدای عراقی است. الاسدی در ادامه از وزیر خارجه آمریکا خواست تا از مردم عراق عذر خواهی کند. خبر دیگر از عراق آنکه فراکسیونهای پارلمان سه حزب کُردی در منطقه کردستان بر روی تمدید ۸ ماهه دوره فعالیت پارلمان کنونی این منطقه توافق کردند. «دلیر ماوتی» رئیس فراکسیون اتحادیه میهنی کردستان گفت: ما با حزب دموکراتیک و اتحاد اسلامی توافق کردیم که دوره پارلمان کنونی منطقه کردستان برای ۸ ماه دیگر، تمدید شود.
«شیلان جعفر علی» نماینده پارلمان حزب دموکراتیک کردستان نیز در گفتوگو با «الغدپرس» اظهار داشت که احزاب کردی حاضر در پارلمان با تمدید دوره فعالیت پارلمان کنونی موافقت کردند. خبر دیگر آنکه منابع آگاه از اعزام نیروهای عراقی به یکی از گذرگاههای مرزی مشترک منطقه کردستان و ترکیه خبر دادند. یک منبع آگاه نظامی عراق، اعلام کرد که نیروهای ارتش عراق امروز به سوی گذرگاه مرزی «ابراهیم الخلیل» واقع در میان منطقه کردستان و ترکیه اعزام شدند. وی در گفتوگو با «بغداد الیوم»، اظهار داشت: این نیروها، صبح امروز به سوی این گذرگاه حرکت کردند. پسر دبیرکل مرحوم حزب اتحادیه میهنی کردستان اعلام کرد که به زودی برای مذاکره در چارچوب قانون اساسی عازم بغداد خواهد شد.
«بافل طالبانی» پسر مرحوم «جلال طالبانی» رئیسجمهور سابق عراق و دبیرکل حزب «اتحادیه میهنی»،، اعلام کرد که به زودی به بغداد سفر خواهد کرد. خبر دیگر آنکه روزنامه الحیاة از رایزنیهایی که برای اتحاد میان گروههای کرد و توقف تنشها میان آنها و اتهام یکدیگر به خیانت برقرار است، خبر داد و نوشت، عدم حضور مسعود بارزانی، رئیس اقلیم کردستان عراق یکی از شروط دولت بغداد برای آغاز مذاکرات است. گذرگاه مرزی فیش خابور تنها نقطه ارتباط با سوریه از طریق مرزهای اقلیم کردستان عراق و تنها نقطه ارتباطی میان خاک عراق و ترکیه است.
روابط میان بغداد و اربیل درپی برگزاری همهپرسی از سوی این اقلیم در سپتامبر گذشته دچار تنش شد و حیدر العبادی، نخست وزیر عراق مجبور به درپیش گرفتن اقداماتی از جمله توقف پروازهای بینالمللی در دو فرودگاه اربیل و سلیمانیه و درخواست از اقلیم برای تحویلتمامی مدیریت گذرگاههای مرزی زمینی شد.
پاسخ العبادی به ادعاهای تیلرسون علیه نیروهای مردمی
الحشدالشعبی امید عراق و منطقه است
صاحبخبر -
∎