شناسهٔ خبر: 2081141 - سرویس فرهنگی
نسخه قابل چاپ منبع: ایسنا | لینک خبر

/نمایشگاه تدبیر و امید/

آغاز رسمی نمایشگاه مطبوعات با تاکید بر آزادی رسانه‌ها

وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی دخالت دولت در رسانه‌ها را مغایر با امنیت اجتماعی می‌داند و می‌گوید: دولت عقیده‌مند است که امور نظارتی را با رعایت حقوق حاکمیت به خود رسانه‌ها واگذار کند.

صاحب‌خبر -

وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی دخالت دولت در رسانه‌ها را مغایر با امنیت اجتماعی می‌داند و می‌گوید: دولت عقیده‌مند است که امور نظارتی را با رعایت حقوق حاکمیت به خود رسانه‌ها واگذار کند.

به گزارش خبرنگار بخش رسانه ایسنا، مراسم افتتاحیه بیستمین نمایشگاه مطبوعات، خبرگزاری و پایگاه‌های خبری روز شنبه 17 آبان‌ماه با حضور علی جنتی (وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی)، علی لاریجانی (رییس مجلس شورای اسلامی)، حسین انتظامی (معاون مطبوعاتی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی)، حجت‌الاسلام والمسلمین حمیدرضا سلیمانی (دبیر ستاد عالی کانون‌های فرهنگی‌ - هنری مساجد و مشاور وزیر ارشاد) و همچنین با حضور جمع کثیری از اهالی رسانه در طبقه دوم شبستان مصلای امام خمینی (ره) آغاز شد.

افتتاح بیستمین نمایشگاه مطبوعات و خبرگزاریها

علی جنتی، وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در این مراسم ضمن عرض تسلیت برای ایام عزاداری محرم اظهار کرد: آزادی و آزادگی در ذات بشر است و هر انسان غیرتمندی آمادگی دارد برای کسب آزادی حتی جان خود را هم فدا کند. چه بسیار انسان‌هایی که در طول تاریخ برای کسب آزادی و رهایی از ظلم قیام کردند و جان‌های گران‌قدرشان را در این راه از دست دادند.

او ادامه داد: «آزادی مسئولانه» شعار بسیار هوشمندانه‌ای است که برای نمایشگاه امسال انتخاب شده که آزادی را در چارچوب قوانین و عرف رایج تعریف می‌کند. آزاده بودن یعنی دستاویز هیچ گروه، شخص و جناح نیز قرار نگرفتن و استقلال در تصمیم‌گیری بدون وابستگی. شعار آزادی مسئولانه را بسیاری از اصحاب رسانه در دنیا مطرح می‌کنند. آزادی مسئولانه به معنای انتشار اخبار و اطلاعات با رعایت چارچوب‌های عرفی، قانونی و اخلاقی و همچنین با پرهیز از دروغ، تهمت، شایعه‌پراکنی، بزرگنمایی و کوچکنمایی است. نظام و دولت جمهوری اسلامی ایران به آزادی رسانه‌ها در چارچوب قانون عمیقا اعتقاد دارد. دولت تدبیر و امید هم تلاش می‌کند به این اصل جامع عمل بپوشاند.

او افزود: وقتی رسانه‌ها بر همایش خود نام آزادی مسئولانه را می‌گذارند به این معناست که به دنبال افزایش فضای آزاد هستند اما نه آزادی بدون قید و شرط. رسانه‌ها به عنوان نماینده افکار عمومی همواره خود را پرسشگر و دولت را پاسخگو می‌دانند اما این به آن معنا نیست که خود آن‌ها نباید به کسی پاسخ دهند و به این معنا نیست که رسانه‌ها می‌توانند هر خلافی را مرتکب شوند و خود را در حد پیاده نظام جریان‌های سیاسی تنزل دهند و در همان حال خود را نماینده افکار عمومی بدانند. رسانه‌ها نیازمند یک میثاق دقیق و اجماعی هستند تا ساز و کار ارزیابی آن‌ها را آسان‌تر کند و در درون خود ساز و کاری ایجاد کند که مجموعه نظام روزنامه‌نگاری و مطبوعاتی ما را از عنصرهایی که در پوشش رسانه به دنبال کارهای دیگر هستند پالایش کند.

او ادامه داد: تدوین یک سلسله ضوابط اخلاقی می‌تواند مسئولیت‌های حرفه‌ای روزنامه‌نگاران را با یکدیگر و با مدیران مسئول نشریات بهبود ببخشد و از سرقت‌های ادبی و بی‌توجهی احتمالی برخی مدیران به حقوق روزنامه‌نگاران و بی‌تعهدی احتمالی برخی روزنامه‌نگاران به رسانه خود کاهش دهند.

افتتاح بیستمین نمایشگاه مطبوعات و خبرگزاریها

جنتی همچنین گفت: تدوین یک سلسله ضوابط اخلاقی می تواند مسوولیت های حرفه‌ای رسانه ها را در ارتباط با یکدیگر و ارتباط با مدیران مسوولان نشریات بهبود ببخشد و از سرقت های ادبی و بی توجهی احتمالی برخی مدیران به حقوق روزنامه نگاران وبی تعهدی احتمالی روزنامه نگاران به رسانه خود جلوگیری کنند.

وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در بخش دیگری از سخنانش با بیان اینکه دخالت دولت در رسانه ها مغایر امنیت اجتماعی است، گفت: دولت عقیده‌مند است که امور نظارتی را با رعایت حقوق حاکمیت به خود رسانه‌ها واگذار کند. بر همین اساس به دنبال این هستیم که سازمان صنفی رسانه‌ها را در قالب قانون به مجلس تقدیم کنیم که چهارچوب مناسبی برای روابط روزنامه نگاران باشد.

او ادامه داد: گمگشته امروز ما اخلاق حرفه‌ای است و رعایت الگوهای اخلاقی از اولویت‌های اصلی رسانه‌هاست که گاه مورد بی‌توجهی قرار می‌گیرد. رسانه به تعبیر امام عظیم شأن ما دانشگاه است. مردم از آن الگو می‌گیرند و گاهی کنش‌های رسانه ها به هنجارهای اجتماعی تبدیل می‌شود. اگر رسانه‌ها دروغ بگویند،‌ تهمت بزنند، ‌حقوق شهروندی را نادیده بگیرند یا آبروی فردی را از بین ببرند، دیگر نمی‌توان گفت این رسانه‌ها به اخلاق حرفه‌ای متعهد هستند.

جنتی همچنین اظهار کرد: دولت خودش باید از رسانه‌داری اجتناب کند. امروز ما شاهد انتشار بسیاری از نشریات دولتی هستیم که باید به تدریج به بخش خصوصی واگذار شود. توجه به بخش خصوصی و کمک به بالندگی آن از اصول مترقی قانون ماست که در اصل 44 بر آن تاکید شده است. این اصل مترقی باید در بخش رسانه‌ها نیز اعمال شود.

جنتی همچنین گفت: قانون انتشار و دسترسی آزاد به اطلاعات که سه - چهار سال معوق مانده بود و آیین‌نامه‌اش باید تصویب می‌شد خوشبختانه در کمیسیون فرهنگی دولت تصویب شده و در یک هفته آینده به تصویب دولت هم می‌رسد. این موضوع کمک خوبی است برای اینکه دولت پاسخگو شود.

وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی سپس ضمن تشکر از شرکت‌کنندگان در مراسم افتتاحیه نمایشگاه مطبوعات گفت: دستان شما را که راویان صدیق اخبار هستید و جان‌های تشنه آگاهی را سیراب می‌کنید به گرمی می فشارم.

به گزارش ایسنا، در بخش دیگری از مراسم افتتاحیه نمایشگاه مطبوعات حسین انتظامی، معاون مطبوعاتی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی با اشاره به حضور علی لاریجانی در مراسم گفت:‌ از آقای علی لاریجانی که عنایت خاصی به حوزه فرهنگ و رسانه دارند با توجه به سوابق ارزشمندشان در این حوزه تشکر می‌کنم که در این مراسم حضور پیدا کرده اند. همچنین از وزیرمحترم فرهنگ و ارشاد اسلامی سپاسگزارم.

او در ادامه با سپاسگزاری از معاونان مطبوعاتی قبلی گفت: بیستمین نمایشگاه مطبوعات، ‌خبرگزاری‌ها و پایگاه‌های خبری از امروز آغاز می‌شود و تا جمعه برپاخواهد بود.

معاون مطبوعاتی سپس با اشاره به حضور 560 غرفه شامل رسانه‌ها و کسب و کار مرتبط با رسانه اظهار کرد: امسال بخش کسب و کار مرتبط با رسانه به نمایشگاه اضافه شده است. امسال روابط عمومی ها نیز به نمایشگاه اضافه شده‌اند. امسال نیز کسب و کار مرتبط با رسانه شامل چاپ،‌ توزیع و فناوری اطلاعات و ... در نمایشگاه حضور دارند. گروه دیگری که در نمایشگاه امسال حضور دارند نشریات دانشجویی هستند که تحت نظارت وزارت علوم، وزارت بهداشت و دانشگاه آزاد اسلامی در نمایشگاه حضور خواهند داشت.

افتتاح بیستمین نمایشگاه مطبوعات و خبرگزاریها

او همچنین اضافه کرد:‌ تغییری که امسال بر تقسیم‌بندی نمایشگاه رخ داده این است که عمدتاً‌ رسانه‌ها بر اساس موضوعاتشان تقسیم‌بندی شدند به جز روزنامه‌ها، ‌خبرگزاری‌ها و موسسات مطبوعاتی ، ‌سایر رسانه‌ها در قالب موضوعی در نمایشگاه حضور دارند.

انتظامی در ادامه با تشکر از همکاری شورای هماهنگی تشکل‌های مدیران مطبوعات گفت: ورود صنوف به طراحی ها و سیاست‌گذاری ها نمایشگاه از تغییراتی بود که امسال اتفاق افتاد و امیدواریم این تغییرات مقدمه ای باشد که در سالهای آینده جشنواره و نمایشگاه ها را به تشکل‌ها بسپاریم تا دولت از فعالیت های غیر ضروری فاصله بگیرد و نقش خود را در سیاستگذاری، ‌نظارت و اعمال حاکمیت ایفا کند.

معاون مطبوعاتی سپس با اشاره به شعار نمایشگاه بیستم گفت: شعار آزادی مسوولانه معرف نگاه رسانه‌ها به حوزه کاری خود است. کسانی که با آزادی رسانه‌ها مخالفند رسانه‌ها را متهم می‌کنند که به دنبال آزادی بی‌حد هستند. اما قرار است رسانه ها با آزادی مسوولانه به ایفای وظایف خود بپردازند.

مراسم افتتاحیه بیستمین نمایشگاه مطبوعات، خبرگزاری‌ها و پایگاه خبری در میان ازدحام تصویربرداران و عکاسان خبری برگزار شد.

انتهای پیام