شناسهٔ خبر: 19009 - سرویس سیاسی
نسخه قابل چاپ منبع: روزنامه مردم‌سالاری | لینک خبر

تکلیف تحریم‌ها تا 17 مرداد مشخص می‌شود

معامله مستقیم اروپا با ایران

صاحب‌خبر -

گروه سیاسی: اروپایی‌ها درباره اجرای برجام تلاش می‌کنند دل ایران را به دست آورند اما از طرف دیگر نمی‌خواهند «دونالدترامپ» وارد فاز جنگ تجاری شود. اتحادیه اروپایی از روز جمعه اجرای قوانین بازدارنده را علیه تحریم‌های آمریکا آغاز کرد. به گزارش رویترز،رویترز، طرح اتحادیه اروپا برای پرداخت مستقیم پول نفت به ایران پس از آنکه آمریکا با خروج از توافق هسته‌ای تحریم‌های ایران را باز می‌گرداند، می‌تواند به عنوان آغاز یک جنگ تجاری میان آمریکا و اتحادیه اروپا تلقی شود.
این طرح که توسط منابع آگاه فاش شده است، پرداخت پول نفت خریداری شده از تهران توسط کشورهای عضو اتحادیه اروپا به بانک مرکزی ایران را از طریق یورو ممکن می‌کند. این اقدام بخشی از اقدامات طراحی شده از سوی اتحادیه اروپا برای حفظ توافق هسته‌ای با ایران پس از خروج آمریکا از این توافق است.
روزنامه فایننشیال تایمز به نقل از تحلیلگران نوشت که این اقدام نگرانی را در میان رهبران اروپایی از جمله امانوئل مکرون رئیس‌جمهور فرانسه ایجاد کرده که ممکن است به یک مناقشه جدید میان بروکسل و واشنگتن تبدیل شود. 
کمیسیون اروپا روز جمعه از آغاز فرآیند مقررات مسدود کننده برای محافظت از شرکت‌های اروپایی خبر داد که از این شرکت‌ها می‌خواهد با تحریم‌های آمریکا علیه ایران همکاری نکند.
به نوشته فایننشیال تایمز، این اقدام به تهران اجازه می‌دهد تا درآمدهای حاصله از نفت خود را به ویژه درصورت بازگردانده شدن تحریم‌های آمریکا که شرکت‌های اروپایی فعال در داد و ستدهای نفتی با ایران را هدف قرار می‌دهد به صورت مستقیم دریافت کند.
این روزنامه همچنین به نقل از تاجران نفت گزارش داد که پرداخت مستقیم پول به بانک مرکزی ایران می‌تواند به میزان زیادی برای شرکت‌های نفتی کوچکتر اروپا موثر باشد که حضور بین‌المللی بزرگ یا تعامل گسترده‌ای با آمریکا ندارد.
با این حال این پرسش وجود دارد که این اقدام تا چه اندازه می‌تواند موثر یا قابل اجرا برای شرکت‌ها و تاجرانی باشد که رد پای جهانی بیشتری دارند. شرکت‌های تجاری بزرگ حضور گسترده‌تری در آمریکا دارند که این تجارت برای آنها بسیار مهمتر از تعامل با ایران است. از این رو آنها رویکرد محتاطانه‌تری در قبال ایران اتخاذ می‌کنند.خروج برخی شرکت‌های اروپایی از اقتصاد ایران ، اتفاقی است که تهران را درباره توانایی‌های بروکسل دچار تردید کرده است.
موعد هشت آگوست
در میان تمام چانه زنی‌های دیپلماتیک آشکار و پنهان، «میگل آریاس کانیته» کمیسیونرانرژی اتحادیه اروپایی خود را به تهران رسانده تا با مقامات عالی رتبه ایران دیدار داشته باشد. سخنگوی سازمان انرژی اتمی با اشاره به اهمیت این سفر که بلافاصله پس از تحولات اخیر در چارچوب برجام انجام شد، گفت: «این اولین سفر یک مقام بلندپایه اروپایی بود که بعد از خروج آمریکا از برجام انجام شد. طرف اروپایی به پایبندی به تعهداتش در چارچوب برجام اشاره کرد. علاوه بر این، این سفر حاوی یک پیام مثبت برای جامعه بین‌المللی بود و اینکه اگر کسانی مشکلاتی برای برجام ایجاد می‌کنند اما این توافق همچنان ادامه دارد.»
بهروز کمالوندی گفت: «اروپایی‌ها مکانیزم‌هایی را برای مقابله با تحریم‌های آمریکا در نظر گرفتند که این مکانیزم‌ها تا هشت آگوست که تحریم‌های آمریکا شروع به اجرایی شدن می‌کند، باید برقرار شود. این مکانیزم‌ها از شرکت‌های اروپایی در مقابل تحریم‌های آمریکا علیه ایران حمایت می‌کند و شرکت‌های اروپایی را موظف می‌کند به تحریم‌های فرا سرزمینی توجه نکنند.»
کمالوندی ادامه داد: «طرف اروپایی درصدد است کانال بانکی فراهم کند که تامین مالی و نقل و انتقالات مالی میان ایران و اروپا از این طریق انجام شود. »
کمالوندی در خصوص اقدامات احتمالی سازمان انرژی اتمی در واکنش به بر هم خوردن برجام، اظهار کرد: «سازمان می‌تواند اقداماتی را شروع کند اما ترجیح ما این است که برجام بیش از این صدمه نبیند و اروپا مکانیزم‌هایی را برای عبور از تحریم‌ها ایجاد کند. البته باید خاطر نشان کرد اروپایی‌ها صرفا از ناحیه برجام تحت فشار آمریکا نیستند بلکه در حوزه‌هایی از جمله آب و هوا و یا موضوع کره شمالی که عملا از سوی آمریکا در حاشیه قرار گرفته‌اند، اختلافاتی وجود دارد.»
وی تاکید کرد: «درهای همکاری با اروپا باز است. اگر بتوانیم به مکانیزمی برسیم که بدون آمریکا برجام ادامه پیدا کند، می‌توانیم به همکاری‌هایمان ادامه دهیم. اتحادیه اروپا تاکنون اقدامات زیادی از جمله ایجاد یک مرکز عالی ایمنی هسته‌ای در ایران اقدام کرده است و همچنین در زمینه ایمنی و همکاری‌های صلح‌آمیز و مشارکت در یورو فیوژن در حوزه گداخت هسته‌ای تعاملات مثبتی داشته‌ایم و اروپایی‌ها تاکید دارند که همچنان از فعالیت با ایران حمایت می‌کنند.»
وی در پاسخ به خبرنگار ایسنا مبنی بر اینکه چنانچه مذاکرات ایران با اروپایی‌ها برای ادامه اجرای برجام موفق نباشد و تصمیم به خروج از برجام گرفته شود، آیا اروپایی‌ها همراه با آمریکا علیه ایران در شورای امنیت سازمان ملل و یا یکجانبه اقدام به تحریم ایران خواهند کرد، گفت: «در این رابطه هفته گذشته در کمیسیون امنیت ملی به طور مفصل صحبت شد و تاکید شد سازمان انرژی اتمی برای همه شرایط آماده است و ظرفیت بازگشت به شرایط قبل و حتی جلوتر از آن از سوی سازمان وجود دارد و این مساله را با عدد و رقم و توضیحات کافی به کمیسیون ارائه کردیم و نمایندگان مطمئن شدند که سازمان ظرفیت لازم را برای برگشت‌پذیری در صورت هرگونه خلف وعده 
کلی دارد.»
کمالوندی در ادامه در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه در صورت خروج ایران از برجام، روند تعامل و همکاری ایران و آژانس در چه سطحی خواهد بود، افزود: «ما در حال حاضر دو نوع تعامل با آژانس داریم که البته در ارتباط با برجام سه نوع تعامل است. طبیعی است اگر برجامی در کار نباشد نوع سوم (تعهدات برجامی) حذف می‌شود و تعامل نوع دوم یعنی پروتکل الحاقی نیز منتفی می‌شود و تعامل ما با آژانس در سطح پادمان جامع می‌ماند که همه اعضای آژانس در این سطح هستند.»
سخنگوی سازمان انرژی اتمی خاطرنشان کرد: «اینکه بخواهیم فراتر از پادمان جامع فعالیت‌هایمان با آژانس را کاهش دهیم به مفهوم خروج از ان‌پی‌تی است که در این رابطه مسئولان عالی نظام تصمیم می‌گیرند.»
وی ادامه داد: «وزارت خارجه از طریق مکانیزم پاراگراف ۳۶ برجام کار شکایت و اعتراض به خروج آمریکا از این توافق به کمیسیون مشترک برجام را شروع کرده است که مسیر خاص خودش را دارد. در چارچوب کمیسیون مشترک برجام این امکان وجود دارد که ایران بخشی یا همه تعهداتش را اجرا نکند.»
گفتنی است که کمیسیونر اتحادیه اروپایی اجرای تمام تعهدات برجامی ایران را مورد تاکید قرار داد و خبر از مذاکرات مثبت در تهران داد. میگل آریاس کانتیه به ایران اطمینان داده که اروپا با وجود خروج آمریکا از برجام خواهان ادامه روابط تجاری با تهران است.آقای کانتیه در یک نشست خبری گفت: «به دوستان ایرانی خود این پیغام را رساندیم که تا وقتی به برجام متعهد باشند، ما اروپایی‌ها هم تعهدات خود را انجام خواهیم داد. موضع طرف ایرانی هم همین است.»
پیشتر «علی اکبر صالحی» رئیس سازمان انرژی اتمی ایران گفته بود در صورتی که اروپا هم به برجام متعهد نماند، ایران امکان این را دارد که غنی‌سازی ۲۰ درصدی را از سر بگیرد.
در این میان؛  نشریه پولیتیکو خبرداده، اکنون که دولت ترامپ از توافق هسته‌ای با ایران خارج شده و متحدان اروپایی‌اش را خشمگین کرده، آماده است تا درباره یک طرح جایگزین یا همان Plan B صحبت کند.
«مایک پومپئو» وزیر امور خارجه آمریکا قرار است روز دوشنبه در بنیاد هیرمتیج یک سخنرانی ارائه دهد که به گفته مقامات در آن، یک استراتژی جامع برای مقابله آمریکا و اروپایی‌ها با فعالیت‌های غیرهسته‌ای ایران را تشریح خواهد کرد.

برچسب‌ها:

نظر شما