به گزارش ایرنا، علی اکبر صالحی در برنامه دست خط در پاسخ به سئوالی درباره شروط چهارگانه رهبر انقلاب برای مذاکرات گفت: آقا اجازه داده بودند که وزارت خارجه مذاکرات با آمریکا را محرمانه را پیش ببرند – کسی باید این دو را با هم هماهنگ میکرد و رئیس جمهوری باید هماهنگ کننده این دو راه باشد که وی آن زمان اعتقادی به مذاکرات به این صورت با آمریکا نداشت.
رئیس سازمان انرژی اتمیایران در باره دیگر شروط رهبری توضیح داد: مذاکره کننده در حد وزیر خارجه نباشد. دیگر اینکه غیر از مسائل سیاسی یا غیرهستهای مذاکره نشود. مذاکره برای مذاکره نباشد، یعنی مانند ۱+۵ نباشد که چند سال مذاکره کنیم.
وی در باره شرط چهارم رهبر معظم انقلاب در این ارتباط تاکید کرد: این که رئیس جمهوری به عنوان کسی که رئیس شورای عالی امنیت ملی است – زیرا دو راه بود، آقای جلیلی دبیر شورای امنیت ملی بود و ۱ +۵ را پیش میبرد و آقا(رهبر معظم انقلاب) نیز اجازه داده بودند که وزارت خارجه مذاکرات با آمریکا را محرمانه را پیش ببرند- کسی باید این دو را با هم هماهنگ میکرد که شرط چهارم این بود که رئیس جمهوری هماهنگ کننده این دو راه باشند.
صالحی گفت: رئیس جمهوری سابق اعتقادی به مذاکرات به این صورت با آمریکا نداشت. به من هم میگفت اشتباه میکنید و جلو ما را هم نگرفت و تشویق هم نکرد.
وی در پاسخ به این سئوال که ‘اگر این کار انجام میشد جلو میافتادیم؟’ گفت: بله. اکنون هم گفتن این مسائل فایده ندارد. اوباما در آن زمان در آستانه انتخابات دور دوم خود بود و گزارشات آن زمان مشخص است و ببینید تقاضای آمریکاییها در آن زمان چه بود.
صالحی ادامه داد: در آن زمان این آمادگی وجود داشت و به این شرایط نمیافتاد. اصلا جور دیگر شد و ابعادش بسیار وسیع شد. دکتر(احمدی نژاد) جلو ما را نگرفت ولی چون ورود پیدا نکرد هماهنگی بین وزارت خارجه و دبیرخانه شورای عالی امنیت ملی خیلی سخت شده بود.
بهره برداری از تولید ایزوتوپهای پایدار در فردو تا یک ماه آینده
رئیس سازمان انرژی اتمی درباره تولید ایزوتوپهای پایدار پزشکی که قرار بود در فوردو انجام شود هم گفت: این هم کار بسیار بزرگی است. یک بار یک کلنگ زنی در فوردو داشتیم و چند ماه پیش رسانههای ملی هم آمدند و بازتاب خوبی دادند. الان به بهره برداری رسیدیم و انشاالله افتتاحیهای در فوردو درباره ایزوتوپهای پایدار خواهیم داشت.
تولید ایزوتوپهای پایدار کار بسیار بزرگی است. مثلا در برجام یکسری محدودیتهایی پذیرفتیم که خیلی آن محدودیتها ما را در ماموریتهای اصلی در صنعت هستهای با مشکل روبرو نمیکند در عوض امتیازاتی گرفتیم. یکی از اینها کمک در تولید سوخت است. سوخت هستهای کار بسیار مهمی برای نیروگاههاست. یکی هم ایزوتوپ پایدار است. وی درباره موجودی مواد غنی شده در داخل گفت: مقداری اورانیوم غنی شده ۲۰ درصد داریم که سوخت مورد نیاز است و میتوانیم تا ۳۰۰ کیلوگرم اورانیوم غنی شده ۶۷ر۳ داشته باشیم.
مجری برنامه دست خط پرسید:’یک سند محرمانه شما با آقای مونیز امضا کردید. که هیچ چیز هم از آن درنیامده است. که گفته میشود سند محرمانه در مورد موضوع آینده هستهای مان است و یکی دو خبرگزاری خبری در موردش دادند. چیزی در این باره نمیتوانید بگویید؟
صالحی پاسخ داد: ما سند محرمانه امضا نکردیم. وقتی کشوری پروتکل الحاقی را امضا میکند برنامه بلندمدتش را به آژانس بدهد. ما برنامه مدت خود را به آژانس برای ۱۵ سال آینده اعلام کردیم. هر کشوری که برنامه بلند مدت خود را به آژانس میدهد اعلام میکند که این برنامه اعلام عمومی نشود. ما هم مطابق همین رویه به آژانس اعلام کردیم این برنامه را به کسی اعلام نکند.
وی تصریح کرد: خیلی چیزهای دیگر هست که ما از آژانس میخواهیم اعلام نکند. مثلا این که چه میزان اورانیوم تولید میکنیم. دلیلی ندارد عمومی شود.
وی در پاسخ به این سئوال که چه زمانی محدودیتی برای غنی سازی و فعالیتهای سایتی نخواهیم داشت؟ بعد از چه مدتی؟ اظهار داشت: اگر بخواهم محدودیت برجامی را عرض کنم، یک سری محدودیتها در چارچوب پادمان است که چه برجام باشد چه نباشد آن بازرسی خود را انجام میدهد. یکسری از محدودیتها در چارچوب پروتکل الحاقی است. بیش از ۱۳۰ کشور عضو این پروتکل هستند که ما هم مثل بقیه کشورها این را میپذیریم که به طور مثال روی مسائل دیگری فراتر از پادمان….. هر چند پروتوکل الحاقی را قبل از برجام من خودم امضا کردم. سال ۱۳۸۳٫ داوطلبانه اجرا میکردیم که بعد دیدیم بدعهدی کردند، متوقف کردیم. الان همان را احیا کردیم.
دست خط درحین مذاکرات
وی در پاسخ به سئوالی درباره دست خطی که در حین مذاکرات نوشته است توضیح داد: این آخرین جلسه بود؛ وقتی که مذاکرات به سرانجام رسید و آخرین جلسهای بود که مذاکره کنندهها و وزرای خارجه و نماینده اتحادیه اروپا، خانم موگرینی، در آنجا جلسه حضور داشت، هر شخصیتی دو تا سه دقیقهای صحبت میکرد و من در طول زمانی که آنجا نشسته بودم از این که شاهد موفقیت به سرانجام رسیدن برجام بودم، در پوست خود نمیگنجیدم. زیرا این بحث مسیر طولانی را طی کرده بود و از سال ۱۳۸۲ این پرونده تصنعی کلید خورده بود و تا سال ۱۳۹۴ ادامه داشت.
وی ادامه داد: من از ابتدا حضور داشتم. همواره هم امیدوار بودم که یک زمانی این پرونده تمام خواهد شد. آن لحظه برای من بسیار خوشایند بود. این پرونده به سرانجام رسید و تمام آن گردنههای سخت را عبور کردیم و توانستیم به لطف الهی با حفظ حقوق ملت بزرگوارمان این مساله را به سرانجام برسانیم. لذا یادداشتی نوشتم که برای خودم بود.
صالحی در پاسخ به این سئوال مجری که آن زمان که این دست خط را مینوشتید تصورتان از برجام چه بود و اکنون که یک و سال واندی گذشته است حس وی نسبت به این سند مهم چیست؟ گفت: چون از ابتدای تولد این پرونده ساختگی تا روز انتها حضور داشتم، برای من بسیار پر معنا بود. همه سنگینیها و مشکلات و پیچیدگیها را شاهد بودم.
من این مذاکرات را کاملا به یاد دارم که چطور سه کشور اروپایی میخواستند اراده خود را به ما تحمیل کنند. بعد همان زمان با این پیشنهاد روبرو شدیم که به دلیل فقدان اعتماد متقابل کار را ۶ ماه متوقف کنیم و بعد از جلب اعتماد فعالیتها مجدد آغاز شود. لذا ۶ ماه فعالیتهای هستهای جمهوری اسلامی ایران متوقف شد ولی یک سال و تا دو سال ادامه داشت.
وی گفت: تا این که به سال ۱۳۸۴ رسیدیم و انتخابات ریاست جمهوری و فعالیتها آغاز شد و این بار با سرعت بیشتر و قدمهای بلند همراه بود. این اخطار را هم بدهم اگر قرار باشد بدقولی کنند بازگشت ما به حالت قبل نیست بلکه برگشت به حالتی بسیار متفاوتتر نسبت به آن چیزی که ما قبل از برجام بودیم خواهد بود. اما واقعاً سئوال باید این باشد اگر برجام را نداشتیم چطور میشد؟. اگر منصفانه ارزیابی کنیم، برجام گشایش زیادی ایجاد کرد. برای خرید نیاز نیست مسیرهای پیچیده را طی کنیم. اگر بخواهیم تجهیزاتی را خریداری کنیم از طریق کانال خرید اقدام میکنیم. لذا برجام خیلی راه را باز کرده است. اعتماد کاملاً سلب شده است و طرفین نسبت به یکدیگر اعتماد ندارند. این یک واقعیت است.
ایران؛ مناسب ترین برای سرمایهگذاران
رئیس سازمان انرژی اتمیگفت: اقتصاد ایران درونزا و در حال اوج است و مناسبترین کشور برای سرمایه گذاران خارجی است.
وی در مصاحبه با خبرنگار روزنامه وینر سایتونگ اتریش پیرامون جایگاه اقتصادی و سیاسی ایران کنونی گفت: اقتصاد ایران طی ۳۸ سال به ویژه به دلیل جنگ و تحریمهای ظالمانه درون زا شده و به سمت بروننگری در حال حرکت است. اقتصاد ایران روی سکوی پرتاب قرار گرفته و در حال اوج گرفتن قرار دارد.
صالحی خاطرنشان کرد: ایران به لحاظ موقعیت استراتژیکی با توجه به واقع شدن بین دریای خزر و خلیج فارس، به لحاظ ژئوستراتژیکی و داشتن ذخایر غنی انرژی، وجود زیرساختهای لازم، قرار گرفتن در مسیر تاریخی جاده ابریشم، بازار ۴۰۰ میلیونی منطقه، داشتن نیروی انسانی ماهر و جوان و از همه مهمتر وجود امنیت و ثبات علیرغم بیثباتیها و ناامنیها در منطقه، از مناسبترین کشورها برای سرمایه گذاران خارجی است.