شناسهٔ خبر: 15165820 - سرویس اجتماعی
نسخه قابل چاپ منبع: روزنامه مردم‌سالاری | لینک خبر

رهاشدن فاضلاب زندان‌هاي ‌«مرکزي و پارسيلون» لرستان در زمين‌هاي زراعي

صاحب‌خبر -

‌با ورود فاضلاب زندان مرکزي و پارسيلون به زمين‌هاي زراعي تعدادي از روستاهاي شهرستان خرم‌آباد، سلامت اهالي آنها را به مخاطره مي‌اندازد.‌ به گزارش ايسنا، رهاسازي فاضلاب زندان مرکزي و پارسيلون در عرصه‌هاي کشاورزي و منابع طبيعي درروستاهاي مسير اين فاضلاب که از توابع شهرستان خرم‌آباد هستند، تبديل به يک معضل زيست محيطي بزرگي‌ شده است و آسيب‌هاي مستقيم و غيرمستقيم ناشي از اين بي توجهي بر کسي پوشيده نيست، در نهايت جامعه روستايي و دوستداران محيط زيست حل اين مشکل را از مديران مطالبه مي‌کنند. در اين‌باره دکتر علي حقي‌زاده عضو هيات علمي دانشگاه لرستان به ايسنا گفت: فاضلاب همواره به عنوان يک آلاينده اصلي در محيط زيست انساني و طبيعي مطرح است و تقريبا مي‌توان گفت 99.9 درصد فاضلاب را آب تشکيل مي‌دهد و تنها 0.1 درصد آن از مواد خارجي شامل ذرات محلول، معلق«قابل ته‌نشين و غير قابل ته‌نشين»، آلي و معدني تشکيل شده است و اين موضوع اهميت تصفيه و استفاده مجدد از فاضلاب را نشان مي‌دهد. وي با بيان اينکه هر متر ‌مکعب فاضلاب خام 40 تا 60 متر مکعب آب تميز آشاميدني را آلوده مي‏‏کند، افزود: تأثيرات نامطلوب زيست‌محيطي ناشي از دفع نادرست فاضلاب در حدي است که امروزه اجراي طرح‌هاي تصفيه فاضلاب در مناطق شهري مهم و داراي اولويت تلقي مي‌شود.

عضو هيات علمي دانشگاه لرستان مهم‌ترين اهداف احداث سامانه‌هاي تصفيه فاضلاب را حفظ بهداشت همگاني و محيط ‌زيست، جلوگيري از آلودگي منابع آب و استفاده مجدد از فاضلاب تصفيه‌شده در بخش‌هايي چون کشاورزي و صنعت دانست و با بيان اينکه در کشور ما نيز مانند ساير نقاط دنيا افزايش جمعيت شهرها و در نتيجه بالا رفتن ميزان مصرف آب سبب توليد روز افزون فاضلاب شده است، بيان کرد: اين امر موجب بروز اشکالات و نارسايي‌هايي در جوامع شهري و حتي روستايي کشورشده و روز به روز هم در حال زياد شدن است. وي گفت: اين اشکالات عموماٌ مسايل بهداشتي و آلودگي محيط، به هم‌خوردن رابطه‌ي طبيعي بيلان آب و بالا آمدن سطح آب‌هاي زيرزميني و آلودگي منابع مختلف پذيرنده است و آمار منتشره از سوي مراکز درماني کشور نشان مي‌دهد، بيماري‌هايي نظير انواع هپاتيت، اسهال‌ها، انگل‌هاي روده‌اي و ساير انواع بيماري‌ها به دليل وجود آلودگي محيط ناشي از دفع نادرست فاضلاب‌هاست.

اين مدرس دانشگاه لرستان با اشاره به اينکه اين بيماري‌ها در شهرهاي مختلف از قبيل بوشهر، بندر عباس، سنندج، کرمانشاه و ديگر شهرها شيوع پيدا کرده است، افزود: بالا آمدن سطح آب‌هاي زيرزميني در مناطق جنوبي تهران، تبريز و شيراز، وجود نيترات بيش از اندازه در آب‌هاي زيرزميني شهر مشهد و جنوب تهران بر اثر آبياري با فاضلاب‌ها نمونه‌هايي از اين قبيل مسايل هستند که سال به سال حادتر شده و هر چه ديرتر اقدام موثر صورت گيرد مشکلات بزرگتر خواهد بود. حقي زاده با اشاره به آثار آلودگي فاضلاب‌ها بر منابع آب، خاک، هوا و انسان، تصريح کرد: ورود فاضلاب تصفيه نشده به محيط زيست و منابع طبيعي آب، چه آن‌هايي که روي زمين و چه آن‌هايي که در زير زمين قرار دارند، موجب آلوده شدن اين منابع به ميکروب‌هاي بيماري‌زا مي‌شود و در اثر تماس انسان با اين منابع، خطر گسترش بيماري‌ها ميان مردم به وجود مي‌آيد. وي بيان کرد: وارد شدن فاضلاب‌هاي تصفيه ‌نشده به محيط ‌زيست موجب آلودگي اين محيط شده که بجز خطرهاي مستقيمي که براي بهداشت مردم به دنبال دارد نتايجي ديگر از قبيل مناظر زشت، بوهاي ناخوشايند و سرانجام توليد حشرات بخصوص مگس و پشه را به همراه دارد که خود وسيله‌اي براي جابجا شدن ميکروب‌هاي بيماري‌زا و آلوده‌سازي محيط‌ زيست هستند. عضو هيات علمي دانشگاه لرستان با اشاره به اينکه ورود فاضلاب به اراضي کشاورزي منجر به تغيير در بافت خاک شده و تجمع املاح و کاهش حاصلخيزي و بروز اثرات طولاني مدت روي خاک و گياه مانند افزايش هدايت الکتريکي، افزايش کل جامدات محلول و تغيير نسبت جذب سديم از معايب ديگر اختلاط فاضلاب براي آبياري اراضي زراعي است، گفت: همچنين انتقال عوامل بيماري‌زا از طريق تماس و مصرف محصولات باعث تجمع مواد سمي در محصولات و انتقال در زنجيره غذايي، تجمع مواد سمي خصوصاً فلزات سنگين در بدن و ايجاد انواع سرطان است.

در اين‌باره محمد علي محمدي مدير کل زندان‌هاي لرستان با بيان اينکه فاضلاب زندان پارسيلون طولاني شده و اقداماتي که مربوط به زندان بوده کاملا انجام شده است، اظهار کرد: به عنوان يک دستگاه اجرايي وظيفه مهار و توليد فاضلاب را تا محيطي که مربوط به زندان مي‌شود انجام داده‌ايم.

وي ادامه داد: تصفيه‌خانه‌اي در زندان مرکزي ايجاد شده اما آنچه که مطرح است جلسات متعددي با دادستان مرکز استان و مهندس بازوند استاندار لرستان انجام شده است و نهايتا منتج به اين شد که فاضلاب زندان بايد به شبکه فاضلاب روستايي متصل شود. مدير کل زندان‌هاي لرستان اضافه کرد: در اين راستا پيگيري‌هايي انجام شد و مقرر شد اعتباري از طريق سازمان مديريت برنامه‌ريزي استان در اختيار اداره کل زندان قرار گيرد تا فاضلاب زندان به شبکه فاضلاب روستايي وصل شود. وي گفت: هم‌اکنون کار عملياتي اين مهم اتفاق نيفتاده است.

در اين باره عليرضا کاکاوند مدير عامل شرکت آبفار استان با بيان اينکه جلسات متعددي با مهندس بازوند استاندار لرستان برگزار شد و مصوباتي نيز نتيجه اين جلسه بود مبني براينکه اداره کل زندان‌هاي استان فاضلاب را تصفيه کرده و سپس به محدوده بيرون از زندان هدايت کند، افزود: قرار براين بود پس از اقدامات زندان شرکت آبفار نيز پس از مطالعه در بيرون از زندان طرح را عملياتي کند.

کاکاوند بيان کرد: متاسفانه خروجي فاضلاب زندان خام و تصفيه نشده به زمين‌هاي زراعي اهالي روستاهايي که در مجاورت زندان پارسيلون و مرکزي قرار دارد ريخته مي‌شود. مدير عامل شرکت آبفار لرستان تصريح کرد: مشاور انجام اين طرح را بين 2 تا 10 ميليارد تومان برآورد کرده است.

وي تصريح کرد: مشاور طرح، 4 گزينه را به ما پيشنهاد داد که آنها را به استانداري لرستان اعلام کرديم و قرار شد پس از تامين اعتبار مبلغ مورد نظر به آبفار داده شود تا طرح را عملياتي کند.

در اين باره محمد اصلاني معاون عمراني استانداري لرستان گفت: آبفار و زندان بايد به تهعدات خود در خصوص ساماندهي فاضلاب زندان پارسيلون و مرکزي خرم‌آباد عمل کنند. وي يادآورشد: متاسفانه نه اداره کل زندان‌هاي استان و نه آبفار به تعهدات خود در مورد فاضلاب زندان مرکزي و پارسيلون عمل نکرده‌اند.

دکتر محمد بيرانوندي نماينده مردم خرم‌آباد و چگني در مجلس نيز در اين‌باره به ايسنا گفت: ريخته شدن فاضلاب زندان مرکزي و پارسيلون به اراضي کشاورزي برخي از اهالي روستاهاي تابع شهرستان خرم‌آباد نابجاست و اين موضوع سلامت مردم و محيط زيست را به مخاطره مي‎اندازد. وي ادامه داد: ريخته شدن فاضلاب بدور از جنجال‎هاي خبري دغدغه مردم و کشاورزان منطقه است و مسئولين بايد پاسخگو باشند.

به گزارش ايسنا، موضوع فاضلاب زندان‌هاي مرکزي و پارسيلون علاوه بر ايجاد مشکلات زيست محيطي قطعا سلامت مردم اين اهالي را به مخاطره مي‎اندازد و نياز است مسئولين ذيربط نسبت به حل اين مساله تمهيدات جدي بينديشند.

برچسب‌ها: