صندوق حمايت از كودكان سازمان ملل (يونيسف) با انتشار گزارش جامعي هشدار داد كه در جهان امروز، كم سن و سالترين افراد، بزرگترين قربانيان هستند؛ قرباني خشونت، جنگ، درگيريهاي قومي، فقر و بيماري. طبق اعلام يونيسف، از ميان اين 50ميليون كودك، بيش از 28ميليون نفر به زور از خانه و شهرشان آواره شدهاند. چنين وضعيتي در اثر گسترش جنگ و درگيري در جهان رخ داده است. باقي اين كودكان نيز يا در اثر فقر خانه و ديار خود را ترك كردهاند و به اميد پناهندگي راهي كشورهاي ديگر شدهاند يا در اثر تغييرات آب و هوايي و بيماريهاي همهگير مجبور شدهاند محل زندگيشان را ترك كنند.
سازمان ملل افراد زير 18سال را در دسته كودكان طبقهبندي ميكند و تمامي كنوانسيونهاي بينالمللي براساس اين تعريف تهيه شدهاند. گزارش يونيسف نشان ميدهد تعداد كودكان بيخانمان بين سالهاي 2005 و 2015، دوبرابر شده است. سال گذشته 2كشور سوريه و افغانستان بيشترين تعداد كودكان آواره را داشتهاند. كودكان، حدود يكسوم جمعيت جهان را تشكيل ميدهند اما اكنون با استناد به آماري كه يونيسف منتشر كرده، نيمي از جمعيت 60ميليوني آوارهها در جهان، كودك هستند.
بيخانماني كودكان همه ماجرا نيست. بسياري از كودكاني كه آواره ديگر كشورها شدهاند يا در راه جانشان را از دست ميدهند يا در كمپهاي آوارگان مورد سوءاستفاده قرار ميگيرند. پليس آلمان اعلام كرده طي يك سال اخير، حدود 9هزار كودك پناهجو تنها در اين كشور ناپديد شدهاند. سال گذشته آيلان كردي نيز همانند بسياري از كودكان سوريهاي به همراه خانوادهاش از راه تركيه راهي اروپا شده بود اما اسير امواج دريا شد. مرگ او جهان را بهت زده كرد، اما همچنان جنگ و درگيري در سوريه و ديگر نقاط جهان ادامه دارد. كمتر از 2هفته ديگر سران كشورهاي جهان براي نشست مجمع عمومي، در مقر سازمان ملل جمع ميشوند؛ بارديگر نگاهها به اين نشست است تا شايد راهحلي براي برونرفت جهان از بحران كنوني پيدا كنند.
از هر 200 كودك در جهان، يكي آواره است.
از هر دو كودك آواره، يكي از افغانستان يا سوريه است.
از حدود 50 ميليون كودك آواره، 31 ميليون، آواره ديگر كشورها شدهاند و بيش از 17 ميليون درون خاك سرزمينشان بيخانمان شدهاند.
طي سال گذشته، بهطور متوسط هر روز 2 كودك آواره در راه رسيدن به اروپا جان خود را از دست دادهاند.