شناسهٔ خبر: 15145084 - سرویس بین‌الملل
نسخه قابل چاپ منبع: روزنامه تعادل | لینک خبر

رد پيشنهاد منطقه پرواز ممنوع توسط واشنگتن

آنكارا به دنبال پايگاه نظامي در سوريه است

صاحب‌خبر -

گروه جهان|
 يك روز پس از شكست مذاكرات روسيه و امريكا درباره سوريه، رسانه‌هاي خبري گزارش دادند كه واشنگتن پيشنهاد تركيه براي ايجاد منطقه پرواز ممنوع در شمال سوريه را رد كرده است. رجب طيب اردوغان، رييس‌جمهوري تركيه، در حاشيه اجلاس گروه 20 به روسيه و امريكا پيشنهاد داده بود كه در شمال سوريه منطقه پرواز ممنوع ايجاد شود.
خبرگزاري فرانسه گزارش داده، لري كورب، معاون پيشين وزير دفاع امريكا در توجيه مخالفت واشنگتن با ايجاد منطقه پرواز ممنوع در سوريه گفته‌، اين امر عدم ورود داعش يا جبهه نصرت به اين مناطق را تضمين نمي‌كند. كورب گفته كه ايجاد منطقه پرواز ممنوع در شمال سوريه مستلزم حضور ۱۰هزار نيرو براي تضمين عدم نفوذ تروريست‌ها
 به آنجاست.
اردوغان در حاشيه اجلاس گروه 20 با تاكيد بر ادامه عمليات نظامي ارتش اين كشور در سوريه گفته بود: «عمليات نظامي در سوريه به آزادسازي 400كيلومتر مربع در شمال سوريه از تصرف داعش و افراد مسلح كرد انجاميده است. تركيه براي ايجاد منطقه امن در سوريه تلاش مي‌كند اما قدرت‌هاي بزرگ هنوز با اين مساله موافقت نكرده‌اند. اين در حالي است كه داعش و افراد مسلح كرد تهديدي براي امنيت تركيه هستند.»
رييس‌جمهوري تركيه همچنين با رد انتقادها مبني بر تجاوز نظامي نيروهايش به سوريه گفته بود: «حضور نظامي تركيه در شمال سوريه به منزله تجاوز به حاكميت سوريه نيست. تجاوزي كه مراسم عروسي در غازي‌آنتپ تركيه را هدف قرار داد و ده‌ها كشته برجاي گذاشت يكي از دلايل ما براي اين اقدام نظامي بود. ما با مخالفان سوري در جرابلس توانستيم داعش را از آنجا بيرون كنيم و اين مساله موجب شد ساكنان اين شهر به آنجا بازگردند. حدود ۱۰۰ هزار سوري آماده بازگشت به شهر بعد از پاكسازي آن از تروريست‌ها هستند.»

 حمايت از تركيه در برابر كردهاي سوريه
به اعتقاد كارشناسان، ورود نظامي تركيه در شمال سوريه كه باعث درگير شدنش با «يگان‌هاي مدافع خلق» كرد شد، ايالات متحده را در موضع سختي قرار داده است؛ چراكه هر دو طرف هم پيمان واشنگتن هستند و هر گرايشي به اين طرف يا آن طرف هزينه‌هاي سياسي و نظامي را براي ايالات متحده در بر خواهد داشت. كارشناسان بر اين باورند كه‌ اگر فشارهاي امريكا به ايجاد آرامش تحميلي در شمال سوريه ختم نشود، شرايط در سوريه بحراني‌تر خواهد شد.
روزنامه وال‌استريت ژورنال نوشته كه امريكا از ورود زميني تركيه به شمال سوريه شوكه شد، به‌ويژه بعد از اينكه داعش توسط كردهاي سوريه از شهر منبج بيرون رانده شد. رابرت اولسون، كارشناس روابط بين‌الملل دانشگاه بريتيش كلمبيا مي‌گويد آنچه در اين لحظه براي واشنگتن مهم است، جلوگيري از رويارويي‌هاي جديد در سوريه است كه باعث پيچيده‌تر شدن جنگ با داعش خواهد شد اما در جريان تقابل ترك‌ها و كردها در نهايت جانب آنكارا را خواهد گرفت.
 اولسون در مطلبي در لوب لاگ مي‌نويسد، تركيه چند هدف استراتژيك را در شمال سوريه دنبال مي‌كند كه مهم‌ترين آنها استقرار يك پايگاه نظامي در منطقه جرابلس است. به اعتقاد اولسون، تركيه با استفاده از اين پايگاه نظامي تمامي مناطق تحت كنترل كردهاي سوريه را به مرور زمان هدف قرار داده و تلاش خواهد كرد تا نفوذ كردها را در مناطق مرزي خود كامل از ميان ببرد.
اين كارشناس روابط بين‌الملل در پايان چنين نتيجه‌گيري مي‌كند كه گرچه ايالات متحده در حال حاضر تلاش دارد تا ميان روابط خود با كردهاي سوريه به عنوان متحدان استراتژيك خود در جنگ با داعش و آنكارا توازن برقرار كند اما درنهايت جانب آنكارا را خواهد گرفت.
اولسون مي‌نويسد: «با توجه به اينكه ايالات متحده تاكنون به‌طور ضمني از عمليات‌ نظامي تركيه در شمال سوريه حمايت كرده و با هدف قرار گرفتن كردهاي سوريه به‌طور جدي برخورد نكرده است، اين احتمال وجود دارد كه واشنگتن درنهايت در برابر خواست آنكارا براي استقرار پايگاه نظامي در جرابلس نيز تسليم شود.»
آنكارا در چند ماه اخير با چرخش جدي در سياست‌هاي خود در قبال سوريه، با تاكيد بر اهميت حفظ تماميت ارضي سوريه براي اين كشور، به صراحت اعلام كرده به هيچ‌وجه به شكل‌گيري كريدور كرد در مرزهاي جنوبي خود اجازه نخواهد داد. تركيه از آن بيم دارد كه در صورت اتصال كانتون‌هاي كرد در شمال سوريه (كانتون جزيره، كانتون عفرين و كانتون كوباني) زمينه براي تحريك كردهاي تركيه براي اعلام خودمختاري و تشكيل كردستان بزرگ در منطقه فراهم خواهد آمد.

 حضور تركيه در نشست گروه دوستان سوريه
در همين حال رسانه‌هاي خبري گزارش داده‌اند كه تركيه در نشست وزراي خارجه گروه به اصطلاح «دوستان سوريه» در لندن شركت خواهد كرد. هدف اين نشست بررسي و تاييد طرح هيات عالي مخالفان سوريه در حل بحران اين كشور است. هيات عالي مخالفان سوريه در مذاكرات صلح ژنو اخيرا طرحي را براي حل و فصل بحران اين كشور ارائه كردند كه شامل تشكيل دولت انتقالي با اختيارات كامل بدون حضور بشار اسد، رييس‌جمهور سوريه است. اين هيات بعد از برگزاري نشست‌هايي در رياض، چارچوب اجرايي مرحله انتقالي را براساس بيانيه ژنو و قطعنامه ۲۲۵۴ شوراي امنيت مشخص كرد.
دوستان سوريه متشكل از ۱۱كشور غربي و عربي است كه امريكا، انگليس، فرانسه، آلمان، ايتاليا، عربستان، قطر، تركيه، امارات، اردن و همچنين اتحاديه اروپا جزو اين گروه هستند.
اما مصر ديگر در اين نشست‌ها شركت نمي‌كند. هنوز مشخص نيست جان كري، وزير خارجه امريكا در اين نشست شركت خواهد كرد يا خير. اما وزارت خارجه تركيه اعلام كرد، مولود چاووش اوغلو، وزير خارجه تركيه در نشست مذكور به رياست بوريس جانسون، وزير خارجه بريتانيا شركت مي‌كند.