شناسهٔ خبر: 15136525 - سرویس استانی
نسخه قابل چاپ منبع: روزنامه کائنات | لینک خبر

اخبار ستون

صاحب‌خبر - ۵ اثر ناملموس استان اردبیل
ثبت ملی شد
گروه میراث : سرپرست معاونت میراث فرهنگی اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان اردبیل از ثبت ۵ میراث ناملموس استان اردبیل در فهرست آثار ملی ایران خبر داد.
منصور عالیقدری پیش از ظهر دیروز در جمع خبرنگاران در اردبیل اظهار داشت: در جلسه تخصصی ثبت میراث ناملموس که در دفتر ثبت آثار، حفظ و احیای میراث معنوی و طبیعی سازمان مرکزی برگزار شد، پرونده ثبتی 5 اثر ناملموس استان مورد بررسی قرار گرفت و در نهایت در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسید.
وی بیان کرد: این 5 اثر ناملموس شامل مراسم احسان حسینیه متبرکه اوچدکان، دانش و فن بویاق «رنگرزی» اردبیل، دانش و فن شیرازه بندی و صحافی اردبیل، دانش و فن بورک چیلیگ «کلاهدوزی» اردبیل و دانش و فن چلنگری «آهنگری سنتی» اردبیل است.
عالیقدری با اشاره به اهمیت خاندان صفوی و بقعه شیخ صفی‌الدین در اردبیل، اهمیت کتاب و کتابت در آن دوره و وجود نویسنده‌ای متبحر چون عبدی بیگ در دوره شاه طهماسب و تشکیل کتابخانه بقعه شیخ صفی گفت: یکی از نیازمندی‌های کتاب‌نویسی در آن دوره جلدسازی و صحافی بود که با بررسی جلدهای کتاب‌های آن دوره می‌توان فهمید که جلد و جلدسازی به خاطر حفظ خود کتابت از اهمیت خاصی برخوردار است، بنابراین حفظ و احیای جلدسازی و صحافی در اردبیل از اولویت ها و ضروریات است.
سرپرست معاونت میراث فرهنگی اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان اردبیل تصریح کرد: هنر جلدسازی در اردبیل با توجه به رابطه مستقیم آن با قرآن و کتاب‌های ادعیه به عنوان یک شغل مقدس شناخته شده و بیشتر افرادی که این شغل را انتخاب کرده‌اند مذهبی و مقید به اعمال شرعی بوده‌اند. وی با بیان اینکه اردبیل در گذشته نه چندان دور یکی از قطب‌های آهنگری در ایران بوده است وجود بازار ویژه آهنگران به نام «دمیرچی بازار»، وجود آثار ظریف آهنگری در بقعه شیخ صفی و برخی ابنیه تاریخی و همچنین وجود اصطلاحات بومی این رشته و حضور این اصطلاحات در فرهنگ عامه بر این مدعا دلالت می‌کند، افزود: دمیرچی بازار اردبیل در حال حاضر فقط دو آهنگر دارد که به شیوه سنتی کار می‌کنند.

عملیات ساخت ایستگاه مترو در محدوده برج تاریخی طغرل شهرری متوقف شد
گروه میراث : رئیس اداره میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری شهرستان ری گفت: عملیات جانمایی و ساخت ایستگاه مترو در محدوده برج طغرل و آرامگاه ابن بابویه به دلیل مخدوش کردن حریم این دو بنای تاریخی متوقف شد.
امیر رحیم زاده افزود: موضوع احداث ایستگاه مترو در محدوده برج طغرل و آرامگاه ابن بابویه در جلسه مشترک مسئولان اداره کل میراث فرهنگی استان تهران و شرکت مترو مطرح و مقرر شد این پروژه به دلیل حفظ حریم بناهای تاریخی متوقف شد.
وی با بیان اینکه محافظت از بناهای ارزشمند تاریخی مهم ترین رویکرد مسئولان اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان تهران است اظهار کرد: ساخت ایستگاه مترو و انجام حفاری در حریم بناهای تاریخی علاوه بر ایجاد خسارت به ساختمان بنا، حریم و محدوده بصری آثار تاریخی را نیز مخدوش می کند.
برج طغرل و آرامگاه ابن بابویه از بناهای تاریخی مربوط به دوره سلجوقیان هستند.
این دو بنای تاریخی در خیابان این بابویه شهرری واقع شده اند.  طرح احداث ایستگاه مترو محدوده این دو بنای تاریخی در مسیر خط یک (تجریش - کهریزک) قرار دارد.

مرمت بنای امامزاده هفت معصوم روستای کروژده جوین آغاز شد
گروه میراث : رئیس اداره میراث فرهنگی جوین گفت: عملیات مرمت اضطراری امام زاده هفت معصوم روستای کروژده به دلیل آسیب دیدگی بیرونی بنا آغاز شد.
محمد طاهریان مقدم در گفتگو با آل نور با اشاره به اینکه امامزاده هفت معصوم کروژده در فهرست آثار ملی به ثبت رسیده است، اظهار داشت: بنای این امامزاده در دوران تیموری بنیان و در دوره صفوی مرمت و بازپیرایی شده است. وی افزود: مقبره امامزادگان کروژده که به هفت معصوم شهرت دارد، از بقاع زیارتی است که در منطقه جوین از اهمیت زیادی  برخودار است. رئیس اداره میراث فرهنگی جوین با بیان اینکه مقبره امامزاده هفت معصوم درشمال روستای کروژده  جوین قراردارد، گفت: این مقبره به دلیل آسیب دیدگی بنای بیرونی در وضعیت مناسبی به سر نمی برد.
طاهریان مقدم یادآورشد: به همین دلیل عملیات مرمت اضطراری آن شامل اندود کاهگل بیرونی بنا، بام سازی و تعویض ناودان ها، با مشارکت دهیاری و شورای این روستا آغاز شد. وی در ادامه بیان داشت: فضای داخلی بقعه امامزاده هفت معصوم کروژده به صورت هشت ضلعی است که در اضلاع سه گانه آن طاق نمای دو اشکوبه ای وجود دارد.
رئیس اداره میراث فرهنگی جوین افزود: از جمله عناصر تزئینی داخل بنا، نقاشی های گل و بوته می باشد که کنج اضلاع فضای داخلی را آرایه نموده است. طاهریان مقدم در پایان گفت:مهمترین کتیبه بقعه در زیر گنبد قرار دارد که مضمون آن صلوات و آیات قرآن بوده و تاریخ درج شده برروی آن ۸۱۹ ه.ق است.