شناسهٔ خبر: 15124002 - سرویس اقتصادی
نسخه قابل چاپ منبع: روزنامه تعادل | لینک خبر

«تعادل» روند بازار سرمايه را بررسي مي‌كند

دست رد شاخص‌ها به سينه سهامداران

صاحب‌خبر -

گروه بورس|
بازار سرمايه در روزهاي اخير انرژي لازم براي رشد را ندارد، زيرا به دليل كاهش بازدهي، اغلب فعالان بازار به عنوان تماشاچي به بازار مي‌نگرند. درواقع ركود در بازار سرمايه چنان عميق شده كه تعداد معاملات به 37هزار مورد در روز رسيده است، رقمي كه در 9ماه گذشته سابقه نداشت. بر اين اساس ارزش معاملات نيز توان بالاتر رفتن از رقم 135‌ميليارد تومان را نداشته و در حال درجا زدن است.
به گزارش «تعادل»، براساس ريسك سيستماتيك، خطر كاهش بازدهي در بورس افزايش يافته و فعالان بازار سرمايه نگرانند كه نتوانند بازدهي مورد انتظار خود را از بازار كسب كنند، بنابراين در صورت طولاني شدن ركود در بازار، سرمايه‌گذاران ميزان فعاليت خودرا كاهش داده و در نهايت نقدينگي را از بورس خارج مي‌كنند.
اين نگراني فعالان بازار سرمايه دور از واقعيت نيست، زيرا بر اساس اين گزارش بازدهي شاخص كل طي 6ماه گذشته به منفي 2.19‌درصد رسيده است. بازدهي شاخص صنعت نيز در همين دوره به منفي 2.28‌درصد، بازار اول به منفي 1.75‌درصد و بازار دوم به منفي 3.03‌درصد رسيد. كاهش بازدهي در برخي صنايع بيشتر بوده و سبب سرخوردگي فعالان بازار شده است تا جايي كه بازدهي صنعت خودرو‌سازي در 6ماه گذشته به رقم منفي 15.55‌درصد و صنعت شيميايي به منفي 6.11‌درصدرسيد.
كاهش بازدهي بورس بر اساس ركود صنايع به وجود آمده و كارشناسان معتقدند تا زماني كه وضعيت ركودي در كشور ادامه دارد، نبايد توقع بازدهي بالا از بازار سرمايه را داشت. در همين رابطه محمد غفارپور، يكي از كارشناسان بورس معتقد است بازار سرمايه بايد همانند بازار پول جذاب و پرقدرت باشد و در شرايطي كه وضعيت اقتصاد كشور آنچنان كه بايد مساعد نباشد، هم بانك‌ها در بازار پول و هم بورس‌ها در بازار سرمايه دچار گرفتاري مي‌شوند. اين كارشناس بازار سرمايه وظيفه دولت‌ها را در شرايط سخت اقتصادي كمك به بازار پول و سرمايه دانست و اظهار داشت: دولت در اين شرايط بايد به كمك اين بازارها بيايد تا اين دو بازار بتوانند وظيفه اصلي خودشان را به خوبي ايفا كنند.
غفارپور در پاسخ به اين سوال كه بازار سرمايه دچار چه مشكلي است، ادامه داد: به نظر من بورس در بازار سرمايه گرفتار ترس و نگراني شده است. يكي از نگراني‌ها اين است كه اقتصاد كشور هنوز به رونق كامل نرسيده است و برخي بخش‌ها كماكان در ركود به‌سر مي‌برند. نگراني بعدي اين است كه احساس مي‌كنند از بورس حمايت چنداني نمي‌شود. به گفته وي بدون هيچ شك و شبهه‌يي حمايت دولت از بازار سرمايه هم لازم و هم واجب است و در غير اين صورت بازار مالي كشور همانند ماشين چهارچرخي مي‌شود كه دو چرخ آن گرفتار كم بادي است. اين كارگزار بازار سرمايه ادامه داد: حمايتي كه امروز بازار سهام به آن نياز دارد اعتماد بخشي و اطمينان بخشي به عموم فعالان اقتصادي است مبني بر اينكه دولت به اندازه توجه به بازار پول به بازار سرمايه هم توجه دارد.
مديرعامل سابق كارگزاري بانك ملت در گفت‌وگو با ايسنا همچنين اظهار داشت: برخي از اين اعتمادبخشي‌ها به اين موضوع برمي‌گردد كه فعالان بازار بتوانند به راحتي در بازار عرضه و تقاضا انجام دهند و اين فرآيند قيمت‌ها را بسازد و بالا و پايين ببرد. اين كارشناس بازار سرمايه افزود: اعلام نگراني از نوسان قيمت‌ها و اعلام حبابي شدن برخي قيمت‌ها و اعلام نظراتي مبني بر اينكه براي خريد و فروش‌هاي كوتاه‌مدت (مثلا در ظرف يك هفته) بايد ماليات بيشتري در نظر گرفت، بازار را دچار نگراني ‌كرده و اين حس را القا مي‌كند كه تصميم‌گيرندگان در پي كنترل اين بازار و اتخاذ تصميم‌هاي سخت‌تري براي اين بازار هستند.
غفارپور تصريح كرد: البته شرايط كلي اقتصاد كه به سمت رونق و كاهش نرخ بهره و كاهش نرخ تورم و تك‌نرخي شدن ارز و... پيش مي‌رود خود‌به‌خود مي‌تواند شرايط بازار سهام را هم از ركود به رونق بكشاند. اما اين اعتماد و اطمينان در ميان فعالان بازار سرمايه نيز بايد ايجاد شود مبني بر اينكه دولت نيز خواهان بهبود وضعيت بازار سرمايه و پررنگ بودن نقش آن در اقتصاد كشور است. اين كارشناس بازار سرمايه تاكيد كرد براي رسيدن به چنين بازار پرقدرتي بايد تمامي تصميم‌ها و مصوبات و حتي اظهارنظرهاي محفلي و مجلسي و رسانه‌يي در جهت ايجاد اعتماد و اطمينان به فعالان بازار سرمايه باشد؛ به‌طوري‌كه آنان بدون هيچ منع و دغدغه‌يي بتوانند در چارچوب ضوابط قانوني مبادرت به خريد و فروش كرده و از اين فعاليت در بازار نفع ببرند. غفارپور افزود: براي بزرگ‌تر شدن، مدرن و قدرتمند شدن بازار سرمايه كشور از 27سال پيش تا به امروز زحمات زيادي كشيده شده است. اين بازار به دلايل متعدد گاهي دچار ركود مي‌شود. به نظر من در چنين مواقعي بايد به‌طرق مختلف به اين بازار كمك كرد، البته من حمايت در هنگامه ركود را لازم و منطقي مي‌دانم و در هنگامه رونق نيز بازار به روند طبيعي خود ادامه مي‌دهد.

 دادوستد تالار شيشه‌اي
شاخص كل قيمت و بازده نقدي بورس تهران در پايان معاملات روز دوشنبه 15شهريورماه 95 با افزايش 12واحدي به رقم 706هزار و 522واحد رسيد. شاخص كل هم‌وزن اما بدون تغيير محسوسي امروز روي رقم 14هزار و 249واحد ايستاد. شاخص سهام آزاد شناور نيز با كاهش 54واحدي عدد 84هزار و 969واحد را براي خود ثبت كرد. شاخص بازار اول اما در حالي با افزايش 5واحدي به رقم 53هزار و 687واحد دست يافت كه شاخص بازار دوم با 48واحدي عدد 166هزار و 522واحد را به نمايش گذاشت. امروز شاخص كل فرابورس نيز (آيفكس) با افزايش 4واحدي عدد 797واحد را تجربه كرد. بر اساس اين گزارش امروز معاملات سهام در نماد معاملاتي سه شركت تاپيكو با 36‌واحد، پالايش نفت بندرعباس با 20‌واحد و مخابرات ايران با 15‌واحد افزايش بيشترين تاثير مثبت را در برآورد شاخص كل بورس به نام خود ثبت كردند.
در مقابل معاملات سهام در نماد معاملاتي سه شركت كشتيراني ج.ا.ا با 15‌واحد، سرمايه‌گذاري با 13‌واحد و بانك پاسارگاد با 9‌واحد كاهش، بالاترين تاثير منفي را در محاسبه اين نماگر به دوش كشيدند.
ارزش كل معاملات امروز بورس تهران به بيش از 135‌ميليارد تومان بالغ شد كه ناشي از دست به دست شدن 873ميليون سهم و اوراق مالي قابل معامله طي 37هزار و 989نوبت دادوستد بود. طي معاملات امروز نماد معاملاتي شركت‌هاي شير پاستوريزه پگاه آذربايجان غربي، سيمان كردستان، حق تقدم خريد سهام بين‌المللي محصولات پارس، پرميت، صنايع بهداشتي ساينا از سوي ناظر بازار سهام متوقف و در مقابل نماد معاملاتي اوراق مشاركت ميدكو بازگشايي شد.
امروز بيش از 420ميليون سهم بانك پاسارگاد به ارزش بيش از 45‌ميليارد تومان به كدهاي درون‌گروهي سهامدار عمده منتقل شد. در ميدكو اما امروز 215ميليون سهم به ارزش بيش از 44‌ميليارد تومان كدبه‌كد شد. در جريان بازار عادي معاملات سهام نيز بازارگردان سرمايه‌گذاري سايپا اندكي بيش از 18‌ميليون سهم را كدبه‌كد كرد. در صنعت دريايي ايران نيز كمتر از 30ميليون سهم به ارزش كمتر از 8‌ميليارد تومان كدبه‌كد شد. همچنين بازارگردان فولاد مباركه در جريان بازار عادي سهام امروز اقدام به معاملات انتقالي 18ميليون سهمي به كدهاي درون‌گروهي خود با هدف حمايت از اين سهم در محدوده صفر تابلو كرد. 16‌ميليون سهم گسترش صنايع انرژي آذراب به ارزش بيش از 4‌ميليارد تومان امروز كدبه‌كد شد. 10‌ميليون سهم پتروشيمي مبين نيز به ارزش بيش از 4‌ميليارد تومان كدبه‌كد شد.
بر اساس اين گزارش، بازار سهام امروز بازاري بي‌رمق و با كاهش محسوس حجم معاملات در اغلب نمادهاي معاملاتي مواجه بود بازاري كه به مدد حقوقي‌هاي سنتي خود امروز شاهد بيرون كشيدن شاخص كل بورس از فاز اصلاحي فرو رفته در آن بود. بر اساس اين گزارش، بازار سهام اين روزها به‌شدت نمايشگر وضعيت ركود حاكم بر كسب و كار بوده و انتظار معامله‌گران براي پايان يافتن فضاي كنوني شايد به بعد از اعلام گزارش‌هاي عملكرد 6ماهه شركت‌ها متكي باشد. در اين بين نحوه اطلاع‌رساني برخي ناشران بورسي به وجهه اعتماد در بازار خسارت زده و نقش نهاد ناظر را كمرنگ كرده است.

 دادوستد فرابورس
بازار فرابورس ايران در ميانه هفته معاملاتي جاري دادوستد 341‌ميليون و 506هزار ورقه بهادار به ارزش بيش از يك‌هزار و 173‌ميليارد ريال را تجربه كرد كه اين ارقام در مقايسه با روز گذشته از افزايش محسوسي حكايت داشت.
به گزارش روابط عمومي فرابورس ايران، به موازات رشد متغيرهاي حجم و ارزش معاملات فرابورس پس از چند روز روند ريزشي شاخص كل، شاهد افزايش 4.4‌واحدي آيفكس نيز بوديم كه به اين ترتيب شاخص تا ارتفاع 797‌واحدي بالا رفت. به ترتيب سه نماد «هرمز»، «شتران» و «شراز» در حالي بالاترين تاثير مثبت را بر آيفكس گذاشتند كه نماد «مارون» به اندازه يك‌واحد تاثير منفي بر اين شاخص داشت. در بازار سهام فرابورس نيز افزايش محسوسي در حجم و ارزش معاملات را نسبت به روز گذشته شاهد بوديم، بطوري كه 268‌ميليون سهم به ارزش 620‌ميليارد ريال در اين بازار مورد مبادله قرار گرفت كه نسبت به روز گذشته رشد قابل ملاحظه‌يي را نشان مي‌داد. نماد شتران در اين بازار بالاترين حجم و ارزش معاملات را با نقل و انتقال نزديك به 10‌ميليون سهم تجربه كرد كه ارزش آن بالغ بر 29‌ميليارد و 585‌ميليون ريال بود. همچنين در حالي نمادهاي «كشرق»، «كپرور» و «سدبير» تا سقف حداكثر 4.85‌درصد بالاترين ميزان رشد قيمتي را در بازار سهام تجربه كردند كه نمادهاي «تليسه»، «وگستر» و «ساينا» تا نزديك 5‌درصد با بيشترين افت قيمتي روزانه سهام روبه‌رو شدند. در جريان معاملات روز گذشته در بازار اوراق با درآمد ثابت فرابورس نيز بيش از 343هزار ورقه بهادار دست به دست شد كه ارزش آن بالغ بر 334‌ميليارد ريال بود. در اين بازار بيشترين حجم و ارزش معاملات به اوراق «اجاد1» اختصاص يافت. اوراق اجاره دولت مرحله اول در اين روز به تعداد 156هزار ورقه به ارزش بيش از 153‌ميليارد ريال مورد معامله قرار گرفت.