شناسهٔ خبر: 15101112 - سرویس اقتصادی
نسخه قابل چاپ منبع: روزنامه تعادل | لینک خبر

«تعادل» از روند بازار سرمايه طي روز گذشته گزارش مي‌دهد

بي‌اعتنايي فعالان بازار به جذابيت قيمت سهام

صاحب‌خبر -

گروه بورس  
روز گذشته، بازار سرمايه شاهد عرضه‌هاي سنگين روي نمادهاي تاثيرگذار بازار همچون «شبندر»، «فولاد»، «حكشتي» و «مپنا» بود و بر اين اساس شاخص كل 237واحد عقب نشست.
به گزارش «تعادل»، قيمت سهام در دو هفته اخير به حدي كاهش يافته كه سبب كاهش ارزش P/E بازار شده است. رتبه P/E در روزهاي ابتدايي مرداد روند صعودي به خود گرفته و به رقم 7.29 رسيده بود، اما عرضه‌هاي بالا در روزهاي اخير سبب رسيدن اين نماگر بازار به رقم 6.9 شد. هرچند اين كاهش P/E گوياي پايين آمدن ريسك خريد سهام در بازار است اما در عين حال بيانگر كاهش شديد قيمت سهام نيز هست.
براساس اين گزارش، قيمت سهام شركت‌هاي مهم و تاثيرگذار افت بيشتري را تجربه كرده و عاملي براي كاهش بيشتر شاخص بازار اول بورس شدند تا جايي كه شاخص بازار اول از رقم 55هزار و 912واحد در نيمه مرداد سال جاري به رقم 53هزار و 683واحد در روز گذشته رسيد. اين درحالي است كه نمودار بازار دوم با نماد شركت‌هاي كوچك‌تر اما با تعداد بالاتر از نيمه مرداد تاكنون تنها 1000واحد از ارزش خود را از دست داده است. عليرضا وادي‌دار كارشناس ارشد بازار سرمايه درخصوص كاهش قيمت سهام و ارزش بازار در گفت‌وگو با «تعادل» اظهار كرد: افت كنوني شاخص به‌دليل عدم حمايت و فروش خريد‌هاي اعتباري رخ داده است؛ زيرا حدود 60كارگزار به مشتريان خود فشار وارد كرده‌اند كه اعتبارات خود تا اواخر شهريور ماه جاري را صفر كنند و اين پروژه شروع شده است.
 اين كارشناس بازار سرمايه درخصوص كمبود نقدينگي در بازار سرمايه افزود: زماني كه عرضه‌ها در بازار بالا مي‌رود قيمت‌‌ها كاهش يافته و نقدينگي در يك نقطه متوقف مي‌شود، لذا سكون نقدينگي بازار را با تحول مواجه نمي‌كند بنابراين بازار كم‌رمق دنبال شده و هر روز شاهد ريزش هستيم. علي‌رضا وادي‌دار در ادامه عنوان كرد: متاسفانه از بانك‌ها خبر مي‌رسد كه به سپرده‌هاي بزرگ، سودهايي با نرخ بالاي 20درصد پرداخت مي‌كنند و اين موضوع هم سمي براي بازار سرمايه است كه باعث كوچ نقدينگي به بانك‌ها مي‌شود. وي تصريح كرد: همچنين دورنماي بازار سرمايه و افق آن خيلي روشن نبوده و ابهام‌هايي مانند تك‌نرخي شدن ارز، تعيين نرخ خوراك پتروشيمي و بهره مالكانه وجود دارد كه مي‌تواند بر بازار تاثير منفي بگذارد.
اين كارشناس با تاكيد بر اينكه ممكن است قيمت‌‌ها در يك هفته حدود 10درصد كاهش يابد، گفت: زماني كه در بازار ثبات نباشد و كسي از بورس حمايت نمي‌كند، سرمايه‌گذار را فراري مي‌دهد؛ حداقل در روزهايي بازار منفي است، حقوقي‌ها وظيفه دارند از بازار و سهم حمايت كنند و وارد شوند كه متاسفانه بازيگران بازار، حقيقي‌ها شده‌اند و تعداد بازيگران حقوقي كم شده است. كارشناس بازار سرمايه با بيان اينكه متاسفانه هم‌اكنون هيچ كسي در بازار سرمايه وظيفه خود را انجام نمي‌دهد، تاكيد كرد: حقوقي‌هايي كه وظيفه بازارگرداني دارند، اين روزها به وظايف خود عمل نمي‌كنند؛ البته اين حقوقي‌ها هم مشكلات خود را دارند و نقدينگي مورد نياز را ندارند كه بخواهند به وظيفه خود جامه عمل بپوشانند.
  سايه معاملات بلوكي حقوقي‌ها
يكي ديگر از اتفاقات روزهاي اخير بازار معاملات بلوكي است كه سعي شده با آن كنترلي بر افت بيش از اندازه شاخص صورت گيرد. اين درحالي است كه اغلب كارشناسان معتقدند كه چنانچه اين اتفاق رخ نمي‌داد و اجازه اصلاح بيشتر شاخص داده مي‌شد تاكنون بحران‌هاي ركود در بورس به اتمام رسيده بود. در همين رابطه فردين آقابزرگي معتقد است كه معاملات بلوكي و كد به كد حقوقي‌هاي بازار باعث شده تا افت حجم و ارزش معاملات روزانه به‌طور واقعي نمايان نشده و اطلاعات درستي از بازار مخابره نشود.
 آقابزرگي با بيان اينكه بخش اعظمي از حجم 1000هزار ميليارد توماني نقدينگي سرگردان جامعه در بانك‌ها به‌صورت سرمايه‌گذاري بلندمدت يا در بخش مستغلات و مسكن سرمايه‌گذاري شده است، ياد آور شد: اين حجم از نقدينگي هم‌اكنون قابليت نقد شوندگي و چرخش در معاملات نداشته و همين موضوع باعث شده تا بازار سهام نيز از فقر نقدينگي رنج بكشد. اين كارشناس بازار سرمايه با بيان اينكه تامين نقدينگي اين روزها مهم‌ترين دغدغه بازار سرمايه براي بازگشت به دوران رونق است، افزود: مديريت اغلب بنگاه‌هاي عمومي و نيمه خصوصي در دست دولت قرار دارد و اين درحالي است كه با كاهش نقد شوندگي درآمدهاي دولت خود به خود فقر نقدينگي به ديگر بخش‌هاي اقتصاد كشور سرايت مي‌كند. وي افزود: بازار سرمايه با تبعيت از شرايط حاكم بر سياست‌هاي پولي و مالي كشور نسبت به سياست انقباضي دولت در بازار مالي همراه با مهار تورم واكنش نشان داده و به درستي وضعيت ركود در كسب‌وكار را روي تابلوهاي معاملاتي خود به نمايش گذاشته است. مديرعامل كارگزاري بانك آينده عدم نقدشوندگي و گردش جريان نقدينگي را مشكل اصلي اقتصاد ايران خواند و افزود: ‌گرچه مشكلي بابت فروش نفت براي كشور وجود ندارد، اما عايدات و درآمدهاي نفتي براي ورود به كشور هم‌اكنون با دشواري مواجه است.
 دادوستد تالار شيشه‌اي
شاخص كل قيمت و بازده نقدي بورس تهران در پايان معاملات ديروز يك‌شنبه 14 شهريورماه 95 با كاهش 237واحدي به رقم 76هزار و 509واحد رسيد. شاخص كل هم‌وزن نيز با افت 57 واحدي روي رقم 14هزار و 249 واحد ايستاد. همچنين شاخص سهام آزاد شناور با كاهش 285واحدي عدد 85 هزار و 23 واحد را به نمايش گذاشت. شاخص بازار اول اما در حالي با كاهش 237واحدي عدد 53هزار و 682 واحد را به نمايش گذاشت كه شاخص بازار دوم با 101 واحدي عدد 166هزار و 473واحد را تجربه كرد. ديروز شاخص كل فرابورس (آي فكس) نيز با كاهش 3 واحدي به رقم 793 واحد رسيد.
براساس اين گزارش، ديروز معاملات سهام در نماد معاملاتي 3 شركت پالايش نفت بندرعباس با 71 واحد، فولاد مباركه با 39 واحد و سرمايه‌گذاري غدير با 31واحد كاهش بالاترين تاثير منفي را در برآورد شاخص كل بورس به نام خود ثبت كردند. در مقابل، معاملات سهام در نماد معاملاتي 3 شركت دارويي رازك با 32 واحد، سايپا با 21 واحد و مخابرات ايران با 11واحد افزايش، بيشترين تاثير مثبت را بر محاسبه اين نماگر به دوش كشيدند. ارزش كل معاملات ديروز بورس تهران در حالي به 125ميليارد تومان رسيد كه در بازار نقد اين رقم به اندكي بيش از 111ميليارد تومان دست يافت كه حاصل دست به دست شدن 531ميليون سهم و اوراق مالي قابل معامله طي بيش از 42هزار نوبت داد و ستد بود.  طي معاملات ديروز، نماد معاملاتي شركت‌هاي سرمايه‌گذاري نور كوثر ايرانيان، ماشين‌سازي نيرومحركه، سيمان هگمتان، كاشي سراميك حافظ، توليد مواد اوليه داروپخش، حق تقدم خريد سهام بانك خاورميانه، حق تقدم خريد سهام بين‌المللي محصولات پارس، تكادو، نورد و لوله اهواز، اوراق رهني بانك مسكن از سوي ناظر بازار سهام بازگشايي و در مقابل نماد معاملاتي شركت‌هاي گسترش صنايع پيام و اسناد خزانه اسلامي مرحله دوم متوقف شدند.
  معاملات بلوكي بازار سرمايه
ديروز بازار سهام در نماد معاملاتي صدرا شاهد كد به كد شدن كمتر از 30ميليون سهم به ارزش بيش از 8ميليارد تومان بود، در توسعه معادن و فلزات اما 20ميليون سهم به ارزش بيش از 2ميليارد تومان كد به كد شد، 16ميليون سهم گسترش صنايع انرژي آذراب نيز به ارزش بيش از 4ميليارد تومان كد به كد شد. همين رويه در سرمايه‌گذاري ميراث فرهنگي ادامه داشت، به‌طوري كه اندكي بيش از 13ميليون سهم به ارزش بيش از 4ميليارد تومان از سوي سهامدار عمده كد به كد شد. در بانك انصار نيز بيش از 10ميليون سهم به ارزش بيش از 2ميليارد تومان كد به كد شد. اندكي بيش از 7.5ميليون سهم به ارزش بيش از 2.5ميليارد تومان به كدهاي درون گروهي سهامدار عمده كد به كد شد. براساس اين گزارش، ديروز بازار سهام روي دوش بازارگردان‌ها از طريق معاملات درون گروهي و كد به كد تقلا كرد تا وضعيت ثابت را براي خود به نمايش بگذارد، هرچند كه افت شديد عمق معاملات سهام باعث شده تا بازاري سست بنيه را براي معامله‌گران حرفه‌يي بازار به نمايش بگذارد.

 دادوستدهاي فرابورس
بازار فرابورس ايران معاملات روز گذشته را با رشد حجم و ارزش دادوستدهاي انجام شده نسبت به روز گذشته به پايان رساند.
به گزارش «تعادل» ديروز تعداد 149ميليون ورقه در 14هزار و 229دفعه مبادلاتي دادوستد شد كه ارزش آن بالغ بر 766ميليارد و 770ميليون ريال بود و ارقام مربوط به حجم و ارزش معاملات نسبت به روز شنبه رشد نسبي را تجربه كرد. در همين حال در بازار سهام فرابورس نيز سهامداران نقل و انتقال 74 ميليون سهم را به ارزش 218ميليارد ريال شاهد بودند كه نماد معاملاتي شركت پالايش نفت تهران بيشترين حجم و ارزش معاملات در اين بازار را با دست به دست شدن 12.5ميليون سهم به ارزش 36 ميليارد ريال شاهد بود. ديروز در حالي نمادهاي «شراز»، «وگستر» و «بساما» بيشترين رشد قيمتي را در جريان بازار تجربه كردند كه نمادهاي «تليسه»، «غمينو» و «كپرور» با بالاترين افت روزانه قيمت تا سقف حداكثر 5 درصد روبه‌رو شدند.
شاخص كل فرابورس نيز ديروز با نوسانات زيادي همراه شد و در نهايت به افت 3.5 واحدي (كمتر از 0.5درصد) رضايت داد. نمادهاي «شتران»، «مارون» و «ذوب» با افت قيمتي خود بيشترين تاثير منفي را بر آيفكس گذاشتند و در عين حال نمادهاي «هرمز» و «شراز» تا سقف 1.12درصد تاثير مثبت بر شاخص داشته و مانع از ريزش بيشتر آن شدند.
در خصوص بازار سهام فرابورس همچنين لازم به ذكر است، روز گذشته نماد معاملاتي شركت گسترش صنايع پيام (لپيام1)، با توجه به اطلاعات دريافتي مبني بر انتشار گزارش عدم اظهارنظر حسابرس متوقف شد.
در بازار اوراق با درآمد ثابت نيز بررسي معاملات حاكي از آن است به‌ترتيب نمادهاي «اخزا 5» و «اخزا 6» بالاترين حجم و ارزش معاملات را تجربه كردند. اسناد خزانه اسلامي مرحله پنجم ديروز به تعداد 50هزار و 500 ورقه به ارزش 48ميليارد ريال دادوستد شد. پس از آن اسناد خزانه اسلامي مرحله ششم نيز شاهد دست به دست شدن 49هزار و 500 ورقه به ارزش حدود 45ميليارد ريال بود. پيام ناظر بازار ديروز همچنين اعلام كرد؛ نماد معاملاتي اسناد خزانه اسلامي مرحله دوم در نماد اخزا2، براي پرداخت مبالغ اسمي اين اسناد در روز يك‌شنبه 21 شهريورماه، در پايان معاملات روز سه‌شنبه شانزدهم اين ماه متوقف مي‌شود. در نهايت در بازار دادوستد اوراق تسهيلات مسكن نيز قيمت هر ورقه تسه در بازه قيمتي 868هزار ريال تا 899هزار ريال مورد مبادله قرار گرفت.

 عرضه بورس كالا
تالار محصولات صنعتي ومعدني بورس كالاي ايران ديروز ۱۴ شهريور ماه، شاهد عرضه ۲۲هزار و ۷۰۰ تن انواع مس بود.
در اين روز شركت ملي صنايع مس ايران با عرضه ۲۰ هزار تن مس كم عيار، يك‌هزار تن مس مفتول و يك‌هزار و ۵۰۰تن مس كاتد، شركت گيل راد شمال با عرضه۱۰۰ تن مس مفتول و شركت صنايع توليدي دنياي مس كاشان با عرضه ۱۰۰تن مس مفتول در تالار محصولات صنعتي و معدني حضور يافت. همچنين ۱۲۰تن سولفور موليبدن و ۱۲تن كنسانتره فلزات گرانبها شركت ملي صنايع مس ايران در تالار محصولات صنعتي و معدني عرضه شد. تالار صادراتي بورس كالاي ايران نيز شاهد عرضه ۶ هزار و ۸۰۰ تن انواع قير و عايق رطوبتي بود. بر اساس اين گزارش، ۳۳هزار و ۴۰۰ تن انواع قير، ۲۵هزار تن وكيوم باتوم، ۶۰۰تن گوگرد، ۴هزار تن لوب كات، يك‌هزار و ۸۹۹ تن مواد شيميايي و ۵۰۰‌تن پلي‌پروپيلن در تالار فرآورده‌هاي نفتي و پتروشيمي عرضه شد. تالار محصولات كشاورزي نيز در اين روز عرضه ۱۰۶هزار و ۷۶۹تن جو دامي، ۱۰۰تن روغن خام سويا، ۵هزار و ۵۰۰تن شكر سفيد، يك‌هزار تن كنجاله سويا و ۲۵ تن مرغ منجمد را تجربه كرد.