به گزارش شبکه اطلاع رسانی راه دانا؛ به نقل از کُردتودی، یکی از مدیران شرکت آب منطقهای کردستان روز یکشنبه در جمع خبرنگاران استان کردستان گفته بود: مردم اطمینان خاطر داشته باشند که آب استان کردستان به استانهای دیگر منتقل نمیشود و این نکته در سفر وزیر نیرو به استان تاکید شده و کل مصارف سدها برای داخل استان است.
اما به به نظر میرسد این گفته با واقعیت فاصله دارد و باتوجه به مواردی که مدیر آب و خاک جهاد کشاورزی کردستان چندی پیش مطرح کرده بود این موارد میتواند مهر تأییدی بر عدم واقعیت این گفته باشد از جمله اینکه؛ کاهش فاحش سطح مصوب شبکههای فرعی آبیاری و زهکشی استان در طرح رودخانههای مرزی کشور از 45 هزار و 657 هکتار به 2 هزار و 930 هکتار علیرغم پتانسیل بالای این استان از لحاظ منابع آبی و خاکی بکر و دستنخورده و قرارگیری در سرشاخه پنج حوضه آبریز اصلی کشور، که با این عمل بیش از پیش حقوق مردم محروم استان ضایع شده و تنها روزنه امید که با منویات مقام معظم رهبری در بحث مهار آبهای مرزی برای کشاورزان زحمتکش منطقه به وجود آمده بود عملا تبدیل به یأس و ناامیدی شده است.
از کل حجم آب ذخیره شده در سد گاوشان حدود 60 میلیون مترمکعب برای آب شرب استان کرمانشاه تخصیص یافته و بر اساس وضع موجود این مقدار خیلی بیشتر از نیاز استان کرمانشاه است و این استان مابقی را برای افق 1400 برنامهریزی کرده و از هم اکنون از آب سد گاوشان برای ذخیرهسازی آب شرب خود استفاده میکند.
میتوان گفت اقدامات و عملکرد وزارت نیرو در استان کردستان نامهربانانه است، چراکه شاخص توسعه بخش کشاورزی هر جامعهای بر اساس برخورداری از زمینهای آبی است که در استان کردستان با میانگین بارش سالانه 500 میلیمتر این شاخص 12.5 درصد بوده و این شاخص در کل کشور با میانگین بارش سالانه 250 میلیمتر 44 درصد است.
منابع آبی استان کردستان، استانهای همجوار را منتفع کرده و خود بی بهره شده، به طوری که سد تلوار و رودخانه سفیدرود، استان زنجان، سد گاوشان، استان کرمانشاه و سد شهید کاظمی استان آذربایجان غربی را بهرهمند کرده است و اخیراً نیز رودخانه سیروان، بزرگترین رودخانه استان کردستان به طرح گرمسیری برای استانهای کرمانشاه و ایلام اختصاص داده شده است.
با توجه به مشکلات دریاچه ارومیه از سال 87 جلسات استانی بین وزرات نیرو و جهاد کشاورزی و سازمان حفاظت محیط زیست کشور با مشارکت عوامل اجرایی این وزراتخانه در سه استان آذربایجانات غربی و شرقی و کردستان تشکیل شد و پس از چهار سال کار کارشناسی منجر به تصمیماتی شد و مقرر شد که هر استان سهم خود را در خصوص احیای دریاچه با رهاسازی آب از حوضه ایفا کند.
در این راستا کل آب مورد نیاز برای احیای دریاچه ارومیه 3.1 میلیارد مترمکعب تعیین شد و سهم کردستان که یک میلیارد مترمکعب بود کاملاً تأمین شد و کردستان به تعهد خود عمل کرد اما اکنون طبق اظهارنظر شرکت آب منطقهای استان حدود 385 میلیون لیتر بیشتر یعنی 1 میلیارد و 585 میلیون مترمکعب از کردستان به دریاچه ارومیه میرود.
به دلیل توقف همه طرحهای توسعهای و تامین آب در حوضه دریاچه ارومیه بر اساس مصوبات شورای عالی آب، تاکنون از سهم باقیمانده این استان در حدود 385 میلیون مترمکعب آب استفادهای به عمل نیامده و با این عمل ظلم مضاعفی در حق مردم محروم استان کردستان روا شده و عملا رشد و توسعه شهرستان سقز که همانا توسعه بخش کشاورزی و تبدیل اراضی دیم به آبی است، متوقف شده است.
آذربایجان غربی و آذربایجان شرقی منابع آبی خود را صرف کشاورزی استان خود میکنند و اراضی آبی خود را توسعه دادهاند و این در حالی است که باید این دو استان نقش مهمتری در احیای دریاچه ارومیه داشته باشند اما در واقع این گونه نیست و سهم کردستان بیشتر است.
در سد شهید کاظمی سقز علیرغم زیر آب رفتن سطح قابل توجهی از بهترین اراضی آبی آن شهرستان، با پیگیریهای مستمر، سهم استان کردستان از 762 میلیون متر مکعب تنها حدود10 میلیون متر مکعب میباشد که تاکنون قریب به 800 هکتار اراضی زیرپوشش ایستگاه پمپاژ لگزی از این تخصص بهرهمند شده است.
همچنین با احداث سد شهید کاظمی سقز، علاوه بر تامین آب شرب شهرستانهای بوکان، میاندوآب و تبریز، 55 هزار هکتار از اراضی کشاورزی استان آذربایجان غربی نیز با آب این سد آبیاری میشود.
طبق دستور مقام معظم رهبری(مدظله العالی) از محل اعتبارات صندوق توسعه ملی بالغ بر 780 میلیارد تومان به مهار آبهای مرزی استان کردستان اختصاص داده شد تا کشاورزی استان از آن بهرهمند شود اما وزارت نیرو برخلاف این موضوع عمل کرد.
به ازای هر هکتار از محل این اعتبار 17 میلیون تومان اختصاص داده شده بود و ما میتوانستیم 46 هزار هکتار از اراضی دیم استان کردستان را شبکهگذاری کنیم که متأسفانه وزرات نیرو به اجرای این طرح در استان کردستان ضربه زد.
سدهای هزار میلیاردی که در کردستان احداث شدهاند بدون ایجاد شبکههای آبیاری برای کشاورزی کردستان بهرهای ندارد و تاکنون بحث ایجاد شبکههای 1 و 2 و متعاقباً 3 و 4 در دستور کار شرکت آب منطقهای و وزرات نیرو قرار نگرفته است.
بهترین زمینهای کشاورزی کردستان در حوزه سد تلوار قرار دارند و در ابتدا قرار بود سهم این زمینها از سد تلوار 15 هزار هکتار باشد که این مقدار به 8 هزار هکتار و هم اکنون به 4 هزار هکتار کاهش یافته است
در سد تلوار با وجود حدود 25 هزار هکتار اراضی مستعد در دشتهای گاوبازده، خورخوره و قامیشلو، متاسفانه از مجموع 30 هزار هکتار شبکه در نظر گرفته شده تنها به 8 هزار هکتار در استان کردستان اکتفا شده و این در حالی است که با احداث این سد که کاسه آن در شهرستان بیجار واقع است، بیش از 3 هزار هکتار از بهترین اراضی آن شهرستان زیر آب میرود.
در طرح گرمسیری یعنی انتقال آب سیروان از سد داریان و پالنگان، تأمین آب حدود 85 هزار هکتار برای استانهای کرمانشاه و ایلام بدون هیچگونه فایده و پیشبینی سطحی برای استان کردستان در دستور کار قرار گرفته و برای محقق شدن این هدف وزارت نیرو تصمیم دارد عملیات سامانه انتقال آب سد ژاوه را متوقف نموده و همچنین سهم سامانه سد آزاد را از 16 هزار هکتار به 7 هزار هکتار تقلیل دهد تا به اصطلاح سهم آب سد داریان محفوظ بماند.
در سد مخزنی گاوشان که در فاصله 38 کیلومتری شهر سنندج قرار دارد و در عمق 75 کیلومتری استان کردستان است، با وجود هزاران هکتار اراضی مستعد دیم در شهرستان کامیاران تنها به 5 هزار هکتار در استان کردستان اکتفا شده که تاکنون یک هزار و 500 هکتار از شبکه فرعی آن اجرا شده است و وزارت نیرو مرتباً اعلام میکند که باید در این میزان هکتار فقط غلات کممصرف کشت شود و این در حالی است که استان کرمانشاه با آب این سد حدود 20 هزار هکتار شبکه فرعی اجرا میکند.
انتهای پیام/م