به گزارش خبرگزاری فارس از رفسنجان، قاسم زارعی ظهر امروز در حاشیه چهارمین کنگره ملی هیدروپونیک و تولیدات گلخانهای در دانشگاه ولیعصر(عج) رفسنجان اظهار داشت: کشتهای گلخانهای مزایایی دارد که راه رسیدن به این مزایا داشتن زیرساختها و الزامات آن است.
وی بیان داشت: سرمایهگذاری بالاتر، کارگر ماهرتر، تکنولوژی بالاتر نسبت به فضای باز، شرایط اقلیمی داخل گلخانه و نیازهای انرژی از جمله زیرساختهای آن است.
زارعی با بیان اینکه طبق آخرین آمار تا پایان سال گذشته، 10 هزار هکتار گلخانه در کشور موجود است که در دنیا سهمی کمتر از نیم درصد داریم، افزود: در زمینه کشتهای گلخانهای باید فرصتها و تهدیدها را بشناسیم.
وی ادامه داد: از دهه 70 روند تندی در این زمینه صورت گرفت که در سالهایی که قیمت سوخت اندکی بالا رفت، تأثیر زیادی روی افزایش سطح کشتهای گلخانهای داشت.
زارعی بیان کرد: اخیرا دولت با سیاستهایی که دارد نسبت به تشویق کشاورزان برای کشت سبزیجات در فضای گلخانه برنامهریزی کرده است.
وی ابراز داشت: اگر میخواهیم تولید انبوه، پایدار و اقتصادی در گلخانهها داشته باشیم، باید سه شرط مکان مناسب، عوامل زیرساختی و تناسب اقلیم وضعیت آب و خاک و ... داشته باشیم.
این مسؤول خاطرنشان کرد: علت مصرف کم آب در گلخانهها رطوبت نسبی بالا و نبودن باد است و اگر سایر شرایط فراهم شود فتوسنتز بیشتری خواهیم داشت.
وی با مقایسه وضعیت ایران نسبت به جهان توضیح داد: در کشورهای پیشرفته دنیا به ازای هر کیلو گوجهفرنگی در فضای باز 70 لیتر آب مصرف میشود، در ایران 300 لیتر و در فضای بسته در کشورهای پیشرفته 30 لیتر به ازای هر کیلوگرم گوجهفرنگی آب مصرف میشود و در ایران 60 لیتر که با میانگین جهانی فاصله داریم.
زارعی خاطرنشان کرد: کشت هیدروپونیک روباز توصیه نمیشود، اما در کشور ما این امر صورت میگیرد، اگر اصلاح و حداقل در فضای نیمهبسته این کشت انجام شود، 12 لیتر آب به ازای هر کیلوگرم گوجهفرنگی آب مصرف میشود.
وی در ادامه با بیان اینکه برای کشتهای هیدروپونیک تهدیدهایی هم وجود دارد، افزود: روندی که کاهش مصرف آب پیدا میکند، مصرف انرژی افزایش مییابد.
زارعی با اشاره به مواردی که باید مورد رعایت در اینگونه کشتها قرار گیرد، بیان کرد: نور، بستر کشت، کنترل درجه حرارت، سازه هم به لحاظ پوشش و هم گذر نور و سایهاندازی و ... این گونه موارد هستند.
وی با تأکید بر یافتن نقاط مساعد در کشور برای اینگونه کشتها تصریح کرد: در کشورهای دنیا نقاط مستعد شناسایی شدهاند و ما نیز باید پهنهبندی کنیم.
زارعی ابراز داشت: تولید اقتصادی در گلخانههای استاندارد امکانپذیر است، این گلخانهها باید از نظر فضای مناسب، ارتفاع، گردش هوا و تأمین co2 استاندارد باشند.
وی متذکر شد: سهم مصرف انرژی در بهرهوری در گلخانهها بالا است و باید در این زمینه آنالیز اقتصادی صورت گیرد تا بتوانیم تولید اقتصادی داشته باشیم.
انتهای پیام/80016/خ30
∎