شناسهٔ خبر: 15108065 - سرویس اقتصادی
نسخه قابل چاپ منبع: ایرنا | لینک خبر

رونق چابهار درسایه گسترش مبادلات بانکداری، برقراری خطوط هوائی و صدور روادید بلندمدت برای بازرگانان افغان

کابل - ایرنا - اجرای طرح های زیربنائی در بندر ترانزیتی چابهار پس از امضای موافقت نامه سه جانبه میان ایران، هند و افغانستان، سرعت گرفته است و گسترش مبادلات بانکی، صدور روادید بلند مدت و افزایش ظرفیت تخلیه و بارگیری کشتی های غول پیکر به این بندر رونق خواهد بخشید.

صاحب‌خبر -

به گزارش ایرنا، مسئولان اتاق تجارت وصنایع افغانستان می گویند که 150 تن از بازرگانان افغان برای دریافت زمین و استقرار در بندر ترانزیتی چابهار واقع در سواحل دریای مکران ایران معرفی شده اند تا نسبت به ترانزیت کالاهای خود از این بندر به افغانستان و یا کشورهای اسیای میانه اقدام کنند.
مسئولان وزارت تجارت و صنایع افغانستان نیز معتقدند شماری از بازرگانان افغان هم در انتظار توسعه ظرفیت تخلیه و بارگیری بندر چابهاربرای پهلو گرفتن کشتی های غول پیکر، برقراری پرواز مستقیم در مسیرهای کابل – چابهار و هرات – چابهار، صدور روادید بلند مدت با ورود و خروج متعدد و گسترش مبادلات بانکداری در این منطقه هستند.
آنان اضافه می کنند: مقامات ایرانی گفته اند که کشتی هایی با بار 40 تا 80 هزار تن می توانند در چابهار لنگر بیاندازند، اما این ظرفیت نیز باید افزایش یابد و ماشین آلات و تجهیزاتی که برای تخلیه و بارگیری استفاده می شود، تامین و تقویت شود.
«مسافر قوقندی»، سخنگوی وزارت تجارت و صنایع افغانستان به خبرنگار ایرنا در کابل گفت که برای رونق بندر چابهار باید سیستم بانکداری در این بندر از وضعیت موجود خارج شود تا سرمایه گذاران بتوانند به آسانی پول های خود را از چابهار به سایر نقاط جهان انتقال دهند.
وی افزود: باید شعبه های بانک های افغانستان در چابهار و نیز شعب بانک های جمهوری اسلامی ایران در افغانستان فعال شوند تا بازرگانان از انتقال به موقع پول خود به مقصد اطمینان حاصل کنند.
قوقندی گفت: صدور روادید بلند مدت با ورود و خروج متعدد برای بازرگانان دو کشور یکی دیگر از ضرورت های رونق بندر چابهار است و صدور روادید 2 یا 3 ساله برای بازرگانان، تضمینی برای سرمایه گذاری آنان خواهد بود.
سخنگوی وزارت تجارت وصنایع افغانستان، نیاز دیگر بندرچابهار را افزایش ظرفیت تخلیه و بارگیری در سواحل این بندر برای ترانزیت آن دانست و افزود:تاکنون برخی وعده های ایران درایجاد فرصت های کافی برای بازرگانان افغان در بندر چابهار تحقق یافته است، اما ما خواهان تلاش بیشتر ایران برای فراهم ساختن تسهیلات مورد نیاز رونق این بندر هستیم.
وی گفت:ما درحدود سه ماه قبل، گفت و گوهائی با مقامات جمهوری اسلامی ایران در باره بندر چابهار داشتیم وازآنان درخواست کردیم تا در کنار افزایش ظرفیت ها در این بندر، اطلس های ویژه ای برای معرفی خطوط بین المللی به چابهار را چاپ و منتشر کنند تا راه های بین المللی بندر چابهار برای بازرگانان منطقه معرفی شود.
وی تصریح کرد که خطوط بیشتر بین المللی و«کود» برای چابهار ایجاد شود تا کشتی های که در آبهای آزاد بین المللی حرکت می کنند، بتوانند به چابهار سفر کرده و لنگر اندازند و در آینده نزدیک این بندر بتواند مانند «بندرعباس» ایران، مورد استفاده بازرگانان ایران، افغانستان و هند قرار بگیرد.
قوقندی گفت:سرمایه گذاران زیادی از افغانستان علاقه مند به سرمایه گذاری در بندر چابهار هستند و ایران نیز متعهد شده است تا 50 هکتار زمین را در اختیار ما قرار دهد تا به سرمایه گذاران افغان واگذار شود و تاکنون چند تن از سرمایه گذاران نیز برای دریافت زمین به جمهوری اسلامی ایران معرفی شده اند.
سخنگوی وزارت تجارت و صنایع افغانستان گفت که کاهش هزینه ها در استفاده از این بندر نسبت به بندر کراچی پاکستان برای بازرگانان کشورمان که 30 درصد مردم آن زیر خط فقر زندگی می کنند، بسیار مهم است.
«استاد مسعود»ازصاحب نظران اقتصادی برجسته افغانستان نیز در باره رونق یافتن بندر چابهار گفت که هند باید سرمایه گذاری کلان تری در این بندر صورت دهد زیرا سال هاست که این کشور به دنبال آن بوده است که اموال بازرگانی خود را به آسیای میانه و روسیه منتقل کند و چابهار بهترین گزینه برای دهلی نو خواهد بود.
این استاد دانشگاه وکارشناس مسائل اقتصادی معتقد است که بندر چابهار علاوه بر اهمیت اقتصادی، از نظر سیاسی و اجتماعی هم مهم و نقطه وصل کشورهای منطقه به حساب می آید و افغانستان باید سهم خود را در آن ادا کند که تامین امنیت مسیر منتهی به این بندر در داخل افغانستان و ایجاد خط آهن از افغانستان به آسیای میانه، از جمله این اقدامات خواهد بود.
به باوراستاد مسعود، رونق یافتن بندر چابهار در واقع درهای تجارت افغانستان را به روی منطقه و جهان باز می کند.
اساق**291**1610*1590