بناهایی از ساختمان شهرداری انزلی گرفته تا برج ساعت و ساختمان قندچیان ، عمارت قدیمی دادگستری، هتل تهران، موزیک جیگا و پلهای قدیمی انزلی و غازیان که هر یک در نوع خود شاهکاری در معماری و دارای ارزش تاریخی است.
آثاری که گرچه در طول سالها مورد توجه بایسته قرار نگرفته اند و برخی تا مرحله تخریب پیش رفته اما همچنان از زیبایی و اصالت و ارزش خاصی برخوردارند .
قدر و منزلتی که تاریخ، فرهنگ ، هنر و میراث گذشتگان این دیار را در خود نهفته دارد.
اما این همه موجب نشده که متولیان امر در طول سالها از این میراث گرانبها به درستی نگاهبانی کنند.
حسین الادینی یکی از فعالان اجتماعی بندر انزلی با گله مندی از بی توجهی متولیان به حفظ و پاسداشت بناهای تاریخی شهر گفت : بناهای تاریخی شهر نظیر ساختمان قدیمی دادگستری ، عمارت قندچیان ، شهرداری ، مناره ، دبیرستان فردوسی و پلهای تاریخی انزلی و غازیان حال و روز خوبی ندارند .
وی اظهار کرد: این ساختمانها میراث گذشتگان و حاوی اطلاعاتی از فرهنگ و سنتهای ما هستند.
وی با اشاره به این که بخشهایی از بناهای تاریخی انزلی به صورت مغازه به بخش خصوصی اجاره داده شده خاطرنشان کرد : کاربری بناهای تاریخی باید متناسب باشد .
وی افزود: وضعیت ساختمان قندچیان با وجود انتقادات رسانه ها و مردم نابسامان و در حال تخریب است و سالها است که تنها صحبت از بازسازی به میان می آید.
آلادینی یاداور شد: دبیرستان فردوسی سابق که بسیاری از فرهیختگان شهر در آن تحصیل کرده اند گرچه در حال بازسازی توسط پیمانکار است ولی به نظر می رسد این بازسازی به شکل اصولی و تحت نظارت سازمان میراث فرهنگی نیست .
وی افزود: مناره انزلی که سالها صبورانه روی پای خود ایستاده نیز شاهد برخی ریزشها از نمای بیرونی بنا است .
آلادینی با اشاره به متحرک بودن پل تاریخی غازیان و انزلی گفت : زمینه به حرکت در آوردن این پلها وجود دارد و در صورت هزینه کرد می تواند بعنوان یک جاذبه گردشگری توریستها را به خود جلب کند.
این فعال اجتماعی اهل انزلی به نمایندگی از شهروندان خواستار توجه متولیان امر اعم از شهرداری و سازمان میراث فرهنگی نسبت به حفظ این بناها و بازسازی و مرمت آنها توسط افراد خبره پیش از ویرانی آنان شد.
شهرداری ها در کشورهای توسعه یافته یکی از متولیان اصلی حفظ بافت تاریخی شهرها هستند.
در سند ملی راهبردی احیاء، بهسازی و نوسازی و توانمندسازی محدوده تاریخی شهرها:،بخش یا بخش هائی از شهر که منعکس کننده ارزش های فرهنگی- تاریخی شهر بوده و از تعامل انسان و محیط پیرامون در طول تاریخ شکل گرفته و به لحاظ ویژگی های شکلی و ساختار متشکله قابل تمایز از سایر پهنه های شهری است که در قالب محدوده های فرهنگی و تاریخی شهری توسط سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری تعیین می شوند به عهده شهرداری ها گذاشته شده است .
به عبارتی حفاظت و احیاء این آثار و بافت تاریخی باید با تعامل دو دستگاه شهرداری و سازمان میراث فرهنگی صورت پذیرد.
شهردار انزلی در خصوص روند تصمیم گیری برای حفظ و احیای بافت و آثار تاریخی این شهر زیبای ساحلی به خبرنگار ایرنا گفت : با توجه به اهمیت مساله ، جلسه شورای فنی اداره کل میراث فرهنگی استان با دعوت شهرداری در انزلی تشکیل شد.
رضا پورشعبان اظهار کرد : در این جلسه سامان دهی بافت مرکزی به ویژه میدان امام و خیابان سپه و مباحث کلیدی دیگر مطرح و از سوی ما پیشنهاد شد سه محور جداره میدان مرکزی شهر (میدان امام ) با تغییراتی در ضوابط ارتفاعی به منظور رغبت سرمایه گذاران اصلاح و بازسازی شود .
وی افزود: کفسازی و پیاده راه در میدان امام و ابوذرغفاری برای تبدیل به منطقه گردشگری ، افزوده شدن یک لاین به خیابان سی متری از دیگر مباحث طرح شده از سوی شهرداری بود .
وی با اذعان به ناهنجاری جداره ای و ناهمگونی برخی ساختمانهای موجود در بافت تاریخی انزلی اظهار کرد : مشاوری گرفته بودیم که روی نماسازی کار کرده بود .
وی خاطرنشان کرد: کارشناسان سازمان میراث فرهنگی ضمن موافقت با کلیات مساله و این که که شهرداری بتواند بر این بافت اعمال مدیریت کرده و نمای زیبا و مناسب با بافت تاریخی اجرا کند اعلام کردند نقشه راه طراحی کل شهر برای 50 سال آینده طبق ضوابط میراثی باید تهیه شود و در کنار آن نیز اقدامات احیاء صورت بگیرد.
شهردار انزلی اظهار کرد : برای این که مشکلی پیش نیاید قرار بر این شد که مشاور مورد تائید میراث باشد که با این حساب امیدواریم هرچه زودتر شاهد احیاء و بازسازی بافت تاریخی شهر باشیم .
تهیه و تدوین برنامه های مربوط به حفاظت، مرمت و احیاء، ساماندهی و اداره بناها، مجموعه بناها و محوطه های تاریخ،
تدوین ضوابط و دستور العمل های لازم برای حفظ، احیاء، مرمت، ساماندهی و تعیین حریم بناها، مجموعه بناها و محوطه های تاریخی و نظارت بر اجرای آن، تهیه و تدوین ظوابط مورد نیاز برای طرح ها و پروژه های عمرانی در حوزه آثار تاریخی - فرهنگی، طبیعی و اظهار نظر نهایی در خصوص کلیه طرح های مذکور به عهده سازمان میراث فرهنگی کشور است.
معاون میراث فرهنگی صنایع دستی و گردشگری گیلان گفت : کارشناسان سازمان مشغول بررسی برای احیاء و حفاظت بهتر از میراث تاریخی استان هستند.
محمد رضا باقریان با اشاره به در دست مرمت قرار داشتن شماری از آثار و بناهای تاریخی استان ابراز امیدواری کرد با همکاری شهرداری انزلی شاهد احیاء بافت تاریخی این شهر ساحلی باشیم.
آثار تاریخی پلی بین گذشته و حال و نمادی از هویت ملی فرهنگی ما بشمار می روند ، این آثار علاوه بر احساس تعلق و ارزش تاریخی و زیبایی شناختی منبع بالقوه اقتصادی محسوب می شوند.
16 اثر تاریخی انزلی در فهرست آثار ملی کشور به ثبت رسیده است ، بناهای ثبت شده را کاخ میان پشته (موزه نظامی)، برج ساعت (فانوس دریایی یا مناره ) ساختمان موزیک (موزیک جیگا)، پل قدیمی غازیان، بنای شهرداری، سر در اداره بنادر و دریانوردی گیلان، بنای قدیمی بانک ملی انزلی، کلیسای مریم مقدس، منبع آب اداره بنادر و دریانوردی گیلان، مناره مسجد قائمیه، ساختمان قدیمی دادگستری بندرانزلی، مجموعه میدان امام، دبیرستان مهدخت سابق (شرف)، هتل گل سنگ، بلوار ساحلی ( قدس) تشکیل می دهد. اغلب آثار تاریخی ثبت شده انزلی در بافت مرکزی شهر قرار دارند.
بنای اداره گمرک نیز از جمله آثار به ثبت رسیده در فهرست آثار ملی کشور بود که تخریب شد .
آب و هوای مرطوب و بی توجهی ، عمر بناهای تاریخی شهر ساحلی انزلی را کوتاه می کند دیر بجنبیم چیزی برای احیاء و حفاظت باقی نخواهد ماند.
6030/6070
سرنوشت آثار تاریخی انزلی در دستان شهرداری و سازمان میراث فرهنگی
انزلی-ایرنا- هفت درصد شهر کوچک ساحلی انزلی را بافت و بناهای تاریخی تشکیل می دهند که سرنوشت انها در دستان شهرداری و سازمان میراث فرهنگی است .
صاحبخبر -