شناسهٔ خبر: 15081530 - سرویس فرهنگی
نسخه قابل چاپ منبع: مهر | لینک خبر

تازه ترین اثر داستانی یک نویسنده؛

ضحی کاظمی رمانی علمی تخیلی نوشت/راه دشوار ژانرنویسی در ایران

ضحی کاظمی تازه‌ترین داستان بلند خود را برای نوجوانان و در قالب داستانی علمی تخیلی نوشت.

صاحب‌خبر -

به گزارش خبرنگار مهر، ضحی کاظمی تازه ترین اثر داستانی خود را با عنوان «سفیر شهر آدم‌نباتی‌ها» و برای مخاطب نوجوان از سوی نشر هوپا منتشر کرد. این رمان در حالی در ژانر علمی تخیلی نوشته شده که این نویسنده پیش از این برای مخاطب بزرگسال و در گونه ادبیات رئالیستی اجتماعی به خلق داستان پرداخته بود.

کاظمی در گفتگو با مهر درباره علت نگارش این اثر داستانی عنوان کرد: واقعیت این است که نوشتن در ژانر علمی و تخیلی از علاقه‌مندی‌های همیشگی من بوده است. حتی در دانشگاه و برای پایان‌نامه کارشناسی ارشد نیز روی این گونه تحقیق کردم.

وی ادامه داد: کارهای داستانی اول و دوم بیشتر به نوعی بازگویی دغدغه‌های شخصی من بود و ژانر نویسی پختگی بیشتری را می‌طلبید و باید از بعد نظری و ساختاری توانایی بیشتری را به دست می‌آوردم. البته در رمان‌های دیگرم مانند «سال درخت» و یا «کاج زندگی» که در دست انتشار است نیز رگه‌هایی از سورئالیسم دیده می‌شود اما نوشتن در یک ژانر به طور مشخص نیاز داشت تا کمی با تامل تر به این عرصه وارد شوم و البته الان هم نمی‌دانم چقدر موفق بوده‌ام. این کار ریسکی بود که انجام دادم.

کاظمی ادامه داد: در جامعه کتابخوان ایرانی نوعی عادت به خواندن کارهای شبیه به هم پدید آمده است. ما همواره چیزهایی شبیه به هم را نوشته و بازتاب داده‌ایم به همین خاطر رفتن به سمتی که نیاز به تخیل داشت، کاری پرخطر بود منتهی من تجربه‌گرایی را دوست دارم و حتی از آن استقبال می‌کنم.

این نویسنده در ادامه در پاسخ به این سوال که آیا ژانز علمی و تخیلی در ایران خواننده داشته یا نه و ارزش  سرمایه‌گذاری نویسنده را دارد یا نه، تصریح کرد: رمان ژانر طرفداران خودش را دارد و اینطور نیست که خوانده نشود. منتهی قرار هم نیست که نویسنده  به عادات مخاطبش خو کند. نوشتن رمان ژانز در واقع به نوعی تربیت مخاطب نیز هست و توجه دادنش به اینکه می‌توان طور دیگری هم بود.

کاظمی ادامه داد: مخاطب ادبیات علمی و تخیلی شاید مخاطب تراز ادبیات داستانی در ایران نباشد اما مردم این داستان‌ها را می‌خوانند و امیدوارم با تولید آثار داخلی در این زمینه نوعی رجعت به این ژانر به وجود بیاید.

کاظمی همچنین گفت: وقتی در فضای امروز جامعه به دلایل مختلف امکان ورود به برخی مباحث در رمان وجود ندارد، با نوشتن رمان علمی و تخیلی می‌توانیم بسیاری از کنش‌ها را در فضا و دنیایی دیگر تجربه و مطرح کنیم. این رمان و گونه‌اش در واقع جایگاهی است برای بازگویی برخی مطالبات مخاطب .

یادآوری می‌شود این رمان در قالب  یک سه‌گانه از سوی نشر هوپا در دست انتشار است که مجلد دوم از آن مراحل انتشار و مجلد سوم از آن مراحل تالیف را سپری می‌کند.