شناسهٔ خبر: 15079003 - سرویس سیاسی
نسخه قابل چاپ منبع: روزنامه تعادل | لینک خبر

رويكرد سكاندار جديد پارلمان بخش خصوصي

صاحب‌خبر -

 بخش خصوصي در ميانه راه فعاليت‌هاي چشمگير خود، با بيماري قلبي آقاي جلال‌پور رييس پرتلاش، پركار و موفق اتاق مواجه شد. متاسفانه باوجود اصرار زيادي كه به رييس اتاق ايران براي اينكه حتي اگر شده با تقسيم كار بين هيات‌رييسه تا پايان دوره بخش خصوصي بتواند از خدمات ايشان برخوردار باشد، امكان‌پذير نبود. ادامه اين روند باعث شد كه هيات‌رييسه ناچار به پذيرش استعفاي جلال‌پور شود و بخش خصوصي از خدمات اين مرد خدوم محروم شد.
با اين حال در اين دوره به‌ويژه بعد از توافق با جامعه جهاني و برجام، نقش اتاق بازرگاني از جهات مختلف واجد اهميت‌هاي فوق‌العاده‌يي است. از يك سو دولت تدبير و اميد با احياي قانون بهبود مستمر فضاي كسب‌وكار و فعال شدن مجدد شوراي گفت‌وگو اعلام آمادگي بسيار خوبي براي شنيدن پيشنهادها، طرح‌ها و نقطه‌نظرات خصوصي‌ها كرده و ازسوي ديگر بحث حضور پرتعداد هيات‌هاي خارجي است كه در اين مدت شاهد حضورشان در ايران بوديم كه بيش از 5رييس‌جمهور نيز اين هيات‌ها را سرپرستي مي‌كردند. اين هيات‌ها باتوجه به فاصله‌يي كه تحريم‌ها به لحاظ ارتباطات بين‌المللي با اقتصاد ايران و جهان به‌وجود آورده بود، با اشتياق به‌دنبال احياي روابط گذشته و سهم‌خواهي و سهم‌گيري از اقتصاد ايران و مشاركت در نوسازي اقتصاد ايران اعم از توليد و تجارت شدند. در اين مدت پروتكل‌هاي زيادي امضا شده كه نياز به پيگيري دارد و اميدواريم كه اتاق كماكان با انتخاب يك رييس پركار در ادامه راه، سخنگو و نمايندگي بخش خصوصي را سرپرستي كند.
همچنين رييس اتاق بازرگاني به نمايندگي از پارلمان بخش خصوصي در شوراهاي بسيار مهمي مانند شوراي عالي اقتصاد، شوراي عالي خصوصي‌سازي، شوراي عالي بورس، شوراي پول و اعتبار و... عضويت دارد و خصوصي‌ها را نمايندگي مي‌كند. امروز با تمايل دولت و در اجراي قانون بهبود مستمر فضاي كار، هيچ تصميم اقتصادي بدون مشورت و مشاركت با بخش خصوصي و در راس آنها اتاق بازرگاني به‌عنوان پارلمان بخش خصوصي گرفته نمي‌شود و طبيعتا به‌دليل قائم به شخص بودن اين حضور، فردي كه به‌عنوان سكاندار اتاق ايران انتخاب مي‌شود بايد بتواند به شايستگي سخنگو و نماينده بخش خصوصي باشد.
بنابراين از اين جهت به‌ويژه بعد از اين مدتي كه آقاي جلال‌پور اين مسووليت را به‌عهده داشتند، كار براي جانشين ايشان بسيار سخت خواهد بود و هر فردي كه در اين دوره اعلام آمادگي كند بايد بپذيرد كه در شرايط خطير انتقال از دوران تحريم به پساتحريم، مسووليت بسيار سنگيني به دوش خواهد داشت. در اين راستا بحث ارتباط خوب با دولت و حفظ ارتباطي كه جلال‌پور، رييس مستعفي اتاق با دولت برقرار كرده بود، همچنين ايجاد ارتباط مناسب با بدنه اتاق از طريق هيات نمايندگان، اصلاح ساختار اتاق، چابك‌سازي و ارتقاي دانش در اتاق براي پاسخگويي به درخواست‌هاي سنگين فعالان بخش خصوصي از يك سو همچنين نمايندگي كردن آنها در كميته‌هاي مشترك كميسيون‌ها در سفرهاي متعددي كه هيات‌هاي ايراني به خارج از كشور مي‌روند و پذيرش هيات‌هاي خارجي كه به ايران مي‌آيند، شناسايي اولويت‌هاي كنوني در حوزه قانون‌گذاري، بحث قانون ماليات‌ها، قانون تامين‌اجتماعي، قانون سرمايه خارجي و قوانين ديگري مانند قانون كار كه مي‌تواند در بهبود عملكرد بخش خصوصي موثر باشد، بحث بازنگري در اجراي سياست‌هاي اصل44 و خصوصي‌سازي، موضوع سهام عدالت و سامان‌دهي تعاوني‌هاي سهام عدالت در سراسر كشور، شناسايي واحدهاي توليدي آسيب‌ديده بر اثر تحريم و سوءمديريت و تصميم‌هاي يك شبه دولت نهم و دهم، بحث تلاش براي ايجاد آرامش در بازار و مديريت واردات، تلاش براي احياي مجدد سهم صادرات غيرنفتي ما در بازارهاي جهان همه و همه ازجمله موضوعات بسيار مهمي است كه پيش روي رييس اتاق جديد قرار دارد و طبيعتا براي تحقق اين خواسته‌ها فردي كه به‌عنوان سكاندار انتخاب مي‌شود نماد بخش خصوصي است و خوب است كه پشتيباني كامل و قاطع همه فعالان بخش خصوصي را داشته باشد.
امروز سرنوشت اتاق و بخش خصوصي با يكديگر گره خورده و از حساسيت فوق‌العاده داخلي و بين‌المللي برخوردار است. اقتصاد ايران در شرايط بسيار سختي قرار دارد و ما در مرحله گذار براي نوسازي و اصلاح قانون تجارت و از همه مهم‌تر براي ايجاد يك بستر مناسب براي ارتقاي سهم بخش خصوصي در اقتصاد ايران قرار داريم. لازمه اين كار پشتيباني قاطع فعالان بخش خصوصي نه‌تنها در هيات نمايندگان اتاق بازرگاني سراسر كشور بلكه در مجموع شوراي اصناف كشور در اتاق تعاون است.
امروز موضوعات مهمي در ارتباط با اصلاح ساختار بانك‌ها و افزايش سرمايه بانك‌ها، رايزنان بازرگاني ايران در كشورهاي هدف و بحث برگزاري نمايشگاه‌هاي خارج از كشور ازجمله موضوعات بسيار مهمي است كه فكر مي‌كنم بار بسيار سنگيني روي دوش رييس جديد مي‌گذارد و شخصي كه اعلام آمادگي كرده است در مقابل تاريخ بايد پاسخگوي نسل آتي ما باشد.
اما در اين چند ماه كه هيات‌رييسه اتاق حضور يكپارچه‌يي نداشتند برخي وظايف در تعامل با دولت به‌دليل بي‌نظمي‌هاي داخلي روي زمين مانده است اما بايد ديد كه فرصت اصلاح وجود دارد يا نه. به هر حال خلأ عدم حضور رييس اتاق وجود داشته و در اين بين هيات‌رييسه و نواب رييس تاحدودي تلاش كردند كه وضع موجود را حس كرده و حتي‌المقدور از كيان پارلمان بخش خصوصي حمايت كنند اما برخي مسووليت‌ها، قائم به شخص رييس است و طبيعتا هيچ فرد ديگري نمي‌تواند از عهده اين مسووليت‌ها برآيد. از ديدگاه من، اين موضوع به روابط فرد جديد با دولت بستگي دارد و اين فرصت بدون شك ايجاد مي‌شود اگر رييس جديد روابط خوبي با دولتي‌ها داشته باشد. او بايد چهره شناخته شده و داراي كارنامه مديريتي بالايي باشد و حتما در اين شرايط دولت اين فرصت را فراهم خواهد كرد كه اگر موضوعي در خلأ نبود رييس به تصويب رسيده، در آن بازنگري شود و فرد منتخب مي‌تواند حضورش در اين زمينه بسيار موثر باشد.
اما اينكه مي‌گويند اتاق ژست دولتي مي‌گيرد يا همراهي با دولت مي‌كند، به چند مورد بستگي دارد. يك زمان اين اتهام را به اتاقي مي‌زنند كه طرف تعاملش دولت نهم و دهم است كه به هيچ عنوان جاي دفاعي ندارد چراكه آثار ويرانگري بر اقتصاد كشور گذاشته است. اما ژست دولتي امروز به‌عنوان يك حسن ديده مي‌شود چراكه دولت يازدهم با سياست‌هايي كه در اين سه سال اجرا و با همراهي‌هايي كه با بخش خصوصي داشته همچنين با اعتماد و آرامشي كه به بازار برگردانده، شرايط را تغيير داده است. دولت با ثبات در نرخ ارز، كاهش نرخ سود بانكي و نرخ تسهيلات، توجه ويژه به رفع موانع توليد و مشكلات بنگاه‌هاي توليدي مساله‌دار، كاهش نرخ تورم و... نشان داده كه كاملا در همراهي با اقتصاد و رفع مشكلات فعالان اقتصادي تلاش مي‌كند و طبيعتا همكاري با اين دولت نه‌تنها عيب نيست بلكه حكم بزرگي هم براي اين فرد منتخب تلقي مي‌شود.
اما درخصوص اينكه چه اقداماتي درراستاي چابك‌سازي بدنه و ساختار اتاق بايد صورت گيرد، موارد بي‌شماري وجود دارد. يكي از ايراداتي كه به آقاي جلال‌پور با تمام محاسناتي كه داشتند، وارد بود، اصلاح ساختار اتاق و تقويت بخش‌هاي موثر مانند حوزه روابط خارجي و بين‌الملل اتاق است كه به هيچ عنوان گام‌هاي بزرگي برداشته نشده است. در كوچك‌سازي اتاق، عدم به‌كارگيري كارشناسان ارشد، استفاده از ظرفيت‌هاي كميسيون‌هاي تخصصي اتاق و موارد اينچنيني شايد به خوبي بهره لازم گرفته نشده است و اين موضوعات ازجمله اقداماتي است كه در آينده رييس جديد بايد در دستور كار خود قرار دهد.